#Madrid –

SUB MOTTO-ul „FEMEIE ȘI MASA: FORȚĂ, ÎNȚELEPCIUNE ȘI ÎNGRIJIRE”

A II-a Conferință a Moașelor de Asistență Primară a reunit peste 200 de specialiști în această disciplină în Sala de Adunări a Spitalului Universitar Infanta Leonor, care a găzduit acest eveniment cu motto-ul „Femeie și Moașă: Forță, Înțelepciune și Îngrijire”. Viceministrul Sănătății, Laura Gutiérrez, a deschis această întâlnire, însoțită de managerul centrului spitalicesc, Carmen Pantoja, și de directorul adjunct al Sănătății, Paloma Santos. Activitatea a inclus un program amplu de abordare a practicilor de îngrijire, cercetare și predare în obstetrică, printre altele. Înainte de închidere, cei prezenți la Conferință i-au adus un emoționant omagiu moașei Mª Ángeles Rodríguez Rozalén, relații instituționale ale Asociației Spaniole a Moașelor, despre lunga sa carieră profesională. Comitetul Științific și Organizator al celei de-a doua Conferințe a Moașelor de Asistență Primară este alcătuit din José Enrique Villares, director tehnic al Proceselor de Îngrijire al Direcției Adjuncte a Asistenței Sănătății, și reprezentanții moașelor din Management: Susana Abajo, Direcția de Asistență Nord-Vest; Elena Ávila, Direcția Asistență Sud; Mª Dolores Ballesteros, Direcția de Asistență Vest; Mª Cruz Fernández, Direcția de Asistență Nord; Mª Pilar Ferreiro, Direcția de Asistență Est; Gema Magdaleno, Direcția de îngrijire a centrului, și Julia Puyol, de la Direcția de îngrijire a sud-estului.

În total, cele 266 de moașe din Asistența Primară au participat la 817.347 de consultații anul trecut și au susținut 1.509 ateliere de pregătire a nașterii la care au participat 20.635 de femei. Evoluția specialității a fost paralelă cu includerea de noi proceduri în competența sa, cum ar fi protocolul de sarcină cu risc scăzut, trimiterea de la Asistența Primară către programe de reproducere umană asistată precum și îndrumări privind planificarea familială și contracepție.

Moașele din Asistența Primară sunt personalul de referință în sănătatea sexuală și reproductivă a femeilor, în special în timpul sarcinii și postpartum. Ei participă la pilotarea Programului de depistare precoce a cancerului de col uterin al Comunității Madrid (CERVICAM) cu recrutarea, prelevarea de probe pentru screening-ul și monitorizarea femeilor, care se desfășoară în prezent în centrele de sănătate ale Direcției de Asistență Primară de Est cu spitalul său de referință, Ramón y Cajal. De asemenea, ei sunt profesioniștii din domeniul sănătății care acționează din centrul de sănătate în programul de depistare precoce a cancerului de sân al regiunii (DEPRECAM), informând utilizatorii și promovând participarea acestora.

Sursa: Comunitatea Madrid – Peste 200 de specialiști se adună la a II-a Conferință a Moașelor de Asistență Primară pentru a aborda provocările acestei discipline, la Spitalul Infanta Leonor