Muzeul Național de Artă al Cataloniei (MNAC) încorporează în colecțiile sale patru fragmente sculpturale din mănăstirea Sant Pere de Rodes (Alt Empordà), atribuite Maestrului de Cabestany și atelierului său.
Piesele au fost achiziționate de către Departamentul de Cultură pentru o sumă de 250.000 de euro de la galeriile Artur Ramon Art, Palau Antiguitats și Clavell & Morgades Antiguitats, și intră în componența Colecției Naționale care, în fiecare an, crește la prin politica de achiziții prevăzută. pentru prin legislația în vigoare privind patrimoniul cultural și planurile sectoriale de promovare ale Generalitati de Catalunya, care au funcția de a patrimonializa diverse discipline artistice precum Planul Integral de Arte Vizuale, Planul Național de Fotografie și Comisia de Benzi desenate și Ilustrație.
Cele patru fragmente sculpturale au fost examinate în diferite ocazii de către tehnicienii de specialitate ai Muzeului Național. Doar una dintre piese fusese expusă și publicată anterior, în timp ce celelalte trei sunt aproape inedite și vor fi expuse pentru prima dată publicului larg. Sunt realizate din marmură albă și includ figuri umane și scene istorice datate între 1160 și 1163: este un cap (7 x 11,5 x 10 cm), un al doilea cap cu o parte din umărul drept ( 12 x 7,5 x 8 cm), un fragment din partea inferioară a unui personaj aparținând unei scene din Noul Testament a vindecării unei femei (25 x 27 x 9 cm) și un mic fragment de îmbrăcăminte (12 x 6 x 10 cm).
Aceste piese ar fi făcut parte din ciclurile biblice care au decorat fața mare a bisericii Sant Pere de Rodes, construită în a doua treime a secolului al XII-lea și distrusă în prima treime a secolului al XIX-lea. Cu unanimitate, a fost atribuită sculptorului anonim cunoscut sub numele de Mestre de Cabestany, un artist de geniu comparabil cu ceea ce reprezintă în pictură maestrul de la Sant Climent de Taüll. Diverse instituții publice și private din Catalonia și din străinătate păstrează unele dintre reliefurile și fragmentele care au supraviețuit și care au fost subiectul de interes al specialiștilor catalani și internaționali. În ciuda stării lor fragmentare, cele patru reliefuri sunt o reflectare fidelă a marii calități tehnice și a puterii sculpturale a autorului lor. În plus, ele oferă o gamă suficient de elocventă a sferei monumentale a portalului Empordà menționat mai sus și a subiectului său istoric.
Studiul acestor piese a făcut posibilă efectuarea de noi cercetări asupra Maestrului de Cabestany și coperta San Pere de Rodes, care va fi publicată sub formă de carte (Maestrul Capstan. scântei de marmură, 2023), unde va fi dezvăluită o nouă reconstrucție ipotetică a copertei distruse, precum și o nouă interpretare a funcției și contextului acestei capodopere.
Intrarea pieselor în Muzeul Național va contribui la umplerea golului care există în prezent în privința sculpturii Maestrului de Cabestany, unul dintre cei mai originali și prolifici artiști romani, în condițiile în care a activat în Catalonia, Navarra, Rosselló, Occitania. și Toscana În ciuda faptului că este un artist anonim, este una dintre cele mai unice și mai studiate figuri din sculptura romanică, cu o bibliografie internațională. Cu această achiziție, se va putea explica la Muzeul Național o altă capodoperă a artei medievale catalane printr-un spațiu dedicat mănăstirii Sant Pere de Rodes, alături de alte centre de sculptură în piatră precum Ripoll și, mai ales, de marile grupuri de picturi murale.
Portalul maestrului din Cabestany
În secolul al XII-lea, sub patronajul viconților de Peralada, a fost sculptat portalul bisericii, acum dispărut din cauza jafurilor. Singurele rămășițe care au rămas în locația inițială sunt pe cele două părți inferioare ale ușii principale. Sunt două fragmente de marmură, sculptate cu motive vegetale, animale fantastice și capete umane. Restul portalului a fost împrăștiat și multe elemente au ajuns în mâinile colecționarilor.
Cu toate acestea, localizarea unor fragmente păstrate sau cunoscute prin fotografii a permis studierea acesteia și propunerea diferitelor reconstituiri. Piesele arată că au fost lucrate reliefuri de diferite dimensiuni, atât pe piatră, cât și pe marmură romană refolosită. Portalul era caracterizat de o figurație abundentă, care reprezenta pasaje evanghelice, cu caracteristicile tipice lucrării maestrului de Cabestany, precum folosirea tehnicii de burghiu și a modelelor romane în compoziția pe care maestrul le-a învățat din „observarea timpurii”. sarcofage creștine.
Mileniul din Sant Pere de Rhodos
Această achiziție vine în anul în care se sărbătorește Mileniul sfințirii bisericii mănăstirii Sant Pere de Rodes, de unde provin piesele sculpturale.
La 5 octombrie 1022 a fost sfințită biserica mănăstirii Sant Pere de Rodes, care astăzi este o referință mondială pentru arhitectură și originalitate.
Sfințirea a dus la consolidarea domeniilor mănăstirii la începutul secolului al XI-lea și la începutul unei lungi perioade de splendoare, pe care astăzi o vedem reflectată în ansamblul de construcții al monumentului și care l-au făcut unul dintre cei mai iubiți și admiratori ai Cataloniei.
Pentru a comemora acești mii de ani de la sfințirea lui Sant Pere de Rodes, Agenția Catalană de Patrimoniu Cultural a Departamentului de Cultură a organizat diverse evenimente și sărbători care vor dura până în mai 2023 și care pot fi consultate pe Site-ul Patrimoniului Cultural.