Ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas , a apreciat că Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) abordează, în limitele competențelor sale, implicațiile pentru securitatea alimentară și agricultura mondială derivate din agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Luis Planas a participat la summit-ul video susținut de miniștrii agriculturii din sudul Europei -Grecia, Italia, Portugalia și Spania- cu reprezentanți ai FAO pentru a ridica riscurile și soluțiile la impactul invazia Ucrainei asupra sistemelor agroalimentare din sudul Europei și a lumii în ansamblu.
Ministrul Planas s-a referit la creșterea recentă a prețurilor alimentelor la nivel mondial ca unul dintre efectele provocate de războiul declanșat de invazia rusă a Ucrainei. Potrivit datelor din cel mai recent raport FAO privind indicele prețurilor la alimente, prețurile alimentelor au atins un alt maxim istoric în martie, cu o creștere de 12, 6% față de luna precedentă.
„Acestea sunt creșteri de preț care nu numai că au impact asupra comerțului, ci și asupra capacității locuitorilor multor regiuni ale globului de a accesa alimente de bază sau inputurile necesare pentru a-și genera propria aprovizionare”, a avertizat Planas. Este, prin urmare, o consecință care afectează securitatea alimentară și nutriția în întreaga lume, în special în țările și populațiile vulnerabile.
Planas a reamintit că Uniunea Europeană trebuie să garanteze prețuri accesibile la alimente tuturor cetățenilor comunitari; contribuie la satisfacerea nevoilor alimentare ale Ucrainei și, de asemenea, ale țărilor în curs de dezvoltare; și prevenirea risipei alimentare -Spania lucrează de luni de zile la viitoarea lege pentru prevenirea pierderilor și risipei de alimente-.
Planas communication & #33;Asigurarea securității alimentare și consolidarea rezilienței sistemelor alimentare' aprobat de Comisia Europeană ca un bun punct de plecare pentru a lucra împreună pentru a face față provocărilor prezentului și viitorului apropiat. Obiectivele de siguranță alimentară necesită un efort al Uniunii Europene de a menține activitatea țesutului productiv al comunității.
Este esențial, a subliniat acesta. să dispună de instrumente flexibile, astfel încât profesioniștii din agricultură europeni să poată răspunde la situația rezultată în urma războiului, precum și să prevină efectele ireversibile asupra activității agricole și zootehnice. Mai exact, a menționat cele mai afectate culturi la nivel global, precum cerealele, proteaginoasele, oleaginoasele…, dar și altele precum fructele și legumele, care pot începe să genereze dependențe de alte țări.
În aceeași ordine de lucruri, Planas a solicitat FAO să genereze, în colaborare cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), un flux transparent, oportun și informații actualizate prin Sistemul Informațional al Pieței Agricole (AMIS) cu privire la nivelurile stocurilor agroalimentare pe țară și pe regiune.
Planas a remarcat că „este un angajament față de transparența în comerțul global pentru a evita restricțiile comerciale inutile sau întreruperile în lanțul de aprovizionare și, astfel, pentru a contribui la stabilitatea sistemelor agroalimentare, în special a celor mai expuse sau vulnerabile”.
El a subliniat necesitatea de a face r Producție durabilă compatibilă și furnizarea de alimente la prețuri accesibile și suficiente pentru toți cetățenii.
Mai multe informații Site-ul web al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) Sursa: Guvernul Spaniei – Planas apreciaza ca FAO sa abordeze efectele a invaziei Ucrainei asupra securității alimentare și a agriculturii globale