#Madrid –
Să încerce să-i ajute în munca lor zilnică cu adolescenții
Spitalul Universitar din Móstoles a organizat, de la Serviciul de Psihiatrie și Psihologie, un curs de gestionare a emoțiilor pentru a încerca să ofere profesorilor de liceu instrumente utile în relația cu elevii. Înrăutățirea sănătății mintale a adolescenților în urma pandemiei de COVID-19 a avut și un impact direct asupra liceelor. Obiectivul acestui atelier a fost acela de a oferi profesorilor informații care să îi ajute să înțeleagă mai bine procesul de dezvoltare și evoluție prin care trec adolescenții și, de asemenea, să le ofere instrumente care să le permită să facă față presiunii zilnice. Explicațiile fiziologice și psihologice ale schimbărilor legate de adolescență, vulnerabilitatea care o caracterizează, analiza psihologică a consecințelor pandemiei la adolescenți și dovezile științifice a ceea ce se poate realiza cu instrumente precum respirația sau exercițiul fizic. atelier extrem de participativ care a fost foarte bine primit de către educatori.
La acest atelier au participat profesori de la următoarele institute: Clara Campoamor, Manuel de Falla, Manuela Malasaña, Miguel Hernández, Antonio de Nebrija, Luis Buñuel și Agustina de Aragón și Gabriel Cisneros. Prin Școala de Sănătate a Primăriei, toți au solicitat ateliere de gestionare a emoțiilor pentru elevii lor de ESO și Bacalaureat.
Având în vedere imposibilitatea de a satisface această cerere vizitând fiecare dintre institute și fiind la curent cu problemele de sănătate mintală ale adolescenților, Conducerea Spitalului a promovat organizarea acestui atelier susținut de psihologii Arturo Marín și Oscar Roberto López. Inițiativa a fost foarte bine primită în comunitatea școlară și se speră că îi vom putea ajuta în continuare cu activități similare. La această primă activitate au participat peste 40 de profesori din 8 centre
În cadrul atelierului s-a făcut o analiză cuprinzătoare a factorilor care influențează sănătatea mintală astăzi, analizând subiecte foarte diferite. Toleranță scăzută la frustrare, anxietate, un mediu relațional în schimbare -influențat de rețelele sociale-, filosofia „totul poate fi realizat”, abuzul de telefoane mobile ca opțiune de petrecere a timpului liber, stima de sine scăzută, sau permisiunea în educație. În mod concret, s-a explicat de ce adolescenții sunt vulnerabili într-un stadiu marcat de căutarea apartenenței la un grup și distanțarea de părinți ca referenți.
O societate foarte exigentă
Pe lângă informațiile despre neurodezvoltarea în această etapă, au fost explicate caracteristicile generale ale psihopatologiei adolescentului” și importanța de a se simți iubit și în siguranță, o nevoie de satisfacere într-o societate foarte „pretențioasă și distructivă”, cu multe impuneri estetice și sociale. , în care adolescentului îi este frică să nu-i fie rușine. În acest sens, s-a întărit ideea că „împotriva a ceea ce ar putea părea a fi limite, educația cu reguli clare și autoritatea (exercitată cu moderație și responsabilitate) protejează, iar absența ei slăbește adolescentul. , care ajunge să se simtă pierdut”. Ambii psihologi, Arturo Marín și Oscar Roberto López, au reamintit necesitatea ca părinții să țină cont de această idee atunci când stabilesc bazele educației și ale altor probleme generale pe care fiecare trebuie să le accepte ca autoinstruire „ne cunoaștem. , acceptă-ne, iubește-ne”.
Pentru a contextualiza societatea de astăzi, ei au explicat cum limitările de mobilitate impuse de pandemie au generat un stres mare care, potrivit lui Oscar Roberto López, „ar trebui să ne reamintească că este esențial să realizăm reglarea emoțională fără a uita două aspecte fundamentale: atingerea și contactul”. Cu fragmente de filme, videoclipuri de la neuroștiință și studii sociologice, precum și mesaje din cărți scrise de experți, au fost descoperite bazele reglării emoționale menționate mai sus.
Într-un mod distractiv și foarte dinamic, intercalând întrebările profesorilor care au participat activ în orice moment, instrumentele care pot fi folosite pentru a încerca să stopeze, să reducă sau să controleze efectele situațiilor de scădere a stimei de sine, anxietate, stres. „Puterea” respirației, a practicării zilnice a exercițiilor de relaxare și meditație, a practicii obișnuite a exercițiilor fizice și a tehnicilor precum sănătate mintală și exerciții de respirație hipopresive. S-a pus accent pe eficacitatea sa și pe dovezile științifice demonstrate ca instrumente foarte utile pentru toată lumea, studenți și profesori.
Ei au vorbit despre eficacitatea dansului ca cale de evacuare și despre modul în care mișcarea ajută la controlul emoțional. Cu videoclipuri, s-au arătat rezultatele teoriei jonglerii care dezvoltă agilitatea mentală și ne învață procesul general de învățare (antrenament, eșecuri, realizări, erori, controlul frustrării, progres). Au fost amintite mai multe sfaturi cunoscute, precum necesitatea de a juca și de a face activitate și/sau sport în aer liber și de a menține obiceiurile de igienă a somnului, bineînțeles, ecrane separate.
Sursa: Comunitatea Madrid – Peste 40 de profesori de liceu participă la un Atelier de management al emoțiilor organizat de Spitalul de Móstoles