Ministrul spaniol de Externe, Miguel Angel Moratinos, a vorbit şi despre pregătirea Spaniei pentru preluarea preşedinţiei, în 2010, a Uniunii Europene, împreună cu prietenii români.
„Vrem să ne sprijinim reciproc în iniţiativele de interes comun, fie că este vorba despre iniţiative româneşti la Marea Neagră sau ale noastre în cadrul Uniunii pentru Mediterană, sau de poziţiile noastre absolut comune privind Balcanii de Vest. După cum ştiţi, România şi Spania nu au recunoscut independenţa, declaraţia de independenţă a Kosovo, dar continuăm să lucrăm constructiv pentru menţinerea stabilităţii în regiune şi pentru a da o perspectiva europeană ţărilor şi regiunii din Balcanii de Vest. Este o vizită oportună, care ne face plăcere şi pentru care vă mulţumim şi care arată încă o dată relaţiile excelente care exista între cele două ţări”, a declarat ministrul de Externe al Spaniei, Miguel Angel Moratinos.
La rândul său, ministrul Cristian Diaconescu a subliniat dorinţa României de a intensifica relaţiile la toate nivelurile, astfel încât parteneriatul strategic să permită o fluenţă mai mare a cooperării în diverse domenii. Relaţia între instituţiile spaniole şi românii stabiliţi aici a fost calificată drept fără reproş de către ministrul român de Externe, care a menţionat şi faptul că Executivul de la Bucuresti va informa comunitatea românească în legătură cu oportunităţile actuale din România, astfel încât cei care doresc să se întoarcă să o poată face după ce analizează această ofertă. Pentru a îmbunătăţi relaţia dintre românii din Spania şi autorităţile spaniole, guvernul, promite Cristian Diaconescu, va mări numărul de ataşaţi pentru muncă şi Interne.
În cele două zile în Spania, ministrul Diaconescu a avut o reuniune de lucru cu consulii generali, precum şi o întâlnire cu Episcopul Spaniei si Portugaliei, PS Timotei.