#ComisiaEuropeana – Astăzi, 15 septembrie, Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, a participat la evenimentul „Justiție 2023: prioritățile sistemului de justiție și Raportul privind statul de drept – context național și european”, desfășurat la Ministerul Justiții.

Redăm, mai jos, intervenția Ramonei Chiriac din cadrul evenimentului:

„Astăzi încheiem un capitol lung, cu suișuri și coborâșuri în eforturile susținute ale României de a-și reforma sistemul judiciar și de a intensifica lupta împotriva corupției.

Mecanismul de cooperare și verificare a fost expresia angajamentului comun al statului român și al UE iar acest angajament a fost reflectat în buna cooperare dintre cele doua părți pe parcursul anilor, cooperare pe care Comisia a apreciat- o constant.

Conform deciziei de instituire a mecanismului, MCV se încheie atunci când sunt îndeplinite în mod satisfăcător toate obiectivele de referință definite pentru România.

În ultimul său raport MCV din Noiembrie 2022 Comisia Europeana a concluzionat că progresele realizate de România în cadrul MCV sunt suficiente pentru a îndeplini angajamentele asumate de România la momentul aderării sale la UE. Iar astăzi, Comisia a luat formal decizia de a pune capăt acestui mecanism.

In numele Comisiei Europene felicit pe această cale România pentru progresele și reformele semnificative pe care le-a făcut în domeniul statului de drept de la aderarea sa la UE.

Angajamentul României și colaborarea strânsă cu Comisia de-a lungul anilor a dat roade.

După decizia de astăzi, eforturile continue de a proteja și întări statul de drept în toate valențele sale poate continua, la fel ca pentru toate celelalte state membre, în cadrul ciclului anual al statului de drept.

Felicităm totodată cetățenii români – decizia de azi putând fi luată și datorită cetățenilor care, în mod constant – după Revoluție – și-au exprimat nevoia de JUSTIȚIE. În cadrul aderării României la Uniunea Europeană justiția a constituit un domeniu cheie iar cetățenii au contribuit în mod continuu la consolidarea democrației și a societății civile – element important – parte a sistemului de control și echilibru.

Statul de drept face parte din valorile noastre comune fundamentale pe care s-a întemeiat Uniunea Europeană. Este piatra de temelie a identității Uniunii. De aceea este de importanță crucială ca România să mențină acest impuls/trend reformator și să continue eforturile în cadrul ciclului anual al statului de drept.

Statul de Drept nu este ceva abstract ci are un impact imediat asupra calității vieții cetățenilor și încrederii acestora în autorități, deci stă la baza contractului social. În același timp, un stat de drept funcțional transmite un semnal important către mediul de afaceri și investitori, afectând mediul economic național.

România este un exemplu de bune practici pentru alte state membre și pentru statele care aderă la Uniunea Europeană. În același timp România poate învăța de la alte state importanța apărării statul de drept și a independenței instituțiilor. În actualul context geopolitic, nu ne putem permite să dăm greș în această privință.

Având în vedere importanța statului de drept, Comisia a decis, așa cum a anunțat președinta Ursula von der Leyen în discursul anual privind Starea Uniunii (SoTEU) să deschidă procedura rapoartelor privind statul de drept și pentru țările în curs de aderare. Acest lucru le va pune pe picior de egalitate cu statele membre, acestea fiind sprijinite în eforturile lor de reformă.

Ne vom asigura astfel că viitorul nostru este o Uniune a libertății, a drepturilor și a valorilor pentru toți.

Astăzi s-a încheiat un capitol important iar România are oportunitatea să arate că se angajează în continuare în aceste demersuri putând fi un actor dinamic în context European, actor cu o voce mult mai ascultată, capabil să întărească credibilitatea Uniunii.

Este o zi bună nu numai pentru România, ci și pentru Uniunea Europeană în ansamblu.”

Sursa: