Galerie foto

Întâmpinarea prim-ministrului României, Nicolae-Ionel Ciucă, de către prim-ministrul Republicii Bulgaria, Kiril Petkov

***

Galerie foto

Fotografie de familie

***

Galerie foto

Participarea prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă la sesiunea plenară a reuniunii

***

Declarații de presă comune susținute de prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă si de prim-ministrul Republicii Bulgaria, Kiril Petkov

[Check against delivery]

Nicolae-Ionel Ciucă: Bună ziua.Doamnelor și domnilor,îmi face plăcere să-mi reîntâlnesc colegii Zdravko, Kiril și Dimitar  aici, la Sofia, și aș dori să-i multumesc prietenului meu, Kiril, pentru organizarea acestei întâlniri și pentru ospitalitatea sa. Întâlnirea de astăzi ne-a creat ocazia de a adânci, la momentul potrivit, consultările asupra privind consecințele invaziei Rusiei în Ucraina asupra securității din Europa de Sud-Est. Aceste discuții au loc la timp, imediat după summitul NATO de la Bruxelles de săptămâna trecută.

Alegerea făcută de Rusia de a declanșa războiul împotiva Ucrainei a afectat grav climatul de securitate în regiunile Mării Negre și a Sud-Estului Europei. Coordonarea în regiunea Europei de Sud-Est este o necesitate și reprezintă exact ceea ce am făcut astăzi.

Lucrul împreună este o abordare cheie în conflict management. Tocmai de aceea, împreună cu colegii mei, am decis să ne menținem orientarea strategică fermă către valorile euro-atlantice.

Astăzi am discutat despre cum să dezvoltăm cooperarea noastră ca aliați NATO pentru a întări postura de apărare și descurajare a NATO pe Flancul Estic. Țările noastre au deja o expertiză puternică în ceea ce privește cooperarea regională în domeniul apărării, care poate fi capitalizată în această direcție. Am invitat aliații să contribuie la structurile NATO de pe teritoriul nostru.

Nu ne îndoim că Rusia este astăzi cea mai serioasă amenințare la adresa securității noastre comune. Avem nevoie de apărare mai puternică și de descurajare mai eficace și avem nevoie de reziliență mai mare a societății și a infrastructurii pentru o securitate mai bună. Am luat act de presiunile maligne ale Rusiei și de influența sa în regiune. Am decis să o contracarăm prin creșterea rezilienței noastre. Asta include reducerea dependenței energetice de Rusia, combaterea narativelor false ale Rusiei, mai multă protecție cibernetică și o creștere a comerțului între noi.

Am arătat o abordare constructivă în ajutorarea partenerilor noștri like-minded pentru a face față consecințelor acestui război neprovocat, lansat de Rusia. Ucraina este într-o situație critică. O atenție special trebuie acordată Republicii Moldova, care se confruntă cu crize suprapuse. Criza refugiaților a testat la maximum capacitatea de reziliență a instituțiilor de stat și problemele economice generate de război.

În același timp, tot sprijinul nostru se îndreaptă către Muntenegru pentru a crește ritmul reformelor în conformitate cu stadiul avansat pe care-l are în drumul către statutul de membru.

Cred că întâlnirea de azi de la Sofia ne-a făcut pe toți să mergem către o cooperare mai puternică în această parte a Europei. Am fost cu toții de acord să continuăm pe acest drum și să ne confruntăm împreună cu amenințările la adresa securității noastre comune.

De asemenea, aș dori să menționez că ceea ce v-au împărtășit colegii, Kiril, Zdravko și Dimitar s-a discutat și va continua să se discute în cadrul întâlnirilor noastre bilaterale de astăzi. Desigur, ne vom strădui să găsim soluții pentru a-i asigura pe cetățenii noștri că vom face față tuturor acestor crize, creșterii prețurilor la energie electrică, gaze naturale și de asemenea, amenințării care se prefigurează a deveni această problemă alimentară. Îți mulțumesc foarte mult, Kiril, te aștept în vizită, în România.

Reporter: Cum vedeți aceste lanțuri de aprovizionare cu alimente. Ați vorbit despre penuria de alimente, au motive țările din Balcanii de Vest să se teamă în această privință? Putem coopera în ceea ce privește aprovizionarea cu alimente?

Nicolae –Ionel Ciucă: Cred că este important să menționăm că până acum nu ne-am confruntat cu nicio problemă în ceea ce privește aprovizionarea cu alimente dar, desigur, există probleme în ceea ce privește lanțul de aprovizonare cu alimente din cauza invaziei ruse din Ucraina și a tuturor sancțiunilor aplicate Rusiei. În acest sens, trebuie să evaluăm întreg acest impact.

Am discutat despre cum ne putem ajuta reciproc și unul dintre principalele aspecte care au fost semnalate este legat de problema îngrășămintelor, de aceea cred că resursele de energie și gaze sunt foarte importante pentru că industria îngrășămintelor se bazează în mare parte pe gaz. În acest sens, doresc să-i mulțumesc lui Kiril și guvernului său pentru angajamentul de a finaliza proiectul Interconectorului Bulgaria- Grecia, deoarece acesta va asigura o alternativă pentru furnizarea de gaze lichefiate GNL din Alexandropolis, pe coridorul vertical, către Bulgaria, Romania și apoi în celelalte țări europene

Acest dialog este important pentru că ne cunoaștem și le-am cerut miniștrilor noștri, ai agriculturii, energiei, transporturilor, să coopereze pentru a găsi acele soluții specifice și tehnice pentru  rezolvarea tuturor acestor probleme.

Reporter: Întrebarea se referă la situația de securitate din regiune, în special la Serbia, și rolul acesteia,  prin prisma relațiilor sale ,în prezent, cu Rusia, și având de asemenea în vedere și situația din Bosnia Herțegovina, Kosovo și Muntenegru. Ați discutat despre aceste chestiuni, ați discutat despre rolul Serbiei și dacă Serbia ar putea fi un factor de destabilizare pentru Balcanii de Vest în viitor?

 Nicolae –Ionel Ciucă: În timpul discuțiilor noastre, am reiterat sprijinul nostru ferm pentru eforturile tuturor țărilor balcanice de aderare la UE, cât mai curând posibil.

Reporter: Când credeți că va veni prima livrare de GNL(gaze naturale lichefiate) către România prin portul grecesc și credeți că va fi finalizat gazoductul înainte de data anticipată?

Nicolae –Ionel Ciucă: Nu vreau să  fac speculații cu privire la această chestiune. Am discutat foarte mult despre acest coridor și ținând cont de situația actuală și de marea nevoie de diversificare a resurselor de gaze, am discutat cu Kiril și, de asemenea, cu premierul grec, dl Mitsotakis și suntem cu toții hotărâți să facem tot posibilul pentru a avea acest interconector așa cum s-a menționat anterior, realizat cât mai curând posibil, deoarece nu putem obține gaz natural lichefiat fără acest interconector. Așa că ținând cont de faptul că ultima dată, când am vorbit cu Kiril la telefon, mi-a spus că este informat aproape săptămânal despre progresele în ceea ce privește realizarea acestui interconector,  cred, că cel puțin, va fi realizat la timp.

Galerie foto

Întrevederea bilaterală a prim-ministrului României, Nicolae-Ionel Ciucă cu prim-ministrul Republicii Bulgaria, Kiril Petkov

Întrevederea bilaterală a prim-ministrului României, Nicolae-Ionel Ciucă cu prim-ministrul Muntenegrului, Zdravko Krivokapić

Galerie foto

Întrevederea bilaterală a prim-ministrului României, Nicolae-Ionel Ciucă cu prim-ministrul Republicii Macedonia de Nord, Dimitar Kovačevski

Galerie foto

Declarații de presă susținute de premierul Nicolae-Ionel Ciucă la finalul reuniunii șefilor de Guvern ai statelor aliate NATO din Europa de Sud-Est

[Check against delivery]

Nicolae-Ionel Ciucă: Bună ziua! Europa trece astăzi prin cele mai complicate timpuri de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace, odată cu invadarea Ucrainei de către forțele armatei ruse, iar în acest context am participat astăzi, la invitația premierului Bulgariei, împreună cu premierii Macedoniei de Nord și Muntenegrului, la un summit în care au fost discutate o serie întreagă de aspecte care vin și caută soluții pentru deciziile care au fost luate la summit-ul NATO de săptămâna trecută, de la Bruxelles, și aici trebuie să salutăm încă o dată decizia de înființare a celor patru battle-group-uri, dintre care unul pe teritoriul României, unul pe teritoriul Bulgariei – dintre țările care au participat la această întâlnire – și este, de asemenea, foarte important de subliniat că împreună am căutat să asumăm o serie întreagă de soluții, astfel încât să demonstrăm că menirea noastră, a guvernelor țărilor membre NATO și ale Uniunii Europene, este aceea de a căuta soluții pentru cetățeni, de a fi în măsură ca prin dialog să identificăm acele modalități în care putem să facem față oricăror provocări, fie că vorbim de provocările de securitate și în acest moment putem să asigurăm cetățenii țărilor noastre că suntem sub umbrela celei mai puternice alianțe politico-militare, și, de asemenea, în tot ceea ce înseamnă ansamblul de beneficii ca țară membră UE, avem la îndemână o serie întreagă de măsuri, prin care să putem să ne protejăm cetățenii, să protejăm locurile de muncă, să protejăm investițiile, să protejăm economia.

Au avut, de asemenea, loc discuţii legate de modalităţile în care putem să identificăm noi surse de gaze, să identificăm noi surse de energie. S-au pus în discuţie aspectele legate de interconectare în reţelele de transport energie electrică şi cele de transport gaze. Am discutat punctual toate aceste aspecte și am să revin cu detalii imediat când vă voi vorbi despre întâlnirile bilaterale pe care le-am avut cu fiecare dintre cei trei premieri.

Astfel, în întâlnirea bilaterală pe care am avut-o cu premierul Bulgariei, am discutat aspectele legate de modalitatea în care lucrează împreună cu partea greacă la finalizarea interconectorului dintre Bulgaria și Grecia, şi am primit garanții că toate aceste lucrări se vor finaliza vara aceasta, în luna iunie, și ulterior va urma procesul de teste, astfel încât în toamna acestui an să putem să beneficiem de tranzitul de gaz lichefiat care poate fi alimentat în portul Alexandropolis, din Grecia. De asemenea, am discutat aspectele legate de ceea ce poate să însemne sporirea capacității de aprovizionare cu gaz pe conducta trans-Balcani. Toate acestea sunt oportunități și posibilități care pot fi folosite nu numai pentru România și Bulgaria, ci și pentru celelalte țări din Europa. Un alt subiect al discuției l-a reprezentat realizarea infrastructurii rutiere şi feroviare. Am discutat propunerea părții bulgare de realizare a cel puțin cinci poduri peste fluviul Dunărea și, de asemenea, am insistat pe ceea ce înseamnă demararea procesului de dragare a fluviului Dunărea, astfel încât să putem asigura navigația pe tot parcursul anului. Am discutat, de asemenea, cu premierul bulgar, solicitarea noastră ca etnicii români care trăiesc în Bulgaria să poată să studieze în limba română.

În întâlnirea bilaterală pe care am avut-o cu premierul muntenegrean am discutat despre nevoia de sprijin în tot ceea ce înseamnă parcursul Muntenegrului pentru a deveni țară membră a Uniunii Europene, am punctat nevoia de întărire a relațiilor economice bilaterale. De asemenea, este un proiect care urmează să fie pus în aplicare foarte curând și este vorba de conectarea prin transport aerian între România și Muntenegru, mai precis între aeroporturile Timișoara sau Craiova și Tivat, în Muntenegru. Au fost abordate aspecte care țin de interesul în domeniul economic și agricol, premierul muntenegrean solicitând ca, în perioada imediat următoare, o delegație formată din cei doi miniștri ai economiei și agriculturii să poată veni la București și să discute detalii tehnice despre modalitatea în care putem să întărim relațiile în cele două domenii. Desigur, au fost discutate și aspecte care țin de domeniul participării Muntenegrului la battle-group-ul care urmează să ia ființă pe teritoriul României. Am mulțumit pentru că în acest moment Muntenegru are deja o participare la comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est.

În întâlnirea bilaterală pe care am avut-o cu premierul Macedoniei de Nord, am discutat despre sprijinul pe care îl acordăm în parcursul de aderare la Uniunea Europeană, am urat de asemenea succes în preluarea conducerii OSCE în anul 2023, oferind totodată disponibilitatea noastră de a împărtăși experiența noastră și a-i sprijini în acest demers. Sigur, mai este un an până atunci, dar tot ceea ce înseamnă partea pregătitoare poate să reprezinte un beneficiu pe care țara noastră poate să îl acorde Macedoniei de Nord, fiind de asemenea discutate aspecte legate de modalitatea în care putem să dezvoltăm relațiile economice bilaterale și, desigur, aspectele care vizează modalitatea în care o putem să cooperăm și să avem un ansamblu regional pe tot ceea ce înseamnă pachetul de măsuri menite să întărească descurajarea și apărarea pe flancul de est.

Vă mulțumesc foarte mult!

Sursa: Participarea premierului Nicolae-Ionel Ciucă la reuniunea șefilor de Guvern ai statelor aliate NATO din Europa de Sud-Est