Galerie foto
Intervenția premierului Nicolae Ciucă în cadrul evenimentului dedicat închiderii Conferinței privind viitorul Europei
[Check against delivery]
Nicolae-Ionel Ciucă: Bună ziua, doamnă comisar european, doamnă șef al Reprezentanței Comisiei Europene în România, doamnelor și domnilor, dragi tineri, dați-mi voie să vă mulțumesc pentru că m-aţi invitat la acest eveniment care este organizat pentru voi, vă este dedicat, și nu pot să nu recunosc faptul că la nivelul Guvernului avem o atenție cât se poate de bine focalizată pentru ceea ce înseamnă viitorul țării noastre, or viitorul țării noastre este aici, în fața noastră, sunteți dumneavoastră, tinerii de astăzi. Tema conferinței tocmai la asta se referă, unde ne îndreptăm, viitorul României, viitorul Europei şi unde ne îndreptăm. Vorbeați un pic mai devreme de emoția celor care au participat la astfel de evenimente, nu cred că poate să participe cineva la un astfel de eveniment fără emoție, pe de o parte emoția generată de faptul că suntem oameni și ne aducem aminte cu nostalgie de copilărie, pe de altă parte emoția generată de importanța deciziilor pe care le luăm pentru că ele nu fac altceva decât să traseze viitorul copiilor noștri, viitorul celor care vor prelua de la noi responsabilitatea și viitorul celor care își vor asuma să gestioneze România în interiorul Uniunii Europene și, desigur, discutăm totodată și de viitorul Uniunii Europene. Practic, este, așa am înțeles eu, vorba despre un eveniment în care încercăm să identificăm să vedem care este rolul tinerilor în viața publică, cum îi angajăm pe tineri să participe încă de la această vârstă în procesul acesta de luare a deciziilor care îi vor privi nemijlocit pe ei, iar faptul că v-aţi îndeletnicit să organizați astfel de evenimente – înțeleg că este ultimul eveniment dintr-o serie care a început anul trecut, practic, scoate în evidență importanța care se acordă atât la nivel european, cât și în țara noastră și prin care se urmărește ca această distanță de comunicare, uneori prea mare, între cetățean și instituțiile statului, instituțiile europene poate să fie diminuată și să se concretizeze în astfel de evenimente.
Trăim într-o situaţie nu tocmai liniștită, putem spune că este o situaţie complicată, ca să înțeleagă copiii mai bine şi nu trebuie să îi speriem. Ei trebuie să înțeleagă că noi suntem aici ca în această situaţie complicată noi să facem tot ceea ce ne stă în putere, astfel încât ei să nu resimtă toate aceste efecte şi să le creăm mediul şi spațiul, astfel încât să poată să se gândească la ce au ei de făcut mai bine, la cum pot ei să se pregătească mai bine şi la cum pot ei să aibă un punct de vedere, un cuvânt de spus în deciziile pe care noi le luăm, sigur, nu pentru a rezolva situațiile concrete de acum, deși cred că au suficientă înțelepciune şi creativitate astfel încât să poată să vină şi ei să dea o mână de ajutor.
Spuneam că trăim într-o situaţie complexă, pe care o gestionăm în momentul de faţă în ansamblul măsurilor care se iau la nivelul UE. Desigur, avem amprenta noastră de identitate în tot ceea ce facem, pentru că, din păcate, suntem cel mai aproape de locul unde cele mai tragice evenimente care pot influența viața oamenilor se întâmplă, şi anume în Ucraina. Ca atare, dragi copii, în tot ceea ce noi gândim la nivelul Guvernului, punem mare preţ pe entuziasmul, pe optimismul şi, în special, pe creativitatea voastră, pentru că voi sunteți cei care trebuie să dezvoltați România mai departe, şi nu oricum, ci în cadrul UE. Voi sunteți cei care, împreună cu ceilalți tineri din celelalte țări ale Uniunii Europene, veți reuși – și sunt sigur de acest lucru – să dați o consistență mai mare, să consolidați tot ceea ce înseamnă valorile Uniunii Europene.
A vorbit doamna comisar european despre transporturi, este un segment care ne preocupă și noi suntem foarte datori față de voi să ne ocupăm de tot ceea ce înseamnă infrastructură de transport. Infrastructura de transport rutier, infrastructura de transport feroviar, infrastructura de transport aeriană, toate formele de transport trebuie să fie dezvoltate și aliniate la modernitatea celor care sunt în celelalte țări europene, dar acesta este doar un acesta este doar un segment. Sunt multe alte segmente care trebuie să ocupe agenda de lucru a tuturor celor care și-au asumat administrarea și guvernarea ţării pentru ca vouă să vi se poate pune la dispoziție întreg ansamblul de oportunități, pentru a putea să aveți un învățământ de calitate, pentru a putea să aveți acces la tot ceea ce înseamnă programele acestea de transformare digitală, de automatizare și în felul acesta să nu rămâneți cu nimic mai prejos sau în urma tinerilor din celelalte țări europene. Acesta este obiectivul nostru principal – să vă asigurăm cadrul și condițiile prin care, împreună cu voi, de altfel, să putem să luăm aceste decizii care să fie în folosul vostru și, sigur, al nostru când vom fi mai în vârstă. Și aici pentru că am vorbit de partea aceasta a celor care sunt în vârstă și cu nevoi – nu am să trec peste episodul pandemiei de COVID-19, când, desigur și voi ați fost afectați, restricționându-vă posibilitatea de a fi participat la cursuri fizic, restricționându-vă posibilitatea de a interacționa între voi, de a vă întâlni, de a socializa.
Totodată, am văzut acea solidaritate pe care voi ați arătat-o atunci când oamenii în vârstă nu puteau ieși din casă și aveau nevoie să fie sprijiniți. Acest element de solidaritate, de empatie, de generozitate a fost foarte important pentru noi atunci când v-ați oferit voluntar și ați fost acasă la cei în vârstă, la cei care aveau nevoie de sprijinul și ajutorul vostru. Acest lucru spune foarte mult despre modul în care înțelegeți situația și modul în care vă puteți manifesta valoarea și disponibilitatea tinereții de a sprijini, de a vă integra și de a interacționa cu problemele și nevoile societății. De asemenea, pentru că am vorbit de situația complicată și de tot ce a generat războiul din Ucraina, nu pot și nu am cum să uit modul în care v-ați implicat și ați asigurat ajutor copiilor ucraineni care au intrat în România, unii dintre ei fără părinți și pe care voi i-ați ajutat, oferindu-le sprijin, prietenie, consiliindu-i atunci când a fost nevoie. Vă încurajez ca, în continuare, să faceți aceste gesturi pentru că putem în felul acesta să le alinăm suferința și dorul de casă și să îi facem să treacă mai ușor peste tot ceea ce ei simt și resimt ca urmare a tragediei din Ucraina.
Revenind la partea guvernamentală, la implicarea personală în tot ceea ce înseamnă preocuparea pentru viitorul tinerilor, vă rog să aveți încredere că vom lua toate măsurile și eu, personal, voi face tot ceea ce îmi stă în putință pentru a păstra acest dialog cu instituțiile statului care se ocupă nemijlocit de programele și proiectele dedicate tinerilor. De fiecare dată am avut plăcerea să stau de vorbă cu voi și să pot să înțeleg și să învăț de la voi ceea ce vă doriți pentru viitor. Vă asigur că voi proceda la fel în continuare, pentru că, încă o dată, voi sunteți cei care veți dezvolta cu adevărat România, voi sunteți cei care, din dialogul cu noi, veți vedea unde am greșit, ce nu am făcut bine, și în felul acesta să reușiți să faceți mai bine decât noi. Vă mulțumesc!