#Spania – Ministrul Drepturilor Sociale, Consumului și Agendei 2030, Pablo Bustinduy, la sediul ONU cu ministrul Tranziției Ecologice și Provocării Demografice, Teresa Ribera, și președintele Navarrei, María Chivite.
Distribuie pe Pablo Bustinduy, ministrul drepturilor sociale, consumului și agendei 2030, a prezentat luni, la sediul ONU din New York, Evaluarea națională voluntară a Spaniei privind Agenda 2030. Aceasta este o evaluare care să țină seama de munca pe care o face Spania pentru atinge cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) stabilite de Națiunile Unite și semnate de 193 de țări. Este a treia oară când Spania este supusă acestei examinări, devenind țara europeană care și-a evaluat de cele mai multe ori angajamentele de dezvoltare durabilă. În prezentarea examenului, ministrul Bustinduy a fost însoțit de Teresa Ribera, vicepreședinte al treilea al Guvernului și ministru pentru Tranziția Ecologică și Provocarea Demografică. De asemenea, delegația spaniolă a inclus María Chivite, președintele Guvernului Navarrei, reprezentând comunitățile autonome, precum și membri ai entităților locale, ai societății civile și ai Comisiei Agenda 2030 din Parlament și Senat.
În prezentarea examenului, Pablo Bustinduy a subliniat că proiectul politic al Guvernului Spaniei este „complet aliniat” cu ODD-urile și a indicat că prioritățile Guvernului pentru dezvoltarea Agendei 2030 implică articularea politicilor publice care să ne permită să luptăm împotriva sărăciei și inegalității, să abordăm criza climatică și de mediu, să eradicam precaritatea și să ne confruntăm cu criza de îngrijire. „Și toate acestea vor fi posibile dacă reușim să implementăm o impozitare echitabilă, atât la nivel național, cât și la nivel global. Este provocarea unei ere, o provocare geopolitică, ecologică și socială care ne îndeamnă să protejăm democrația și să luptăm pentru pace. „a punctat ministrul la ONU și și-a stabilit ca obiectiv „consolidarea statului bunăstării” ca o provocare comună pentru toate țările.
„Agenda 2030 trebuie să avanseze la nivel internațional și de stat, dar și la alte niveluri. Și asta facem în Spania, promovând localizarea ODD-urilor cu guvernele regionale și consiliile orașelor și mergând mână în mână cu organizațiile societății civile.”Pablo Bustinduy a subliniat. Mai mult, ministrul a revendicat Agenda 2030 ca „o foaie de parcurs care ne permite să oferim un orizont într-un context de incertitudine în întreaga lume”. În acest fel, el s-a referit la „situație internațională dificilă cu care ne confruntăm în prezent” cu incidenţa urgenţei climatice, complicaţiile economiei internaţionale şi „violența insuportabilă în scenariul geopolitic cu agresiunea rusă în Ucraina sau genocidul din Gaza”.
În acest context, Pablo Bustinduy a subliniat că guvernul spaniol a optat să ofere „un răspuns de solidaritate și extindere a drepturilor”și a subliniat că această orientare se reflectă și în acțiunea externă a executivului, „în special în recunoașterea statului Palestina și în angajamentul nostru ferm de a sprijini cauza acestuia”a subliniat el.
Participarea la această evaluare națională voluntară la Organizația Națiunilor Unite a inclus întrebări din partea delegațiilor din Chile și Africa de Sud și a fost precedată de o întâlnire între ministrul Bustinduy și vicepreședintele Ribera cu Amina J. Mohammed, secretar general adjunct al ONU și cu Achim Steiner, administrator al Programului ONU pentru Dezvoltare.
Protecție socială și părtiniri de genÎn cadrul acestui examen național, secretarul de stat pentru drepturile sociale, Rosa Martínez, a participat la forum „Sărăcia și protecția socială: calea către Summit-ul social mondial” organizat de Chile pentru a aborda situația de sărăcie cu care se confruntă peste 700 de milioane de oameni din lume. Aceasta înseamnă, subliniază organizația, că 10% din populația lumii trebuie să lupte pentru a satisface nevoi de bază precum sănătatea, educația, salubritatea și apa potabilă. Rosa Martínez s-a concentrat pe „situație vulnerabilă suferită de milioane de femei din cauza prejudecăților de gen care încă rămân”.
În acest sens, secretarul de stat a afirmat că politicile publice trebuie să țină cont de diferența salarială suferită de femei. „pentru că, în cea mai mare parte, ei continuă să își asume grija în mediul familial, sarcină care îi penalizează la locul de muncă”, a explicat. Pentru a inversa această situație, Rosa Martínez a subliniat munca depusă în ministerul condus de Bustinduy pentru a transforma protecția socială în Spania și a trece de la o cultură a bunăstării la o abordare bazată pe drepturi.
Mai multe informatii Agenda 2030 și site-ul ODD Mai multe stiri Agenda 2030 și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă: ce sunt și pentru ce sunt acestea? Bustinduy va reprezenta Spania în fața ONU în conformitate cu Agenda 2030 Etichete: ONU Agenda 2030 Durabilitate Schimbarea climei Ucraina Sursa: Guvernul Spaniei – Pablo Bustinduy prezintă provocările Agendei 2030 la ONU: „Trebuie să întărim statul bunăstării la nivel global”