Alegerile locale din 22 mai reprezinta un subiect de interes si pentru romanii din Spania, care sunt invitati sa se inscrie si sa participe in calitate de cetateni europeni. Potrivit ultimelor date publicate de Biroul Electoral din Spania, numarul romanilor care doresc sa voteze a ajuns la peste 100 de mii.
Secretarul pentru relatiile cu ONG-urile din conducerea Partidului Socialist, Pedro Zerolo, saluta inscrierea semnificativa a romanilor in registrul electoral pentru alegerile locale din 22 mai si subliniaza faptul ca cei care doresc au inca sansa sa se inscrie in perioada 4 – 11 aprilie cand, listele provizorii vor fi afisate in toate primariile pentru conformitate.
Reporter: – Cum apreciati datele din registrul electoral si in special inscrierea romanilor pentru alegerile din 22 mai?
Pedro Zerolo: – Cred ca participarea politica este o modalitate excelenta de integrare si cred ca este fundamentala. Cu siguranta, romanii au devenit o realitate de referinta. Cred ca cel mai important e procesul de inscriere si faptul ca exista posibilitatea ca noii votanti sa intre in procesul electoral spaniol, mii si mii de noi votanti, atat cetateni europeni, cat si, asa cum a promis guvernul Zapatero, persoane din alte tari. Astfel incat s-au semnat 10 acorduri cu tari din America Latina, cu Noua Zeelanda, Norvegia, Islanda si Capul Verde si toti cetatenii acestor tari care traiesc in Spania pot vota la alegerile din 22 mai, daca s-au inscris in registrul electoral. La toti acestia se adauga cei care au obtinut de curand cetatenia spaniola, asa ca daca face calcule, avem 450 de mii de cetateni europeni, cei din tarile semnatare ale acordurilor sunt alti 50 de mii, plus inca aproximativ 350 de mii de noi cetateni spanioli, putem vorbi de aproape un milion de noi votanti in 22 mai. Eu sunt foarte multumit de faptul ca romanii s-au inscris in numar mare, facand astfel ca multe din prejudecati sau legende despre ei sa fie contrazise. Acest proces al inscrierii demonstreaza ca romanii sunt interesati sa participe si sa se integreze.
De la ultimele alegeri europene si pana acum numarul romanilor dornici sa voteze a crescut cel mai mult in comparatie cu alte comunitati de straini din UE. E vorba de o crestere de 50%, romanii fiind pe locul al doilea, dupa britanici, in lista inscrisilor in registrul electoral. E vorba de aproximativ 100 de mii de persoane, insa cine doreste sa se inscrie, o mai poate face intre 4 si 11 aprilie. Atunci o sa putem constata ca romanii trec pe primul loc, demonstrand dorinta lor de participare, de integrare, ceea ce spune multe lucruri bune despre comunitatea romaneasca.
Rep: – Aceasta participare poate limita manifestarile xenofobe ale unor partide politice si ale unei parti a societatii, care au cunoscut o crestere in timpul crizei, sau, dimpotriva, exista riscul sa amplifice aceste reactii, mai ales din partea electoratului spaniol?
P.Z.: – Participarea electorala este importanta atat prin vot, cat si prin prezenta in listele electorale ale partidelor politice. Este, repet, o forma de integrare, dar si un raspuns pentru cei care folosesc rasismul si xenofobia pentru a incerca sa castige niste alegeri. Auzim, in interiorul UE, discursuri pe care nu credeam ca o sa le mai auzim vreodata, incarcate de rasism, xenofobie, care cresc, din pacate, capitalul electoral, ceea ce ar trebui sa ne ingrijoreze. De aceea eu, sunt convins ca cel mai bun raspuns este la urne, prin vot. Aceste discursuri le avem si in Spania, din pacate si ii auzim pe cei de la PP cu ideile lor de a relationa imigratia cu infractiunile, cu lipsa de siguranta, cu mizeria… Vreau sa spun ca e o lipsa de responsabilitate enorma si la aceste discursuri trebuie sa se raspunda la urne!
Cred ca participarea politica a romanilor este foarte importanta nu numai pentru ca isi exercita dreptul de vot, ci si pentru ca multi dintre ei se inscriu in formatiunile politice. Partidul Socialist are pe listele sale multi romani, atat femei, cat si barbati, care ar putea sa intre in administratia publica din Spania.
Eu insist ca e vorba de o comunitate care ar putea avea cel mai mare numar de inscrisi in registrul electoral, care are 850 000 de membri rezidenti in Spania, care contribuie cu 0,8% din PIB la economia acestei tari si ale carei caracteristici anuleaza discursurile xenofobe: romanii au o capacitate uriasa de adaptare, de integrare, sunt in majoritate tineri, cu dorinta de a se realiza, foarte activi si in general bine pregatiti.
Rep: – Nu vi se pare ca romanii nu sunt priviti ca ceilalti cetateni europeni? Ca se simt ca niste europeni de mana a doua, ca stirile despre romii de origine romana apar des si ca influenteaza perceptia?
P.Z.: – Stirile negative tendentioase pornesc de la formatiunile de extrema dreapta din Europa si de aici. Toate partidele de dreapta din Europa au o foaie de parcurs bazata pe cautarea vinovatilor, care sunt, in opinia lor, diverse etnii, popoare sau comunitati. In Spania, de cate ori avem alegeri, PP are un discurs cunoscut, prin care arata cu degetul si cauta vinovatii. Dar, repet, trebuie raspuns la urne. Vreau sa mentionez ca Spania trebuie sa isi pastreze integrarea si coeziunea, pe care PSOE le apara prin politicile de egalitate, care garanteaza egalitatea de tratament si de oportunitati.
Pe de alta parte, romanii traiesc acum exact experienta pe care au avut-o spaniolii cand au intrat in UE. E o tranzitie de la situatia de imigratie la cea de cetateni cu drepturi depline ai Uniunii, insa in Spania romanii sunt avantajati de conditia de imigrant, pentru ca este o comunitate reprezentata de asociatii, bine organizata si foarte vizibila, cu dorinta de integrare si de participare activa. Partidele politice si administratia au in vedere aceasta comunitate.