#Spania – Ministrul Transporturilor și Mobilității Durabile, Óscar Puente, în timpul discursului său la Summit-ul din 2024 al Forumului Internațional al Transporturilor
Distribuie pe Óscar Puente a evidențiat la Leipzig „progresul mare” din infrastructura spaniolă și căile ferate de mare viteză ca fiind cheie și model de urmat pentru a obține un transport mai durabil și mai eficient.
Astfel, el a subliniat că, de când prima linie de mare viteză între Madrid și Sevilla a fost pusă în funcțiune, în 1992, serviciul s-a răspândit în toată țara datorită celor peste 4.000 de kilometri de șine de mare viteză și trenurilor de mare viteză. . Viteză mare de rulare mobilă.
„Trenul de mare viteză ajunge deja la 70% din populație și continuăm să lucrăm pentru a ne apropia de 100% din populație”, a spus ministrul Transporturilor și Mobilității Durabile în cadrul discursului său în fața Plenului Summit-ului 2024 al Forumului Internațional. of Transport (ITF), care se desfășoară astăzi și mâine în orașul german sub motto-ul „Green Transport: Staying focused in times of criză”.
În acest sens, ministrul Lituaniei, țara care deține președinția ITF, și reprezentantul Statelor Unite au pus rețeaua spaniolă de mare viteză ca exemplu de urmat pentru a dezvolta acest tip de serviciu în țările lor și astfel promovează mobilitatea mai durabilă, eficientă și de calitate, unindu-și teritoriile.
De asemenea, în timpul discursului său, Óscar Puente a apărat importanța guvernării și a colaborării internaționale pentru a consolida investițiile în infrastructură și transportul cu emisii zero.
„Colaborarea între diferiți actori și instrumentele de guvernanță multilaterală sunt esențiale în etapele post-criză cu obiective noi și mai ambițioase” de decarbonizare a transporturilor, a spus ministrul. Ca exemplu în acest sens, se remarcă Mecanismul Connect Europe, strategia Global Gateway sau politicile entităților financiare internaționale.
Este pentru prima dată când un ministru al Guvernului Spaniei participă la acest Forum, care reunește miniștri din întreaga lume și constituie principalul eveniment global de politică a transporturilor, unde este abordat rolul sectorului în sustenabilitatea și impactul asupra mediului. . a crizelor climatice, de sănătate și geopolitice.
Óscar Puente a participat și în această dimineață la masa rotundă ministerială cu tema „Transport și schimbări climatice: mergem înainte de la COP 28” unde a evidențiat munca comună a sectorului public și privat ca formulă de promovare a decarbonizării transporturilor, printr-o planificare care echilibrează ambiția și realismul și investițiile în proiecte și tehnologie, cu spații pentru dialog deschis la scară internațională, precum ITF, fiind esențiale.
Spre un sistem mai rezistent și mai durabilÎn ședința plenară de deschidere, ministrul a apărat realizarea unui echilibru între termen scurt și lung pentru a asigura tranziția către un sistem de transport și mobilitate nou, mai rezistent și durabil.
După cum a afirmat el, acesta nu este un obiectiv simplu, deoarece politicile de combatere a schimbărilor climatice pot avea efecte nedorite pe termen scurt, în special asupra competitivității sectorului.
Prin urmare, buna guvernare este esențială, ceea ce necesită un cadru, obiective și standarde clare la scară globală, care să țină cont și de situația de plecare a diferitelor țări și de propriile lor particularități.
În acest sens, șeful Departamentului a subliniat că organizațiile internaționale precum IMO, ICAO, UNECE, au un rol foarte relevant în viitoarele politici de transport datorită capacității lor de reglementare și consens. El a subliniat, de asemenea, rolul important al Uniunii Europene, unde se realizează politici de transport de mediu foarte ambițioase.
Óscar Puente a subliniat necesitatea ca procesele de decizie de urgență să fie flexibile, astfel încât administrațiile să acționeze mai rapid. Astfel, a pus pe masă răspunsul dat de țara noastră la erupția vulcanică care a impus construirea unui nou drum pentru a restabili mobilitatea în valea Aridane din La Palma. Este o lucrare fără precedent, cu multe provocări tehnice și de mediu, care a optat pentru durabilitate și care a fost dezvoltată în deplină colaborare între administrația regională și cea de stat.
În plus, ministrul s-a concentrat pe digitalizare și pe crearea unui cadru global fără întreruperi pentru inovare și a subliniat importanța, printre altele, a platformelor digitale pentru trasabilitatea mărfurilor și monitorizarea lanțului logistic, sau a Programelor de Achiziții Publice de Inovare care permit explorarea capacităților de colaborare public-privată pentru a dezvolta soluții inovatoare care să faciliteze o mai bună gestionare a infrastructurii, prin încorporarea de procese și tehnologii de ultimă oră.
Accelerează ritmul decarbonizăriiȘeful Departamentului a menționat aspecte cheie precum crearea unui cadru global de securitate juridică cu reguli clare, pe termen lung, care să ofere certitudine investițiilor; modernizarea modelelor de afaceri și a culturilor, astfel încât să existe un adevărat angajament social corporativ față de obiectivele climatice; sau contribuția de finanțare din partea sectorului public pentru a încuraja tranziția pe care o impune schimbarea de model.
Óscar Puente a subliniat că acțiunile internaționale necesită legislație, strategii și instrumente financiare în foile de parcurs naționale, citând, în cazul Spaniei, Legea privind mobilitatea durabilă, Strategia de mobilitate sigură, durabilă și conectată și Recuperarea, Transformarea și Reziliența.
A fost înclinat să mențină o abordare cuprinzătoare a sectoarelor de transport și energie, afirmând că alternativele energetice sunt un element fundamental pentru ca lanțurile de aprovizionare să fie profitabile și eficiente din punct de vedere energetic.
Întâlniri bilateralePe tot parcursul zilei, ministrul a avut întâlniri bilaterale cu omologii săi din Columbia, Maroc și Arabia Saudită și cu înalți reprezentanți ai Comisiei Economice pentru Europa a Națiunilor Unite (UNECE) și ai companiei BP, cu care a abordat planurile companiei de a investi în Spania. în combustibili durabili și infrastructură de încărcare.
Óscar Puente a profitat de întâlnirea sa cu ministrul transporturilor din Columbia, William Camargo, pentru a sublinia importanța dezvoltării colaborării între administrații în cadrul Memorandumului de înțelegere care a fost semnat în 2023. În plus, ministrul a transmis disponibilitatea deplină a Porturilor de Stat de a continua colaborarea cu Columbia în domeniul portuar.
În cadrul întâlnirii cu ministrul transporturilor și logisticii din Maroc, Mohammed Abdeljalil, Óscar Puente a sărbătorit progresele înregistrate în cadrul Memorandumului de înțelegere semnat anul trecut și colaborarea dintre ambele țări. De asemenea, ministrul a profitat de ocazie pentru a evidenția expertiza companiilor din sectorul feroviar și ingineria și cunoștințele pe care acestea le pot contribui la dezvoltarea rețelei sale de mare viteză.
În acest sens, ministrul a discutat cu omologul său din Arabia Saudită, Saleh bin Nasser Al-Jasser, despre succesul proiectului de linie de mare viteză Haramain care leagă Mecca și Medina și care a fost realizat de un consorțiu spanio-saudit, precum și ca progresul bun al exploatării comerciale a ceea ce este cunoscut sub numele de AVE del Desierto, operat de Renfe. Nu degeaba, linia a închis anul 2023 cu aproape șapte milioane de pasageri, atingând un record, iar anul acesta a depășit pentru prima dată în Ramadan un milion de pasageri.
În cele din urmă, s-a întâlnit pentru prima dată cu Tatiana Molcean, Secretar General Executiv al Comisiei Economice pentru Europa a Națiunilor Unite (UNECE), căreia ministrul i-a transmis angajamentul ferm al Guvernului Spaniei față de UNECE.
Mai multe informatii Galeria foto pe Flickr a Ministerului Transporturilor și Mobilității Durabile Etichete: Transport Durabilitate Sursa: Guvernul Spaniei – Óscar Puente subliniază marele progres înregistrat în infrastructura spaniolă și viteza mare ca model pentru realizarea unui transport mai durabil