#Madrid –
Organizat de Direcția de Asistență Medicală a centrului din Madrid
Spitalul Universitar din Móstoles, aparținând rețelei de sănătate publică a Comunității Madrid, a organizat cea de-a doua ediție a conferințelor sale științifice, de data aceasta sub titlul „Reorientarea îngrijirii medicale: dovezi și experiență”. Peste 150 de profesioniști au participat la acest forum, organizat de Direcția de Asistență Medicală, și la care au participat profesioniști ai asistentei medicale, kinetoterapeuți și ergoterapeuti. Într-o zi intensă, tematic și emoțional, pacienții și rudele pacienților au participat și ei pentru a consolida funcționarea sistemului de sănătate în jurul pacientului. De-a lungul acestei ediții s-au repetat ideile pe care se construiește noua asistență medicală „cuprinzătoare și integrativă”, pacientul nu doar în centru, ci și participând la tratament.
Managerul de îngrijire al Serviciului de Sănătate din Madrid, Elena Fernánez Cano, însoțită de managerul Spitalului Universitar din Móstoles, Manuel Galindo, și de directorul de asistență medicală, Miriam Gazulla, au deschis această întâlnire încurajând participanții să „profite de oportunitatea de a-ți extinde cunoaștere din rațiune, dar și din emoție și la sfârșitul zilei percepția a ceea ce ai învățat va depăși așteptările tale inițiale”.
În cadrul mesei rotunde „Factorul uman ca motor al schimbării” au fost împărtășite sentimente, amintiri și senzații de situații critice și, de asemenea, obișnuite ale pacienților cu îngrijiri acute, cronice și paliative, care au întărit nevoia unei abordări cuprinzătoare a pacientului. „Toți ne putem îmbogăți prin integrarea pacientului” a fost o altă dintre ideile cele mai repetate în această întâlnire în care s-a insistat asupra perspectivei umanizării, amintindu-se că „pacientul nu va uita cum îl facem să se simtă”.
Din cele mai personale mărturii și proiectele prezentate s-au deschis multe reflecții, s-au împărtășit experiențe și s-au deschis noi posibilități de export și import de proiecte care îmbunătățesc calitatea îngrijirilor și permit pacientului să se simtă mai în siguranță și însoțit. În comentarii și reflecții s-a insistat că sunt din ce în ce mai mulți pacienți care tind să se cronicizeze și că îngrijirea trebuie adaptată nevoilor lor.
forum de întâlnire
Conferința a început cu o conferință inaugurală axată pe auto-îngrijirea profesioniștilor din domeniul sănătății și susținută de Rafael Redondo González, asistent asistent în asistentă medicală, într-o conferință inspirată, în care profesioniștii au învățat cum să aibă grijă de ei înșiși pentru a avea grijă de ceilalți. Într-un mod foarte distractiv și educativ, el a explicat importanța bunăstării profesioniștilor pentru a oferi cea mai bună îngrijire posibilă bolnavilor.
Din punct de vedere clinic, experiențe de tratament multidisciplinar au fost prezentate în diferite specialități precum sănătatea mintală, terapie intensivă, îngrijiri paliative și spitalizare la domiciliu,
Au fost abordate teme de profil clinic și științific, organizate în trei mese de discuții care tratează aspecte legate de vaccinare, sarcină, tulburări de alimentație, abordarea pacienților traheostomizați, sau scleroza multiplă, printre altele, în care s-a remarcat abordarea comună cu tehnicieni auxiliari, kinetoterapeuți și ergoterapeuti, explicând valoarea pe care fiecare dintre ei o contribuie în acest tip de tratament și modul în care toate devin esențiale.
În plus, la conferință au fost prezentate și peste 50 de postere, aprobate anterior de Comitetul științific al acestor sesiuni, formate din personalul spitalicesc care a dorit să participe din proprie inițiativă.
Premii
După zi, au fost decernate premiile. Cea mai bună comunicare orală a fost pentru proiectul Unității de Terapie Intensivă: „Abordare din Nursing și Kinetoterapie pentru managementul pacientului traheostomizat” semnat de Alberto Velázquez Márquez și Marta Martín Lorenzo
La categoria poster, pentru „Calitate științifică” a fost premiată inițiativa Neonatologie„Prevalența și durata alăptării în primul an de viață la copiii internați în secția de neonatologie a Spitalului Universitar din Móstoles”, Elena Cruz Ortega, Inés María Martínez Hita, Milagros Martín Pascual și Rosa María Sánchez del Castillo.
Pentru „Originalitate”, la proiectul de sănătate mintală: „Intervenții nursing în ED: Mic dejun terapeutic”, de Pilar Calleja Gómez, Ana Rocío Garcia Saravia, Vanesa Fernández Ramírez și Irene Gómez Navarro
Și pentru „Știri actuale” la un subiect de geriatrie. „Pacientul fragil din unitățile de spitalizare” de Rocío Carvajal Morcillo, Noemí Párraga García, Yolanda Cuesta García și María José Romero García.
Sursa: Comunitatea Madrid – Peste 150 de profesioniști participă la a doua conferință științifică la Spitalul Public din Móstoles