#Spania – Luxemburg

Ministrul Transporturilor și Mobilității Durabile, Óscar Puente, în cadrul ședinței Consiliului Miniștrilor Transporturilor din UE.

Distribuie pe Pentru a realiza acest lucru, după cum a subliniat ministrul, este esențial să existe o finanțare europeană adecvată.

„Conexiunile transfrontaliere trebuie să fie, fără îndoială, cea mai mare prioritate. Ele sunt veriga cheie pentru a face ca piața unică să devină realitate și pentru ca sistemul european de transport să fie un instrument în serviciul integrării”, a spus Óscar Puente în cadrul prânzului de lucru organizat în cadrul Consiliului Formal al Miniștrilor Transporturilor din Uniunea Europeană, în cadrul căruia miniștrii europeni au discutat despre prioritățile transporturilor pentru următoarea legislatură europeană.

Pe parcursul discursului său, ministrul a subliniat că printre aspectele cheie pentru următoarea legislatură se numără și necesitatea menținerii ambiției climatice într-un cadru de certitudine și promovarea mobilității urbane durabile.

Trei aspecte cheie În ceea ce privește finanțarea, Óscar Puente a explicat că este esențial să existe o a treia ediție a fondurilor Connecting Europe Facility (CEF) pentru a asigura resurse financiare adecvate pentru marile provocări cu care se confruntă transportul și infrastructura și importanța pe care au demonstrat-o în aceste vremuri de criză.

„CEF s-a dovedit a fi cheie în dezvoltarea Rețelei transeuropene de transport și trebuie să fie în continuare așa și acum pentru implementarea noii reglementări și realizarea unei rețele integrate cu standarde tehnice înalte”, a afirmat el.

În acest context, în cadrul uneia dintre intervențiile sale în Consiliul UE, Óscar Puente a reiterat angajamentul clar al Spaniei față de orice inițiativă care promovează dezvoltarea unui „spațiu feroviar unic european”, garantând o legătură adecvată între rețelele naționale și o cooperare loială între State.

„Numai așa vom face demersurile necesare pentru a contribui la realizarea pieței unice printr-o rețea feroviară europeană continuă și o concurență deschisă și loială”, a spus el în cadrul întâlnirii pentru a conveni asupra Orientării Generale a Regulamentului privind utilizarea capacității infrastructurii feroviare în spațiul feroviar unic european, care urmărește promovarea transportului de mărfuri cu trenul, în cadrul obiectivelor de decarbonizare a transporturilor.

În ceea ce privește a doua prioritate, ministrul a reiterat că UE trebuie să mențină nivelul de ambiție al obiectivelor de combatere a schimbărilor climatice cu garanția unei tranziții juste.

„Trebuie să găsim, în transporturi, un echilibru bun între obiectivele pe termen scurt și pe termen lung pentru a evita efectele negative pe termen scurt, în special asupra competitivității sectorului. Trebuie să definim un cadru realist care să dea certitudine cetățenilor și să-i facă participanți. în schimbare”, a asigurat el.

În cele din urmă, el a explicat că este esențial ca în noua legislatură europeană să continuăm impulsul pe care atât Președinția belgiană, cât și cea spaniolă l-au dat mobilității active.

Accentul tranziției ecologice trebuie să fie pe orașe, care se află în centrul provocărilor climatice, fiind responsabile pentru aproximativ 70% din emisiile de gaze cu efect de seră. Prin urmare, trebuie să se lucreze în continuare pentru promovarea bicicletelor, a transportului public colectiv sau a mobilității autonome și conectate.

ÎndrumareÎn cursul dimineții, miniștrii europeni ai transporturilor s-au întrunit pentru aprobarea Ghidurilor generale privind dosarele legislative referitoare la Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă (EMSA); și servicii de informare fluvială (SIF).

În cadrul obiectivului de decarbonizare a transportului de marfă, promovarea utilizării trenurilor, a fost aprobată și orientarea generală privind noul Regulament privind utilizarea capacității infrastructurii feroviare în spațiul feroviar unic european. Obiectivul standardului este de a răspunde mai bine nevoilor diferite ale sectorului feroviar.

În plus, ministrul a prezentat o declarație susținută de alte nouă state membre pentru a solicita o evaluare a impactului extinderii schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii, cunoscută sub numele de EU ETS, la transportul maritim.

În acest sens, Comisia Europeană a anunțat că, pe baza unei evaluări comune cu statele membre, va publica în luna decembrie a acestui an un prim raport privind impactul ETS asupra transportului maritim care va include posibile măsuri.

În plus, la cererea statelor membre, tocmai a fost creat un grup de lucru ETS maritim coprezidat de Grecia și Cipru și se va reuni pentru prima dată pe 4 iulie.

După-amiaza, Președinția UE, deținută în prezent de Belgia, a informat Consiliul cu privire la stadiul lucrărilor la mai multe dosare legislative pendinte în domeniul transporturilor.

Etichete: Transport UE Sursa: Guvernul Spaniei – Óscar Puente susține că conexiunile transfrontaliere sunt prioritatea principală pentru realizarea unei piețe unice în Europa