Controversatul artist ceh Roman Tyc tocmai a inaugurat in capitala Cehiei o expozitie cu tablouri pe care le-a facut din cenusa umana. „Grave Robber” (Hotul din morminte) se poate vizita deja la Galeria Dvorak din Praga.
„Cand ai sase ani si mama ta moare, tu o vezi ca pe o urna de metal si cand stii ca o vei cunoaste numai din fotografii pentru tot restul vietii tale, incepi sa crezi ca exista o cale de a o scapa din cutie„, se poate citi pe textul de la intrarea in expozitia artistului ceh.
Expozitia de tablouri din cenusa umana a controversatului artist a atras deja atentia tuturor criticilor de la deschidere in galeria din centrul istoric al Pragai. Roman Tyc a creat 19 portrete folosind cenusa gri pentru a crea fete contrastante pe un fundal negru, iar organizatorii considera ca nu este nimic exceptional in a folosi cenusa umana in arta.
„Este marturia personala a artistului. Mama lui a murit cand el avea sase ani, iar el incearca sa se obisnuiasca cu moartea ei„, explica Edmund Cucka, director galeriei de arta contemporana Dvorak Sec.
„Portretele sunt curate, nu e nimic socant„, a spus Cucka, care a amintit ca cenusa a mai fost folosita de artisti cehi si in anii ’60. „Nu sunt oameni cunoscuti, cum ar fi actori sau asa ceva. Sunt oamenii pe care i-a ales artistul, pentru ca a fost interesat de povestile lor„, a mai spus reprezentantul galeriei care nu a dorit sa spuna de unde provine cenusa umana.
Artistul nu a fost la deschiderea expozitiei, dar credinta sa este ca cenusa de la pompele funebre ajunge adesea la gunoi. Galeria sustine ca picturile nu sunt de vanzare, si a primit indicatii de la artist ca la finalul expozitiei, cenusa sa fie imprastiata intr-un loc demn.
Roman Tyc este un artist controversat, membru al grupului Ztohoven, care si-a castigat faima in 2007, dupa ce a sabotat o emisiune de la televiziunea publica suprapunand imaginile unei explozii nucleare peste o reclama cosmetica.
In acelasi an, Roman Tyc si ceilalti artisti din grupul Ztohoven au inlocuit figurile umane de pe 50 de semafoare din Praga cu omuleti care sar sau care urineaza, iar aceasta „nebunie” i-a adus premiul cel mare la Vienna Art Festival, dar si o luna de inchisoare.