Marți, 15 Martie 2022
Galerie foto
Declarația premierului Nicolae-Ionel Ciucă la ceremonia de semnare a acordului de joint-venture între Uzina Mecanică București (UMB) și General Dynamics European Land Systems Romania (GDELS Romania)
[Check against delivery]
Nicolae-Ionel Ciucă: Bună ziua! Domnule ministru, domnule însărcinat cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București, doamnelor și domnilor secretari de stat, încă o dată, dați-mi voie să exprim bucuria să particip astăzi la acest eveniment atât de mult așteptat. Chiar dacă s-a născut destul de greu, chiar dacă a întârziat, iată că a existat voință, a existat angajament și astăzi putem să vedem că se realizează primul joint-venture consolidat între Uzina Mecanică Bucureşti și GDE Land Systems (GDELS) și MOWAG. Ceea ce este important și ceea ce doresc să subliniez este faptul că s-au făcut progrese importante. Am avut timp înainte de începerea acestei festivități să merg împreună cu conducerea Uzinei Mecanice Bucureşti și cu reprezentanții GDELS să vedem ceea ce s-a realizat și modul în care s-a integrat producția de transportoare Piranha în România. Ultima dată am fost aici în 2019, când, pe linia de producție, erau două sau trei vehicule. Astăzi, linia este la capacitate maximă și, totodată, de atunci până acum s-a reușit livrarea a primelor 68 de transportoare. Astfel, două batalioane de infanterie din Forțele Terestre au acum tehnică modernă de luptă. Este cât se poate de evident faptul că, prin acest demers, putem să constatăm un grad ridicat de încredere, pe care partenerii noștri strategici o acordă țării noastre, într-un context de securitate deosebit, și care se concretizează în transfer de tehnologie și know-how în industria românească, în economia românească. Discutam cu cei care s-au implicat nemijlocit în acest proiect și îmi spuneau că trebuie să reprezinte un moment de mândrie, nu numai pentru cele două companii, dar și pentru noi, pentru faptul că România devine una din primele țări unde se localizează producția de tehnică și echipamente militare moderne.
Cred că este important să subliniem că valoarea obligațiilor de compensare este de aproximativ 297 de milioane de euro, sumă din care, până acum, s-a realizat implementarea a aproximativ 56%, valoare ce este specifică primului contract subsecvent. Și, așa cum spunea domnul ministru, urmează derularea celui de-al doilea contract subsecvent și, desigur, demararea procesului pentru realizarea celorlalte 133 de transportoare. Cred că este foarte important să subliniem că, alături de UMB, sunt și alte companii private care contribuie efectiv la realizarea acestui produs. Considerăm că este important să spunem că Elmet și-a realizat o capacitate la Măgurele, unde a reușit să proiecteze și să producă turela, trebuie să fie un motiv de bucurie și de mândrie pentru noi. De asemenea, Pro Optica este furnizor de echipamente pentru întreg ansamblul transportorului. Sper să nu uit, CSR și Interactiv care contribuie la tot ceea ce înseamnă partea de comunicații și integrarea capabilităților de management a sistemului informatic. Acestea sunt elementele pe care noi ni le-am dorit și pe care noi le vedem ca fiind ceea ce poate să reprezinte catalizatorul pentru relansarea industriei de apărare românești. Îi rugam pe fiecare dintre cei cu care am stat de vorbă să înțeleagă că România are resursă umană, România are potențial și că România are voință pe care trebuie s-o valorificăm și să o fructificăm în așa fel încât să putem să ne aliniem la tot ceea ce înseamnă nevoia de standarde, așa cum mi le-am asumat atunci când am devenit membri ai Alianței Nord-Atlantice și membri ai Uniunii Europene și, desigur, așa cum ne-am angajat în parteneriatele strategice pe care le-am semnat cu cei mai importanți parteneri ai noștri.
În final, doresc să le mulțumesc tuturor celor care au pus umărul și s-au implicat în realizarea acestui proiect și să îi asigur că Guvernul României susține și va continua să susțină astfel de inițiative, de care cu toții avem nevoie. Vă mulțumesc și vă doresc succes în tot ceea ce doriți să faceți de aici încolo!