Interviu cu Liviu Popa, consulul României la Castellon – Obţinerea paşaportului electronic şi a titlului de călătorie în regim normal durează destul de mult, din cauza procedurilor informatice necesare, motiv pentru care românii se plâng de calitatea serviciilor consulare. Liviu Popa, consulul României la Castellon, aduce câteva precizări privind cauzele acestor nemulţumiri şi lansează un apel către compatrioţi pentru a contribui la fluidizarea operaţiunilor.
Reporter: Oamenii se plâng că procedurile pentru obţinerea unui paşaport sau a unui titlu de călătorie durează mult. Ce se întâmplă?
Consul Liviu Popa: La consulat suntem opt oameni pentru peste 140.000 de români: trei diplomaţi -doi consuli şi un viceconsul- şi cinci funcţionari. Trei persoane sunt la ghişeu, iar două la staţiile de obţinere a documentelor electronice de călătorie. Ceilalţi ne împărţim pentru a acoperi restul de activităţi consulare. În perioadele de linişte, numărul funcţionarilor este aproape suficient. În cele foarte aglomerate, lucrăm mai mult şi încercăm să acoperim toate cererile. În cel de-al treilea trimestru al anului în curs, media de servicii consulare realizate a fost de 1.300 pentru fiecare funcţionar. Şi noi avem un anumit buget alocat, aşa că nu avem cum să creştem numărul funcţionarilor. Rezultatul? Tăiem cheltuielile de oriunde se poate, informatizăm şi stăm mult mai multe ore peste program. Stăm până terminăm treaba. Fiecare concetăţean poate fi sigur că va găsi la noi o rezolvare a problemei lui de natură consulară, indiferent de perioada de timp necesară.
Reporter: Cum arată o lună liniştită la consulat? Dar una aglomerată?
Consul Liviu Popa: Activitatea la consulat este fluctuantă, depinde foarte mult de sărbători şi de perioadele în care majoritatea românilor din Spania îşi iau concedii. Începem mai intens cu o lună înainte de Sfintele Paşti. Pe timpul verii şi până la jumătatea lui septembrie, ca medie, numărul românilor care solicită servicii consulare este triplu faţă de celelalte perioade ale anului. Luna decembrie este, de asemenea, foarte aglomerată. Luna octombrie a fost una dintre lunile pe care noi le numim „liniştite”. Am eliberat „doar” 261 de titluri de călătorie, 50 de certificate de naştere -plus procurile necesare pentru cei care voiau să-şi scoată certificatul în România, 184 de paşapoarte şi 10 paşapoarte mortuare. Am acordat asistenţă unui număr de 69 de persoane reţinute de autorităţile spaniole. Am oficiat 17 căsătorii şi am realizat actele de transcriere a 20 de căsătorii care au avut loc în faţa oficialităţilor spaniole. În plus, putem aminti câteva mii de acte notariale, corespondenţe cu autorităţile locale şi cu cetăţenii români, vizite la penitenciare, la domiciliu şi la centre pentru minori, asistenţa persoanelor aflate în dificultate, consulate itinerante în localităţile Comunităţii Valenciene şi colaborări cu gazdele. Într-o lună aglomerată avem de trei ori mai mult de lucru.
Reporter: Ce le transmiteţi românilor pentru a fluidiza cozile de la consulat?
Consul Liviu Popa: Profit de această ocazie să le transmit românilor că aştept cât mai multe întrebări şi solicitări pe mail, garantându-le că în 48 de ore vor avea un răspuns la întrebările lor. În prezent, dacă cineva ar suna pentru a-şi face o programare pentru obţinerea unui paşaport, ar fi programat în luna martie. Am făcut apel la asociaţii şi la biserici, cerându-le să le amintească oamenilor să-şi verifice măcar o dată pe an când le expiră actele de identitate pentru a avea suficient timp să le refacă, cu atât mai mult cu cât noi, românii, avem şansa de a călători atât cu cartea de identitate, cât şi cu paşaportul. La nevoie, cetăţenii pot ajunge în ţară şi cu ajutorul unui titlu de călătorie. Există şi situaţii speciale pe care le înţelegem şi încercăm să le soluţionăm. De exemplu, un certificat de naştere românesc se obţine în regim normal în maxim 30 de zile, dar bebeluşii născuţi în Spania au nevoie foarte rapid de certificatul de naştere românesc şi de paşaport pentru a obţine NIE de la autorităţile spaniole. În mod normal, demersurile pentru ambele acte ar dura câteva luni, însă, în acest caz, obţinerea paşaportului poate dura maxim 2-3 săptămâni. Noi nu trimitem oamenii acasă, în România, pentru a-şi face acte. Totul se poate face de aici şi noi facem tot ce e omeneşte posibil. Există o soluţie pentru fiecare, indiferent de cât durează rezolvarea problemei respective.