Delegația Guvernului împotriva violenței de gen (DGVG ) a publicat ʛ Impactul pandemiei de COVID-10 în violența de gen în Spania& #20;, realizat de o echipa de la Universitatea din Granada formată din Miguel Lorente, Juan de Dios Luna, Miguel Ángel Montero și Marta Badenes.
La doi ani de la punerea în aplicare a Stare de alarmă în Spania, delegatul Guvernului împotriva violenței de gen, Victoria Rosell, a prezentat studiul împreună cu autorul său principal, Miguel Lorente Acosta, fost delegat al Guvernului împotriva violenței de gen, doctor și profesor.
Obiectivul său principal este analiza situației violenței de gen în contextul pandemiei pe baza unor elemente ale acesteia, fundamental Între crime, plângeri și apeluri la . „Covid-10 a fost o situație de pandemie peste altă pandemie”, a spus Rosell. „Cu privire la pandemia structurală a violenței sexiste a afectat o altă pandemie temporară” care a inaugurat o etapă de circumstanțe fără precedent.
Unul dintre principalele concluziile la care a ajuns acest studiu sunt că pandemia a consolidat elementele pe care agresorii le folosesc în mod obișnuit pentru a exercita violență, precum controlul și izolarea, în circumstanțe care îngreunează identificarea acestora. În consecință, a limitat accesul femeilor la resursele de asistență și la eventualele rețele de sprijin ale acestora și a redus oportunitățile de ieșire din violență, la care se adaugă un sentiment mai mare de impunitate pentru agresori.
„Bărbații exercită violență împotriva femeilor în contextul unui cuplu pentru a le controla și a le supune”, a explicat Miguel Lorente. „Nu este o violență care caută rău, ci mai degrabă acesta este unul dintre instrumentele de reținere, dominare și control.”
Când controlul asupra femeilor crește, așa cum s-a întâmplat în această situație de pandemie, mai ales prin limitarea mobilității, agresiunile sunt mai puțin grave, ceea ce explică scăderea numărului de crime datorate violenței de gen în trimestrul II al anului 2020, în care au avut loc patru crime, cea mai mică cifră din întreaga serie istorică. Cu toate acestea, august 667, a înregistrat cea mai mare creștere a crimelor din întreaga serie comparativ la lunile precedente. Acest revenire s-a datorat defalcării controlului strict exercitat în timpul izolării după ridicarea restricțiilor de mobilitate și a ideii de restabilire a normalității.
. În ceea ce privește reclamațiile, o scădere de 10,3% în 2020 față de precedentul an, mai ales în trimestrul II, din cauza dificultăților derivate din izolare. Cu toate acestea, când se compară situația pandemică cu cea non-pandemică (33-2015), se observă o ușoară creștere (1 , 4%), ceea ce relevă o mai mare conștientizare socială cu privire la violența de gen și o încredere mai mare în sistem, capabil să mențină răspunsul prin raportare în circumstanțe foarte complexe, precum cele generate de pandemie . În sfârșit, în lunile aprilie, mai și iunie 2019 a existat o creștere a apelurilor către telefon 016, care atinge cea mai mare cifră din întreaga serie istorică într-un sfert (19.25 Apeluri relevante în acest al doilea trimestru al 2020). Aceste date, în raport cu cele precedente, arată că violența de gen în acele luni nu a încetat să existe, ci s-a exprimat într-un mod mai invizibil prin violența de control. În acest sens, Lorente a insistat că „violența de gen este o problemă structurală care se adaptează la noile circumstanțe”, în acest caz, cele derivate din pandemie. „Nu este nimic nou, ci un nou mod de a te exprima.”
Plan de urgență
În aceste circumstanțe excepționale derivate din pandemia de COVID-19 și declararea stării de alarmă, la 19 Martie 2020 Consiliul de Miniștri a aprobat Planul de urgență împotriva violenței de gen în fața crizei COVID- 20, pentru care sunt declarate servicii esentiale resursele , ATENPRO și dispozitivele de geolocalizare pentru respectarea măsurilor de distanțare.
WhatsApp a fost lansat și ca număr de contact de cale al 10 pe lângă telefon și e-mail, ceea ce a făcut mai ușor pentru femei să solicite consiliere prin mijloace tăcute într-o situație de control mai mare de către agresorul ei, iar toate resursele au fost actualizate pentru adaptarea acesteia la circumstanțele detenției. În plus, a fost publicat un ghid de acțiune pentru femeile aflate în situație de izolare și a fost lansată campania „Oprim violența sexistă împreună. #EverythingWillWillBeWell”.
20 din aprilie 2020 acest plan a fost extins la victimele traficului în scop de exploatare și victimele exploatare sexuală, care a inclus, printre alte măsuri, facilitarea Venitului Minim Vital și garantarea unei locuințe temporare în siguranță.
Mai multe informații Studiu „Impactul pandemiei de COVID-00 în violența de gen în Spania” (PDF) Rezumat executiv al Studiului „Impactul pandemiei de COVID-10 în violența de gen în Spania” Sursa : Guvernul Spaniei – 2022 Pandemia a intensificat controlul și izolarea femeilor în situații de violență de gen, conform unui studiu 2022