Ramona Chiriac, Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, a participat ieri, 9 februarie 2022, la dezbaterea publică cu tema „Reprezentarea politică a femeilor în România”,  organizată de Fundația Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) din București.

Noul studiu FES, care îi are ca autori pe Ionela Băluță și Claudiu Tufiș, pune în discuție câteva dintre cauzele și factorii structurali care ar putea explica slaba reprezentare a femeilor în poziții politice, chestiuni precum prevederile legale, rolul organizațiilor de femei în cadrul partidelor politice sau rolul culturii organizaționale în jurul căreia partidele își stabilesc listele de candidați.

„A avea șanse egale în participarea politică reprezintă fundamentul democrațiilor participative, la toate nivelurile – fie că vorbim de cel european, național, regional sau local. Comisia  Europeană este preocupată de a face progrese semnificative până în 2025 către o Europă egală pentru femei și bărbați. Orice actiune contează – de la cadrul legal și politici publice în domeniul egalității de șanse, la procese de selecție bazate pe criterii clare și transparente, la activități de mentorat pentru femei și fete, până la datoria civică a fiecăruia dintre noi de a observa și de a acționa împotriva discriminării de orice fel”, a declarat Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Alegerile electorale din 2019-2020 au fost cele în care România a înregistrat pentru prima dată de la aderarea la UE un regres în ceea ce privește numărul de candidate femei propuse, dar și alese în poziții politice, motiv pentru care Ramona Chiriac a ținut să precizeze că acesta este momentul în care se poate începe „plantarea semințelor” pentru un an electoral 2024 cât mai echilibrat din perspectiva genului.

Comisia Europeană este preocupată de a face progrese semnificative până în 2025 către o Europă egală între femei și bărbați și recunoaște importanța egalității de gen și de șansă și în procesul de reconstrucție și redresare economică de după pandemie.

De aceea, Planul Național de Redresare si Reziliență al României descrie provocările naționale și subliniază reformele și investițiile așteptate să contribuie la promovarea acestor obiective. Măsurile vizează printre altele: introducerea unui prag minim obligatoriu de 50% privind participarea femeilor în programe de formare, educație, alfabetizare digitală și investiții în locuințe sociale pentru populația defavorizată sau vulnerabilă.

Background

La dezbaterea FES cu tema „ Reprezentarea politică a femeilor în România” din 9 februarie 2022 au participat Dr. Ionela Băluță și Dr. Claudiu Tufiș, ambii profesori în cadrul Facultății de Științe Politice a Universității din București și autori ai studiului pus în discuție, precum și Ramona Chiriac, Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România și Dr. Helga Lukoschat, președinta consiliului de administrație al Academiei Europene pentru Femei în Politică și Business.

Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) este cea mai veche fundație politică din Germania, cu o tradiție bogată în democrația socială, care datează de la înființarea sa în 1925. Friedrich Ebert a fost primul președinte german ales în mod democratic. Activitatea fundației politice se axează pe ideile și valorile fundamentale ale democrației sociale – libertate, justiție și solidaritate.

Sursa: Participarea șefei Reprezentanței Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac, la dezbaterea publică cu tema „Reprezentarea politică a femeilor în România”