#Spania – Peste 7.800.000 de contribuabili au primit deja o rambursare de 5.390 de milioane de euro la două luni după campania de declarare a impozitului pe venitul persoanelor fizice din 2022 (IRPF 2022). În acest moment, 77,2% din cererile de rambursare făcute până în prezent și 68,8% din sumele de returnat care au fost solicitate au fost deja achitate.
Astfel, se menține o accelerare a returnărilor (+5,5% la număr și peste 10,1% la sumă) paralelă cu accelerarea prezentărilor și solicitărilor de retururi. Până în prezent, 13.822.000 de contribuabili și-au depus declarația, cu 6,4% mai mult decât anul trecut la aceleași date. Dintre aceste declarații, 10.109.000 au fost prezentate cu rezultate care urmează să fie returnate. Totodată, au fost depuse peste 2.867.000 de declarații cu rezultate care urmează să fie introduse de contribuabilii care au ales și ei să grăbească depunerea, întrucât nu trebuie să facă primele plăți până la finalul campaniei.
Peste 1.253.000 de declarații depuse prin telefon și „aplicație”Prin depunerea, pe lângă site-ul Agenției Fiscale (AEAT) ca principal canal online, depunerea prin aplicația mobilă a Agenției a crescut semnificativ, cu peste 457.000 de declarații (+25,3%), dintre care peste 350.000 (+32,8). %) corespund depunerilor „un singur clic”, iar restul sunt contribuabili care au fost îndrumați de „aplicație” pe site-ul AEAT pentru a face unele modificări și au revenit la aplicație pentru a încheia prezentarea.
Totodată, numărul contribuabililor care optează pentru planul „We Call You” pentru pregătirea deconturilor telefonice ca mijloc de depunere este din nou în creștere. Pentru acest serviciu de atenție personalizată, care va rămâne activ pentru luna rămasă de campanie, peste un milion de contribuabili au solicitat până acum programare, dintre care 796.000 au deja depusă declarația, cu 7,6% mai mult decât anul trecut la aceleași date.
Datorită acestei modalități de depunere, contribuabilii mai puțin obișnuiți cu noile tehnologii care necesită asistență personalizată au o alternativă puternică la asistența față în față la sucursale, putând să grăbească depunerea și, odată cu aceasta, eventuala restituire care corespunde. Anul trecut campania s-a încheiat cu peste 1.076.000 de declarații prezentate în acest fel.
Odată ce contribuabilul solicită o programare (solicitarea se recomandă online sau prin serviciul automat la 91 535 73 26, sau la 901 12 12 24) și alege orele de dimineață sau după-amiază, sistemul vă propune o zi și o oră în care veți primi apelul de la Agentia Fiscala.
Începe asistența la birouÎncepând de astăzi, toată această asistență telefonică personalizată este completată de serviciul tradițional de întocmire a declarațiilor în birouri pe bază de programare pe care Agenția, ca și în cazul planului „Te sunăm”, îl asigură în colaborare cu comunitățile autonome și primăriile. .
Asistența în cabinete este oferită cu o schemă de deschidere progresivă adaptată capacității de absorbție a centrelor de îngrijire. Așadar, și ca și în anii precedenți, dacă la un moment dat contribuabilul nu găsește programări disponibile, aceasta nu înseamnă că nu au mai rămas programări, ci mai degrabă că vor fi redeschise mai multe programări la datele ulterioare. În orice caz, Agenția recomandă să nu așteptați această nouă deschidere, ci să optați pentru serviciul „Te sunăm”, care va avea în continuare suficientă capacitate pentru a absorbi cererea.
În legătură cu cele două servicii, și ca în fiecare an, pentru a atenua o eventuală pierdere a programelor în detrimentul contribuabililor în ansamblu, cetățenii care decid să nu-și folosească programarea trebuie să o anuleze pe oricare dintre canalele autorizate. În anii trecuți, dintre numirile făcute cu mai mult de o săptămână înainte, contribuabilul nu s-a prezentat în mai mult de 25% din cazuri.
În favoarea agilității serviciului propriu-zis, așa cum este cazul planului „Te sunăm”, este foarte convenabil ca, la momentul întocmirii de către Agenție, contribuabilul să aibă la dispoziție informațiile și documentația necesară derulării afirmația.
„Asistentul virtual” și alte canale de asistențăPrincipala noutate a acestei campanii, ‘Asistentul de venit virtual’, a oferit deja până în prezent peste 183.000 de răspunsuri contribuabililor pentru a-și rezolva îndoielile, completând și întărind astfel serviciul complet de clarificare a interogărilor pe care încă de la ultima campanie este oferit de Venituri. „Informer”, și care, la rândul său, a oferit până acum peste 150.000 de răspunsuri contribuabililor.
Împreună, ambele instrumente, care au acces direct în secțiunea Campanie de venit a site-ului Agenției și vor fi accesibile tot anul împreună cu restul instrumentelor virtuale de asistență, au oferit contribuabililor de 3,7 ori mai multe răspunsuri decât anul trecut la aceleași date. .
„Asistentul virtual” reprezintă un pas suplimentar în flexibilitatea sistemului de ajutor, deoarece contribuabilul poate pune întrebări în limbaj natural pentru a obține răspunsul de care are nevoie. Dacă răspunsurile dumneavoastră și cele ale „Informatorului” nu conțin toate informațiile pe care le solicită contribuabilul, vă puteți conecta prin chat cu specialiști din cadrul Administrației Digitale Integrale (ADI) -de la 9:00 dimineața până la 7:00 în după-amiază-, obținând astfel Asistență Personalizată pentru problemele care au rămas nerezolvate.
Pe de altă parte, încă din prima zi de campanie este deschis canalul telefonic tradițional de soluționare a îndoielilor fiscale, la numerele de telefon 91 554 87 70 și 901 33 55 33, de la 9.00 la 19.00, de luni până vineri. În primele două luni de campanie, acest canal de asistență a gestionat peste 1.229.000 de apeluri de la diferite profiluri de contribuabili.
Cine nu este obligat să declareÎn general, contribuabilii cu venituri exclusiv din muncă până la o sumă de 22.000 de euro pe an nu sunt obligați. Cu toate acestea, această limită se reduce dacă venitul provine de la mai mulți plătitori (cu unele excepții), sau și atunci când plătitorul nu este obligat să rețină și când venitul este supus unei rate fixe de reținere. În astfel de cazuri, limita este de 14.000 de euro pe an.
Ambele limite sunt încă valabile pentru nedeclararea dacă contribuabilul are, în schimb, sau în plus, următoarele declarații complete:
Dividende, dobânzi și câștiguri de capital supuse reținerii la sursă cu o limită comună de 1.600 euro.Venituri imobiliare imputate, venituri integrale din capitalul mobiliar nesupus reținerii la sursă provenite din bonuri de trezorerie și subvenții pentru achiziționarea de locuințe subvenționate sau evaluate, precum și alte câștiguri de capital provenite din ajutor public, cu o limită comună de 1.000 euro.La fel ca în anul precedent, contribuabilii care au venituri din muncă, capital și activități economice, precum și câștiguri de capital (subvenții, premii și altele), cu limita comună de 1.000 euro, împreună cu pierderi de capital mai mici de 500, nu vor fie cerute fie.euro.
Pe de altă parte, se reamintește că beneficiarii Venitului Minim Vital trebuie să prezinte declarația, în conformitate cu reglementările stabilite.
Revizuirea datelor personale și economice
Este întotdeauna convenabil să revizuiți proiectul de declarație oferit de Agenția Fiscală. Prin intermediul ‘Renta Web’ informatiile vor fi cat mai la zi, dar, in orice caz, Agentia poate sa nu aiba in decont toate datele relevante, date pe care contribuabilul ar putea fi nevoit sa le includa in proiectul de declaratie.
Câteva cazuri tipice care recomandă această revizuire sunt următoarele:
Proprietăți și referințele lor cadastraleCircumstanțele personale și familiale (dacă s-au schimbat în 2022)arendare imobiliaretransmisiiContribuții la planurile de pensiiCotizații unicePercepția beneficiilor ERTEPercepții pentru subvenții și alte ajutoareDeduceri de familie și maternitateDeducere pentru investitie in locuintadeduceri regionaleCum să obțineți „Key PIN” și numărul de referință?Numărul de referință și „Clave PIN” continuă să fie, împreună cu certificatul electronic și DNI, sistemele de acces la „Renta Web” și la alte servicii ale Campaniei de Venit, precum consultarea datelor fiscale și stadiul procesării declarației.
Obținerea unui „Clave PIN” necesită doi pași, o singură înregistrare prealabilă și o solicitare ulterioară de fiecare dată când contribuabilul are nevoie de el. Preînregistrarea se poate face online, urmând instrucțiunile din scrisoarea pe care Agenția o va trimite celor care o solicită prin opțiunea oferită în secțiunea „Clave PIN” a site-ului AEAT. În acest caz, trebuie să furnizați ID-ul, data de valabilitate a acestuia și numărul de mobil. De asemenea, se poate preînregistra prin apel video, sau la sediile Agenției, furnizând actul de identitate și un număr de telefon mobil, fără a fi nevoie de documentație suplimentară.
Odată înregistrat în sistem, atunci când contribuabilul dorește să efectueze o procedură, acesta poate solicita PIN-ul de acces din link-ul disponibil în procedura propriu-zisă, sau din „aplicație”. Pentru a face acest lucru, trebuie să introduceți NIF-ul și data de valabilitate a DNI, la care se adaugă o parolă de patru caractere care vi se va da deja pentru fiecare cerere. Veți primi apoi prin SMS un PIN de trei caractere care, împreună cu parola, formează codul de acces necesar pentru efectuarea procedurilor dumneavoastră.
La rândul său, pentru obținerea numărului de referință prin serviciul REN0 de pe pagina Agenției, se vor solicita NIF-ul, caseta 505 din Impozitul pe Venitul 2021 și data de valabilitate a DNI-ului propriu-zis. Celor care nu au declarat în anul precedent, sau cu caseta Venit 2021 cu valoare zero, în loc de caseta 505, vor fi solicitate ultimele cifre ale codului unui cont bancar deținut de contribuabil. Pentru a facilita utilizarea acestuia, numărul de referință va fi format din doar șase caractere.
Principalele servicii de asistență și informareInternet: site-ul web și „aplicația” AEAT (oferă informații și proceduri fără orare).Cerere telefonică „Te sunăm”: 91 535 73 26 și 901 12 12 24 (serviciu automat, 24 de ore); 91 553 00 71 și 901 22 33 44 (operator, de la 9.00 la 19.00, Luni).
Solicitare telefonica pentru inchiriere programare pentru atentie birou: 91 553 00 71 si 901 22 33 44 (operator, de la 9.00 la 19.00, Luni).
Telefon Informatii Inchiriere: 91 554 87 70 si 901 33 55 33 (pentru a raspunde la intrebari; de la 9:00 la 19:00, Luni).
Mai multe informatii Declarația de venit: ce este impozitul pe venitul personal și când se depune? Impozitul pe venitul personal 2022 – Date de la 1 iunie (PDF) Etichete: Economie Sursa: Guvernul Spaniei – Peste 7.800.000 de contribuabili primesc rambursarea în primele două luni ale campaniei, în valoare de 5.390 milioane euro