#ComisiaEuropeana – Astăzi, 20 noiembrie, Ramona Chiriac, Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, a participat la ceremonia de semnare la nivel înalt a Acordului dintre guvernul României și guvernul Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României la punctul de trecere a frontierei Galați-Giurgiulești.

Ca parte a inițiativei Comisiei Europene privind culoarele de solidaritate, în care România joacă un rol esențial, acest acord va reduce timpul de așteptare la trecerea frontierei și, astfel, va facilita și mai mult fluxurile dinspre și către Ucraina. Acordul este rezultatul eforturilor comune ale României, ale Republicii Moldova, ale Ucrainei și ale partenerilor din Uniunea Europeană (UE), precum și din Statele Unite ale Americii (SUA), în contextul reuniunilor Quint, care au ca scop punerea bazelor conectivității și rezilienței pe termen lung a rutelor comerciale în contextul atacurilor Rusiei asupra Ucrainei.

Ramona Chiriac, Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, a declarat: „Salut semnarea acestui acord de o importanță deosebită atât pentru România, cât și pentru Republica Moldova. El reprezintă o etapă esențială în activitatea noastră privind culoarele de solidaritate. România joacă un rol esențial în ceea ce privește culoarele de solidaritate și este un contribuitor foarte important la securitatea alimentară în UE și în lume. Peste 40 de milioane de tone de cereale din Ucraina au tranzitat România în drum spre piețele internaționale. Îmbunătățirea conectivității va promova legături comerciale mai puternice și beneficii pentru toate părțile implicate, în spiritul apropierii treptate a Moldovei și a Ucrainei de piața internă a UE.”

Context

De la invadarea pe scară largă a Ucrainei de către Rusia și de la blocada asupra porturilor maritime ucrainene, Ucraina nu a putut să își exporte produsele și să importe ceea ce are nevoie prin rutele sale obișnuite de transport. În mai 2022, Comisia a lansat Planul de acțiune privind culoarele de solidaritate pentru a stabili rute logistice alternative pe calea ferată, pe cale rutieră și pe căi navigabile interioare – cunoscute sub denumirea de „culoare de solidaritate”. În prezent, culoarele de solidaritate UE-Ucraina au devenit vitale pentru economia Ucrainei. Până acum, cea mai mare parte a cerealelor ucrainene au fost exportate prin coridorul Dunării. Se depun eforturi pentru a se spori capacitatea pe toate coridoarele.

Începând din mai 2022, culoarele de solidaritate i-au permis Ucrainei să exporte aproximativ 157 de milioane de tone de mărfuri, conform datelor din registrele vamale ucrainene. Culoarele de solidaritate joacă, de asemenea, un rol esențial pentru importurile ucrainene. Din mai 2022, ele au permis Ucrainei să importe aproximativ 62 de milioane de tone de mărfuri, cum ar fi combustibil, vehicule, îngrășăminte, precum și asistență militară și umanitară. Valoarea totală a schimburilor comerciale realizate prin intermediul culoarelor de solidaritate începând din mai 2022 este estimată la aproximativ 180 de miliarde EUR.

În septembrie 2024, prin culoarele de solidaritate s-au transportat aproximativ 87 % din importurile ucrainene, aproximativ 52 % din exporturile ucrainene de produse neagricole și aproximativ 22 % din exporturile ucrainene de cereale, semințe oleaginoase și produse conexe.

De asemenea, culoarele de solidaritate pun bazele conectivității pe termen mai lung dintre Ucraina și UE și vor juca un rol esențial pentru reconstrucția și pentru integrarea Ucrainei în piața unică a UE.

Mai multe informații privind culoarele de solidaritate și cele mai recente cifre sunt disponibile aici.

Sursa: Participarea Ramonei Chiriac la ceremonia de semnare la nivel înalt a Acordului dintre România și Republica Moldova