#Madrid –

Comunitatea Madrid a făcut posibil ca peste 1.000 de femei cu vârsta peste 40 de ani să beneficieze de extinderea limitei de vârstă pentru a avea acces la reproducerea asistată în sistemul public regional de sănătate. Mai exact, peste 700 dintre acești pacienți sunt deja tratați și alți 300 au fost îndrumați pentru prima lor consultație.

Ministrul Sănătății, Enrique Ruiz Escudero, a vizitat astăzi Spitalul Universitar al Fundației Alcorcón, unul dintre cele 17 centre publice ale Serviciului de Sănătate din Madrid (SERMAS) acreditate să efectueze aceste tratamente, unde a făcut bilanțul Planului de Fertilitate în Rețea care, a fost lansat anul trecut, a însemnat ridicarea limitei de vârstă pentru a urma acest tip de tehnică la 42 de ani.

Cu scopul de a flexibiliza condițiile pentru ca mai multe femei să poată beneficia de aceste tratamente în sănătatea publică din Madrid, Ministerul Sănătății a deschis această posibilitate și celor care au avut deja un copil înainte și a crescut numărul de la 3 la 3 la 4. numărul maxim de cicluri de tratament cu Fertilizare in vitro pentru fiecare dintre ele.

De asemenea, a fost stabilită o nouă formulă de trimitere care scurtează termenele pentru solicitanți. Astfel, ei pot alege centrul spitalicesc unde doresc să fie tratați, și să fie îndrumați direct din Asistența Primară la consultațiile de Reproducere Asistată, fără a trece mai întâi prin Ginecologie Generală.

De când a fost implementat acest nou circuit, precum și consultațiile monografice de Reproducere Asistată deschise liberei alegeri, în aprilie 2022, până la 31 decembrie, au fost frecventate peste 4.800 de femei. Dintre aceștia, ca urmare a noilor măsuri ale guvernului regional, peste 700 aveau peste 40 de ani, limită de vârstă în vigoare anterior. În plus, alți 1.470 – dintre care 324 au între 40 și 42 de ani – au fost deja îndrumați pentru prima lor consultație.

Dezvoltarea acestor inițiative este susținută de un protocol clinic comun întocmit de un grup de lucru format din toți medicii ginecologi din spitalele publice din regiune acreditate în Reproducere Umană Asistată.

3,3 milioane pentru întărirea personalului și a echipamentelor

În dezvoltarea Planului Natality în domeniul sănătății, în 2022 au fost alocate 3,3 milioane de euro pentru furnizarea de resurse umane și materiale pentru consolidarea unităților de reproducere umană asistată și a Băncii de ovocite, situate la Príncipe de Asturias (Alcalá de Henares) .

Concret, în sarcina acestui buget, au fost create 23 de posturi noi repartizate în diferite spitale publice la categoriile de specialist în Ginecologie și Obstetrică, asistență medicală, biolog, embriolog și asistent administrativ, printre altele. La fel, anul acesta este planificată o investiție de 2,8 milioane de euro.

În ansamblul spitalelor publice din Comunitatea Madrid acreditate să desfășoare tehnici și activități de Reproducere Umană Asistată, în 2022 au fost efectuate peste 4.800 de tratamente de Fertilizare In Vitro (FIV) și peste 3.600 de Inseminare Artificială (IA).

Regiunea are 17 centre publice cu aceste caracteristici, care includ și inseminare artificială: 12 de Octubre, Gregorio Marañón, La Paz, Príncipe de Asturias (Alcalá de Henares), Ramón y Cajal, Severo Ochoa (Leganés), Clínico San Carlos, Getafe , Alcorcón, Fuenlabrada, Puerta de Hierro (Majadahonda), Fundația Jiménez Díaz, Torrejón, Móstoles, Infanta Sofia (San Sebastián de los Reyes), Regele Juan Carlos (Móstoles) și Villalba. Șapte dintre aceștia efectuează și Fertilizarea in vitro (FIV): 12 octombrie, Gregorio Marañón, La Paz, Príncipe de Asturias, Clínico San Carlos, Alcorcón și Fundación Jiménez Díaz.

Unitatea de reproducere asistată a Spitalului Alcorcón

Unitatea de Reproducere Asistată a Spitalului Fundación Alcorcón, ale cărei facilități le-a vizitat astăzi Ruiz Escudero, își va extinde activitatea și portofoliul de servicii în acest domeniu prin încorporarea Fertilizării In Vitro cu ovocite donate și diagnosticul preimplantare.

A fost lansată în anul 2001, în cadrul Unității de Ginecologie și Obstetrică, pentru îngrijirea cuprinzătoare a cuplurilor cu probleme de reproducere. În 2006 și-a extins activitatea, devenind un centru de referință pentru Fertilizarea In Vitro (FIV) pentru pacienții trimiși de la Spitalul Universitar din Móstoles și Spitalul Severo Ochoa din Leganés. Se compune din consultații, săli de operație pentru prelevarea ovulelor și transfer de embrioni, precum și un laborator de embriologie, toate într-un spațiu comun pentru a facilita intervențiile cu cea mai mare viteză, confort și siguranță.

Echipa sa a crescut progresiv, cu o extindere a forței de muncă în 2018 și încorporarea în scurt timp – ca urmare a noilor posturi create în cadrul Planului de Naștere – a unui medic ginecolog, a unui embriolog și a unei asistente manageriale, la care se vor adăuga un total de 18 profesionisti.

Circuitul de îngrijire a pacientului este deosebit de agil, întrucât, pe de o parte, nu este necesară o primă programare la Serviciul de Ginecologie și Obstetrică, iar accesul la Unitatea de Reproducere Asistată este direct și, pe de altă parte, imediat după sesizarea trimiterii, o asistentă din Unitatea de Reproducere Asistată contactează pacienții pentru a gestiona și a efectua teste diagnostice. Astfel, se realizează prima consultație față în față cu datele și rezultatele analizelor studiului de bază, ceea ce reduce timpul până la realizarea unui diagnostic și începerea tratamentului.

Acest spital public din Madrid a efectuat 457 de cicluri FIV în cursul anului 2022, ceea ce reprezintă o creștere notabilă a activității față de cele 305 înregistrate în 2018. A crescut și numărul de noi pacienți tratați de Unitatea de Reproducere Asistată, de la 314 în 2020 la 564 în 2022.

Sursa: Comunitatea Madrid – Peste 1.000 de femei cu vârsta peste 40 de ani beneficiază deja de acces la reproducere asistată în sistemul public de sănătate din Madrid