Conform estimării de progres întocmite de Idescat și cuprinsă în Nota de situație economică a Departamentului Economie și Finanțe, trimestrul III al 2022 economia catalană crește cu 4,0% de la an la an, o rată mai mare decât cea a zonei euro în ansamblu (2,1%) și a unor țări precum Spania (3,8). %), Italia (2,5%), Germania (1,1%) sau Franța (1,0%). Piața muncii și sectorul extern au continuat să susțină activitatea, într-un context global marcat de inflație ridicată, slăbirea principalelor economii din zonă, deteriorarea încrederii agenților privați și o înăsprire a condițiilor de finanțare. Tensiunile și incertitudinile globale, împreună cu o normalizare progresivă a creșterii economice după criza sănătății, au dus la o moderare a dinamismului economic. Datele intertrimestriale, în schimb, reflectă un avans de 0,1%, în concordanță cu principalele economii din zonă (în zona euro și economia spaniolă avansul este de 0,2%). Rezistența consumului privat și impulsul asociat unei veri fără restricții de sănătate au permis menținerea creșterii pozitive a PIB-ului. Cele mai recente informații economice sugerează o deteriorare a activității în următoarele luni, cu o slăbire atât a indicatorilor de consum (cum ar fi comerțul cu amănuntul și cheltuielile cu carduri), cât și a principalilor indicatori de activitate, într-un context de creștere a costurilor intermediare și de creștere generalizată a preturi. Cu toate acestea, se așteaptă ca activitatea să revină în primăvară, pe măsură ce tensiunile de pe piețele energetice se diminuează, problemele de aprovizionare se îmbunătățesc și desfășurarea fondurilor NGEU este consolidată.
.
Dinamismul rămâne în sectorul serviciilor, iar într-o măsură mai mică în construcții Sectorul serviciilor a început să se recupereze clar din al doilea trimestru al 2021, și de atunci și-a menținut un dinamism puternic. În ultimele luni, activitatea sa a continuat să avanseze susținută de creșterea consumului turistic privat, în prima vară fără restricții sanitare după mai bine de doi ani. În trimestrul III, serviciile au înregistrat o creștere intensă (6,0% față de an), într-un ritm ușor mai lent decât în trimestrul II (7,1%). Creșterea a fost foarte răspândită pe subsectoare, dar se remarcă în special dinamismul activităților tehnologice, serviciilor de afaceri, agrementului și culturii și, într-o măsură mai mică, barurilor, restaurantelor și hotelurilor.
Pentru turismul străin, acesta a continuat să se redreseze în trimestrul al treilea, dar se observă o îmbunătățire mai moderată în ultimele luni. Din iulie până în septembrie, numărul de înnoptări ale turiștilor străini a fost de , cu 7% mai puțin decât în aceeași perioadă a , o cifră care îmbunătățește evidențele din al doilea trimestru (când a fost plasat un , cu 2% sub aceeași perioadă de 4477 ).Sectorul construcțiilor, deși își menține dinamismul și ritmul de creștere în 2,7% , dă vina pe problemele de aprovizionare și de creșterea prețurilor inputurilor de bază și se confruntă cu perspective mai puțin favorabile din cauza înrăutățirii progresive a condițiilor de finanțare.Industria și sectorul agricol înregistrează scăderi, într-un context de creștere a costurilor de producție și de condiții meteorologice nefavorabileSectorul industrial a început să înregistreze o slăbire din a doua jumătate a 2021, din cauza problemelor globale de aprovizionare și a prețului ridicat al energiei și al altor inputuri. În perioada 2022, VAB industrial a prezentat o tendință descendentă de la an la an, ajungând la -2,4% în trimestrul al treilea, cu o scădere ceva mai moderată decât în trimestrul II (-2,6%). Evoluția este destul de neuniformă pe ramură, unde dinamismul produselor farmaceutice contrastează cu slăbiciunea industriei textile și a metalurgiei. ) VAB al sectorului agricol are o perioadă de 12,0% de la an la an, și înlănțuiește patru trimestre cu un trend negativ. Sectorul este foarte afectat de creșterea costurilor intermediare (energie, furaje și îngrășăminte, printre altele) și de vremea nefavorabilă din acest an, cu efecte negative asupra producției agricole. ) Ocuparea forței de muncă continuă cu o creștere semnificativă
În timpul celui de-al treilea trimestru al 2022 , înscrierea la asigurările sociale crește cu 3,6% de la an la an, iar ocuparea forței de muncă EPA crește cu 2,3% de la an la an, sub creșterea din trimestrul al doilea (de 4,8% și, respectiv, 3,0%).Reforma muncii a redus rata angajării temporare la un ,4%, cel mai scăzut din ultimele decenii.
În timp ce în Catalonia rata șomajului a rămas la 9,3% pentru al doilea trimestru consecutiv, cea mai scăzută valoare de după 2019, în Spania crește ușor până la 10,7% iar în zona euro rămâne la 6,6%. Inflația în septembrie a fost de 8,5% față de an, după un vârf în iulie (, 3%) Prețurile energiei și materiilor prime explică o mare parte a creșterii inflației în Catalonia, deși o contagiune treptată se observă faţă de restul produselor. Inflația de bază a atins 5,9% față de anul trecut în septembrie, cu o creștere semnificativă a prețurilor în grupa de alimente procesate (, 7%). Pe grupe, se evidențiază creșterea puternică a prețurilor la alimente (15,9% de la an la an) și locuințe (12, 9%), care include consumabile. Indicele prețurilor industriale (IPRI) crește cu ,4% an la an în septembrie, dar creșterea an la an s-a stabilizat în ultimele luni și ar fi putut atinge un plafon. În această notă de situație sunt incluse două casete cu previziunile macroeconomice ale economiei catalane și analiza evoluției sectorului de producție într-un context marcat de blocaje si criza energetica.Nota de Conjunctura corespunzătoare trimestrului III al 2022 pot fi consultate pe site-ul Departamentului de Economie și Trezorerie. Sursa: 2618022 PIB-ul catalan crește cu 4,0 % pe an- anual în al treilea trimestru din 2022