La scurt timp după eliberarea vasului Alakrana, care a stat sub captură timp de 47 de zile, polemica a fost declanşată de incapacitatea autorităţilor de a-i prinde pe piraţii somalezi. După încheierea negocierilor în urma cărora, echipajul vasului plecat din Ţara Bascilor a fost eliberat, forţele militare spaniole au declanşat urmărirea şalupelor cu care fugeau piraţii, după ce au abandonat vasul Alakrana. Din păcate, însă, urmărirea a fost declanşată cu câteva minute întârziere, timp în care a fost confirmat faptul că echipajul se afla în siguranţă. Potrivit, şefului Statului Major al Apărării, José Julio Rodríguez Fernández, fregatele militare Núñez Méndez şi Canarias şi unitatea de luptă navală deplasată la faţa locului nu au putut interveni până când nu au primit confirmarea armatorului bărcii Alakrana că piraţii au părăsit vasul.
În acel moment două elicoptere militare s-au îndreptat spre Alakrana şi în timp ce unul a rămas să păzească vasul, celălalt a plecat în urmărirea şalupelor piraţilor care se îndreptau spre ţărm. În ciuda focurile trase de elicopter către şalupe, piraţii au ajuns pe ţărm şi au reuşit să se ascundă în mulţimea de pe plajă.
Autorităţile spaniole susţin că operaţiunea va continua şi pe uscat pentru prinderea piraţilor. De asemenea, ministrul Apărării, Carme Chacon a precizat că se va iniţia o acţiune de formare a gardei de coastă somaleze pentru a evita pe viitor aceste situaţii în care piraţii scapă fără pedeapsă. Chacon a spus că atunci când Spania va deţine preşedinţia Uniunii Europene va promova organizarea unei conferinţe internaţionale despre Somalia pentru „eradicarea pirateriei” şi pentru „facilitarea altor forme de trai celor care trăiesc din asta„.
După eliberare, vasul Alakrana a ridicat ancora şi a plecat spre arhipelagul insulelor Seychelles, fiind escortat de cele două fregate militare. De acolo, marinarii urmează să se reîntoarcă în apele internaţionale din Oceanul Indian pentru a pescui ton. Jumătate din tonul care se consumă în Spania provine din acea zonă.