#Spania – Ministrul consideră că „ne confruntăm cu o criză climatică, cu efecte directe asupra piețelor” și a indicat că „Comisia Europeană trebuie să facă un pas înainte și să mobilizeze cât mai curând rezerva agricolă a Politicii Agricole Comune (PAC)” .
Luis Planas a participat astăzi, la Bruxelles, la Consiliul de Miniștri ai Agriculturii și Pescuitului al Uniunii Europene, care a dezbătut un document prezentat de delegația portugheză, cu sprijinul Spaniei, Franței și Italiei, privind adversitățile climatice din diferite țări europene. în anul hidrologic 2022/2023. În ultimele săptămâni, ministrul Planas a menținut contacte bilaterale cu diferite state membre pentru a coordona punctele de vedere în vederea dezbaterii de astăzi în Consiliu.
În discursul său, ministrul a apreciat oportunitatea acestei dezbateri, având în vedere o situație critică cauzată de o secetă intensă care compromite viabilitatea culturilor și pășunilor. Planas a explicat că Spania a adoptat deja un pachet de măsuri urgente pentru a atenua dificultățile fermierilor și fermierilor. Dintre acestea, 636 de milioane de euro în ajutor direct, dintre care 355 de milioane sunt pentru fermieri, 276,7 milioane pentru fermieri și 5 milioane de euro pentru apicultori.
El a amintit că precipitațiile acumulate în cursul anului hidrologic, care începe la 1 octombrie, sunt cu aproape 30% mai mici decât cele înregistrate în aceeași perioadă a anului precedent, care era deja extrem de uscată, cu o reducere de 26% față de medie. valorile.
Recolta de cereale de iarnă va fi scăzută din punct de vedere istoric în Spania, iar paiele și furajele, esențiale pentru hrana animalelor, sunt insuficiente. În plus, lipsa apei va determina o reducere a diferitelor producții, ceea ce va afecta piețele, motiv pentru care Comisia a fost îndemnată să ia măsuri la nivel comunitar, în fața unei probleme care afectează mai multe state membre.
De asemenea, a mai indicat că Spania a solicitat Comisiei, în aprilie anul trecut, să adopte măsuri urgente, pe lângă cele naționale, precum mobilizarea rezervei de criză, posibilitatea de a recurge la fonduri FEADR pentru dezvoltare rurală, creșterea procentului din avansarea ajutorului din Politica Agricolă Comună (PAC) sau să ofere o mai mare flexibilitate în ceea ce privește plățile directe.
Situația piețeiPe de altă parte, Consiliul de Miniștri a revizuit situația piețelor agricole, care trec printr-o situație dificilă ca urmare a secetei și a efectelor invaziei ruse a Ucrainei, deși în prezent se observă prețuri mai mici la energie. și materii prime decât acum douăsprezece luni, cu excepția orezului și a zahărului.
Pe parcursul Consiliului, Planas a avut ocazia să-l întâmpine personal pe ministrul Politicii Agrare și Alimentației al Ucrainei, Mykola Solskyi, la Bruxelles, după ce a avut o întâlnire bilaterală săptămâna trecută prin videoconferință.
Ministrul a reiterat sprijinul și înțelegerea Spaniei față de situația complicată pe care o trăiesc țările de frontieră din zona de război, dar a subliniat că răspunsul la criză trebuie să fie european și, prin urmare, nu se pot lua decizii unilaterale. În acest sens, ministrul a precizat că Spania a adresat o scrisoare Comisiei, împreună cu alte 12 state membre, în care susțin că orice măsură luată în această problemă „să se bazeze pe transparență și pe utilizarea unor criterii obiective.
Planas a apărat necesitatea ca coridoarele din Ucraina să rămână deschise și ca Comisia să ofere informații în timp util cu privire la impactul asupra piețelor naționale și asupra dispozițiilor practice planificate pentru a garanta tranzitul mărfurilor. „Menținerea fluxurilor comerciale este cheia pentru evitarea mișcărilor speculative nedorite”, a asigurat el.
Producția de cereale din Ucraina este importantă pentru Spania, a remarcat Planas, care a subliniat că importurile de cereale din acea țară în 2022 au avut o valoare de 1.981 milioane de euro, practic porumb, ceea ce reprezintă mai mult decât dublul sumei aferente anului 2021.
Pe de altă parte, Consiliul a analizat stadiul regulamentului privind ambalarea produselor alimentare, a cărui propunere este în conformitate cu măsurile adoptate în Spania în legătură cu vânzarea de fructe și legume.
De asemenea, Consiliul a abordat diferite aspecte ale celei de-a cincea reuniuni Uniunea Africană-Uniunea Europeană, care va avea loc la Roma în iunie anul viitor. Planas a subliniat că Spania va prezida delegația europeană, într-o întâlnire de mare importanță pentru relațiile dintre Europa și Africa, ale căror țări sunt foarte afectate de problemele actuale de securitate alimentară.
Președinția spaniolă a Consiliului Uniunii EuropeneMinistrul sa întâlnit, de asemenea, cu comisarii pentru agricultură și dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski, și cu comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, cărora le-a explicat prioritățile președinției spaniole a UE, care începe pe 1 Iulie.
De asemenea, a avut o întrevedere cu ministrul Agriculturii al Croației, Marija Vuckovic, cu care a trecut în revistă diverse probleme agroalimentare de interes bilateral.
Ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas, discută cu colegii săi din comunitate.
Etichete: Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 Sursa: Guvernul Spaniei – Planas: „Comisia Europeană trebuie să sprijine sectorul agricol în fața secetei și să mobilizeze cât mai curând rezerva agricolă”