Galerie foto – Întâlnirea premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu primarul municipiului Oradea, Florin Birta
Întâlnirea premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu primarul municipiului Oradea, Florin Birta
***
Galerie foto
***
Discursul premierului Nicolae-Ionel Ciucă la ceremonia militară cu prilejul împlinirii a 103 ani de la intrarea Armatei Române în Oradea și eliberarea orașului de sub regimul bolșevic al lui Béla Kun
[Check against delivery]
Nicolae-Ionel Ciucă: Distinși membri ai Parlamentului României,
Domnilor miniștri,
Domnule președinte al Consiliului județean,
Domnule primar,
Excelența dumneavoastră domnule ambasador,
Preacuvioși părinți,
Distinși membri ai autorităților locale,
Dragi militari și reprezentanți ai sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională,
Dragi orădeni,
Sunt onorat să fiu astăzi alături de dumneavoastră, la sărbătorirea unui eveniment de răscruce în istoria orașului și, totodată, în istoria încărcată de atâta emoție atât la vremea lui, cât și astăzi.
Acum 103 ani, pe 20 aprilie, zi de sărbătoare a sfintelor Paște, trupele Armatei Române intrau în Oradea, să apere populația și să o elibereze de tiranie, în aclamațiile românilor, maghiarilor și tuturor naționalităților care le așteptau aici.
Béla Kun, lider al Partidului Comunist și conducătorul revoluției bolșevice ungare din 1919, instaurase o ”Republică roșie” după modelul leninist din Rusia, căreia i-a căzut victimă și Oradea.
Din 22 martie, primăria fusese desfiinţată şi înlocuită cu Sovietul administrativ al muncitorilor şi soldaţilor, în tot orașul fiind luate măsuri cu caracter restrictiv, s-a introdus cenzura presei, au fost interzise predarea religiei în școli și vopsirea sau comercializarea ouălor de Paște, a fost comandată naţionalizarea locuinţelor, iar cine avea curajul să invoce ideile de libertate sau democraţie era judecat.
Pe 18 aprilie, comandantul poliției, Jánossy Gyula, a declanșat ofensiva militară antibolșevică, a doua zi gărzile roșii erau obligate să se retragă în cazărmi, fiind repusă în drepturi vechea administrație, care conducea orașul din anul 1902.
Intrarea în oraș a trupelor române, în 20 aprilie, pentru protejarea comunității de o posibilă contraofensivă bolșevică, a fost cerută chiar de autoritățile locale, în frunte cu primarul Rimler Károly, iar ostașii conduși de generalul Traian Moşoiu au defilat în uralele orădenilor.
Primarul Rimler a predat orașul generalului Moșoiu, pentru a-l apăra, iar Oradea a trecut sub protecția Regatului României, cu schimbare pașnică de putere și fără înlocuirea reprezentanților vechii administrații.
Este o istorie cu semnificație uriașă. În numele libertății, democrației și păcii, Oradea multietnică și multiculturală și-a încredințat destinul României, iar în prezent este unul din cele mai înfloritoare orașe din țară și folosesc acest prilej pentru a le mulțumi încă o dată edililor orașului din ultimii ani, prezenți aici, la această ceremonie, actualmente domnul președinte al Consiliului județean, Ilie Bolojan, și, desigur, domnului primar în funcție.
Astăzi, administrația și armata se reîntâlnesc simbolic la Oradea, pentru a reaminti emoționanta zi de 20 aprilie 1919, când puterea civilă și cea militară, dincolo de orice apartenență, s-au unit pentru binele comunității.
Este cel mai bun moment să reamintim, cu respect și admirație, numele personalităților care s-au distins atunci prin altruism, iubire de valori și viziune: Aurel Lazăr, Rimler Károly, Jánossy Gyula, Coriolan Pop, Iustin Ardelean, Roman Ciorogariu și, desigur, Traian Moșoiu.
Sper că tinerii orădeni cunosc această pagină însemnată din istoria lor și își cinstesc înaintașii după cum merită. Sper ca evenimente precum cel de astăzi să păstreze și să reînvie memoria acelui 20 aprilie 1919.
Sper ca în toată această perioadă în care traversăm mai multe crize cetățenii municipiului Oradea, împreună cu autoritățile locale, să continue ceea ce au început, să dezvolte mai bine și mai mult ceea ce au preluat și, prin solidaritate, empatie, generozitate și disponibilitate la efort să poată să realizeze ceea ce își doresc de mult timp.
Vreau să transmit felicitări organizatorilor evenimentului, vreau să le mulțumesc tuturor cetățenilor de pe malurile Crișului Repede și să le doresc sărbători liniștite, multă sănătate, prosperitate și un Paște fericit!
Vă mulțumesc!
Sursa: Participarea premierului Nicolae-Ionel Ciucă la festivitățile dedicate zilei de 20 aprilie 1919