Sub motto-ul, „Țesem sănătatea”, Direcția Generală de Asistență pentru Persoane Vârstnice și Dependență, în colaborare cu Centrul Alzheimer al Fundației Reina Sofia, realizează un pilot proiect pentru a testa utilitatea și beneficiile utilizării manșetelor senzoriale în îngrijirea persoanelor vârstnice cu demență avansată.
Participăm la proiectul „Knitting health” privind beneficiile manșetelor senzoriale la persoanele cu Alzheimer
Conform studiului efectuat cu un eșantion de 20 persoane cu boala Alzheimer, utilizatori ai centrului rezidential Centrul Alzheimer al Fundatiei Reina Sofia, (80% femei, 20% bărbați) și o vârstă medie 75 ani, manșeta senzorială este un distractor eficient și un element stimulant pentru persoană care îl folosește, deoarece facilitează în special conversația, mobilitatea membrelor superioare și stimularea senzorială.
Aceste rezultate vor permite implementarea proiectului în alte centre pentru persoane vârstnice din Comunitatea Madrid.
Acesta este un proiect de pionierat în regiune, care reunește participarea persoanelor în vârstă cu profiluri diferite. Pe de o parte, persoanele în vârstă, utilizatorii rezidențelor și centrelor de zi, însărcinate cu tricotarea mânecilor și, pe de altă parte, persoanele în vârstă care le folosesc. Cei dintâi își văd stima de sine crescută prin efectuarea unei munci utile altora, în timp ce beneficii au fost observate la persoanele cu demență care folosesc mâneci senzoriale, precum creșterea frecvenței momentelor de calm, scăderea intensității neliniștii în timpul acesteia. utilizarea sau o stimulare mai mare a simțurilor datorită diferitelor materiale și elemente utilizate la fabricarea acestuia.
De la 2015 Direcția Generală de Asistență pentru Persoane Vârstnice și Dependență colaborează cu Asociația Muncii IAIA în dezvoltarea proiectului „Țesind Solidaritatea”, activitate de revitalizare a rezidențelor și centrelor de zi pentru bătrâni, cu locuri comunității din Madrid, în la care 80 participă în prezent persoane în vârstă, dintr-o duzină de centre, țesând haine din lână în scop solidari. Mâneca senzorială a fost adăugată acum la articolele de îmbrăcăminte pe care le confecţionează, o bucată cilindrică de lână în formă de pătrat care măsoară 30 cm. lat.cu 30 cm inaltime, tesut cu resturi de lana si cu margele cusute puternic, pe care persoana in varsta le poarta intr-una din mâinile astfel încât să o poți manipula cu cealaltă mână.
Experiența utilizării mânecilor senzoriale la persoanele cu demență avansată urmează să fie prezentată la întâlnirea organizată cu ocazia Ziua Europeană a Demenței Lana, „Utilizarea lânii pentru sănătate și bunăstare în proiecte sociale”, care va avea loc pe 9 aprilie la Madrid. La întâlnire vor fi prezentați și altor experiențe desfășurate în țări precum Slovenia, Franța, Italia sau Finlanda.
Sursa: Comunitatea Madrid – Am participat la proiectul „Weaving health” privind beneficiile manșetelor senzoriale la persoanele cu Alzheimer