din iulie este Ziua Mondială pentru Prevenirea Înecului de către Organizația Națiunilor Unite, care anul acesta dorește să contribuie la conștientizarea riscului de înec la care este expus toată lumea și a necesității de a consolida măsurile de prevenire a acestuia cu motto-ul „Toată lumea se poate îneca, nu trebuie să se întâmple nimănui”.
În fiecare an mor câțiva 206 . oameni se înecă în întreaga lume și jumătate dintre aceste decese sunt copii și tineri sub vârsta de ani. În întreaga Uniune Europeană sunt aproximativ 6.03 decese prin înec în fiecare an. Pentru a face față acestor cifre și a putea atinge obiectivele de sănătate ale Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite, Organizația Mondială a Sănătății propune adoptarea diferitelor strategii, inclusiv cele care vizează consolidarea conștientizării sociale a importanței înecului și a prevenirii acesteia.
În Catalonia, toate decesele prin înec sunt investigate de Institutul de Medicină Legală și Științe Legale din Catalonia (IMLCFC), dependent de Departamentul de Justiție, care colaborează cu Secretariatul Public. Sănătate și alte unități ale Departamentului de Sănătate în studiul mortalității din cauze externe și determinanții acesteia. Între ani 2019 și 2020, IMLCFC a înregistrat un total de 157 decese din cauza înecului neintenționat survenite în Catalonia. Cel mai mare număr de decese prin înec în această perioadă de 3 ani a avut loc în (60 cazuri, 40 bărbați și 20 femei ), urmat de 2019 (49 cazuri, 53 bărbați și 4 femei) și 2019 (27 cazuri, 37 bărbați și 6 femei)
The 63, 8% dintre aceste decese au avut loc în rândul bărbaților (60 și 9427 , 2% rămase (17 cazuri) printre femei. Unu 03, 7 dintre înecurile mortale au avut loc în rândul copiilor și adolescenților de la 0 la 14 ani și aproape jumătate (37,4%) în rândul persoanelor peste ani.
Un , 1% din înecurile fatale (57 cazuri) au avut loc pe plaje sau alte ape naturale (44, 8 % dintre bărbații înecați, 40, 1% dintre femei), în timp ce înecurile în piscine au reprezentat 10, 9% din decese (10, 6% dintre cei înecați bărbați, 15, 2% dintre femei). Înecurile fatale în piscine au reprezentat 60, 1% din copiii înecați până la 05 ani.
Datele analizate sunt în concordanță cu informațiile publicate de țări similare din Catalonia, care evidențiază disparitatea mortalității prin înec între bărbați și femei de toate vârstele și faptul că, în timp ce majoritatea deceselor au loc în rândul persoanelor în vârstă, pe plaje și apele naturale, înecurile fatale continuă să aibă loc în rândul copiilor, foarte des în piscine.
Scăldatul pe plajă și în piscină și înotul sunt activități plăcute care contribuie la îmbunătățirea nivelului de activitate fizică în aer liber. Pentru câteva persoane cu anumiți factori de risc (vârsta înaintată, hipertensiune arterială și boli cardiovasculare), schimbările bruște de temperatură atunci când corpul intră în contact cu apa rece, efectele scufundării și activitatea fizică pot avea efecte dăunătoare asupra organismului. De aceea este întotdeauna indicat să nu te scufundați brusc, să ieșiți imediat din apă în fața oricăror simptome de indispoziție și, în cazul persoanelor cu boli cardiovasculare, nu ezitați să consultați cadrele medicale cu privire la adecvarea practicarea scăldării la plajă și activitățile acvatice.
Consumul de alcool crește și riscul de înec și moarte subită în apă, deoarece această substanță poate afecta negativ răspunsul fiziologic la imersiune, împiedică practicarea înotului și promovează comportamentul nechibzuit al scăldatorilor.
În cazul copiilor, supravegherea de către adulți este un factor fundamental pentru prevenirea înecului. Chiar dacă copiii știu să înoate sau sunt familiarizați cu apa, este necesară supravegherea continuă a unui adult în timpul scăldatului sau al jocului la plajă sau la piscină: în cazul sugarilor și copiilor mai mici, trebuie să stați întotdeauna la o distanță care să vă permită să-i prindeți. prin extinderea brațului dacă este necesar. Majoritatea înecurilor pediatrice non-fatale apar la copii cu vârsta medie de 3,5 ani, în piscine private nedotate cu gard de siguranță și în rândul băieților și fetelor care nu știau să înoate și unde supravegherea familiei era insuficientă. Secretarul de Sănătate Publică al Departamentului de Sănătate sfătuiește persoanele care trebuie să aibă grijă de siguranța copiilor în piscină și pe plajă să fie conștienți de riscul ca un copil să se înece implică și care urmează diferite măsuri de educație, protecție și reducere a riscurilor:
·Fiți conștienți de risc
oCopiii mai mici sunt expuși riscului de a se îneca chiar dacă știu să înoate. oMulte îneci de copii au loc în piscine, majoritatea private.Educați oÎnvățați copiii să înoate. o Preveniți copiii și adolescenții să se împingă unul pe altul la marginea piscinei, să sară unii peste alții, să se scufunde, să tragă cu lanțuri în jos tobogane etc. și să-i facă să respecte regulile de siguranță ale instalațiilor. ProtejeazăoAsigurați-vă că un adult responsabil monitorizează în mod constant siguranța copiilor în timp ce fac baie sau se joacă lângă apă. o Nu consumați băuturi alcoolice și evitați distragerile (verificarea telefonului mobil, citirea etc.) în timp ce supravegheați baia copiilor. o Acordați atenția necesară vârstei și caracteristicilor copiilor: cel mai mic întotdeauna la îndemâna mâinii, cei mai în vârstă mereu la vedere.Reduceți riscul oNu vă bazați pe jucăriile gonflabile pentru siguranța copiilor: jucăriile nu sunt bărci sau elemente de siguranță.o Asigurați-vă că copiii care nu nu pot înota poartă un dispozitiv (vestă, bule, etc.) adaptat fiecărei vârste, care favorizează flotabilitatea și ajută la menținerea capului în afara apei în caz că ar cădea. oDacă locuiți sau vă petreceți vacanță într-un loc cu piscină, asigurați-vă că niciun copil nu poate accesa fără a fi însoțit de un adult responsabil. Dacă aveți o piscină în casa dvs., instalați un gard de protecție în jurul acesteia.oEvitați să lăsați jucării sau alte obiecte atractive în sau în jurul piscinei: cei mici ar putea încerca să le apuce și să cadă în apa piscinei.oNu este indicat să intri brusc în apă la prima baie, după ce ai mâncat, după ce ai petrecut mult timp la soare sau ai făcut exerciții fizice intense.oOricand este posibil, faceti baie in locuri unde exista sunt salvamari. Nu înotați dacă există un steag roșu și respectați întotdeauna avertismentele salvamarului. https://canalsalut.gencat.cat/ca/vida-saludable/leure-seguretat/platja-piscina/https://www.who.int/campaigns/world-drowning-prevention -zi 637940817211806965 Sursa: „Oricine se poate îneca, nu ar trebui să se întâmple nimănui”, motto al Zilei Mondiale de Prevenire a Înecului