#Spania – Ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas, în cadrul ședinței plenare a Observatorului Lanțului Alimentar
Luis Planas a explicat că funcționarea legii este evidentă atunci când se analizează ce s-a întâmplat cu prețurile la origine primite de fermieri și fermieri. „Evoluția sa a fost pozitivă”, a asigurat el în cadrul celei de-a XVII-a sesiuni ordinare a plenului Observatorului Lanțului Alimentar, în care toți agenții (producători, pescari, industrie, distribuție, consumatori, administrația generală a statului și comunități autonome) sunt reprezentat. ) şi pe care l-a prezidat astăzi la sediul ministerial.
Ministrul a afirmat că, în termeni generali, datele economice de care dispune ministerul indică faptul că din ianuarie 2022 până în decembrie 2023 prețurile la origine au crescut foarte semnificativ, chiar dacă inflația derivată din creșterea este actualizată a costurilor, care a avut vârf în octombrie 2022, la șase luni după începutul războiului din Ucraina.
Cu toate acestea, a precizat el, această evaluare în termeni macroeconomici trebuie să fie însoțită de o altă lectură microeconomică, care arată că există situații comerciale foarte diverse în care au existat ocazional dificultăți mai mari în aplicarea legii lanțului.
Pentru a îmbunătăți funcționarea acestui cadru legal, ministrul, în conformitate cu ceea ce președintele Guvernului, Pedro Sánchez, a anunțat recent în Congresul Deputaților, a confirmat că se lucrează deja pentru creșterea inspecțiilor legate de conformitatea acestuia, cu mai multe analiza relaţiilor comerciale ale companiilor cu furnizorii lor.
Autorități competente în controlul lanțului alimentarAgenția de Informare și Control Alimentar (AICA), dependentă de minister, este cea care coordonează inspecția și reclamațiile primite atât de această organizație, cât și de autoritățile de executare ale comunităților autonome însărcinate cu controlul respectării legii.
Ministrul i-a invitat pe reprezentanții celei mai slabe verigă a lanțului, organizațiile agricole, să oficializeze plângerile asociaților acestora la autoritățile competente, în timp ce, în același timp, a solicitat oficialilor regionali să-și aprofundeze activitatea de control și procesare a reclamațiilor. , care garantează întotdeauna confidențialitatea pentru a nu prejudicia persoana care a depus-o. De asemenea, i-a îndemnat pe cei din urmă să trimită acele studii de cost pe care le consideră că ar putea fi de interes și pe care doresc să le împărtășească pentru a putea fi publicate într-o secțiune anume care va fi creată pe site-ul ministerului.
Observatorul Lanțului Alimentar a reunit reprezentanți ai diferitelor verigă implicate în lanțul alimentar, Guvernul Spaniei, comunitățile autonome, centrele sindicale și Consiliul Consumatorilor și Utilizatorilor.
Printre participanții la întâlnire se numără oficiali din cadrul Ministerului Agriculturii, Pescuitului și Alimentației; Ministerul Industriei și Turismului; Ministerul Economiei, Comerțului și Afacerilor; Ministerul Drepturilor Sociale, Consumului și Agenda 2030 și Institutul Național de Statistică (INE). Au participat și asociațiile profesionale agricole Asaja, COAG, UPA și Cooperativele Agroalimentare, Federația Națională a Asociațiilor Pescarilor, patronatele din industrie (FIAB) și distribuție (ACES, Asedas și Anged), Confederația Spaniolă a Comerțului și Comisiilor. Muncitori (CC.OO.) din Industrie. În plus, au fost prezenți organizația horticolă Fepex, Confederația Națională a Antreprenorilor de Fructe și Legume din Spania (Coemfe), comercianții cu amănuntul de pește (Fedepesca), Mercasa și Forumul Interfood. La această întâlnire au participat și comunitățile autonome Andaluzia, Aragon, Asturias, Insulele Baleare, Insulele Canare, Castilla-La Mancha, Castilla y León, Comunitatea Valenciană, Extremadura, La Rioja, Madrid, Murcia și Navarra.
Acest Observator se convoacă de cel puțin două ori pe an, este consultativ și nu are structură de inspecție sau sancționare, întrucât este un forum care a fost conceput pentru a oferi soluții și a căuta îmbunătățiri în funcționarea lanțului alimentar.
În această sesiune ordinară, prima care se va desfășura în 2024, au fost prezentate două studii care analizează evoluția prețurilor și consumului de alimente și băuturi, precum și noua versiune a instrumentului Studii privind costurile și veniturile în fermă agrară (Ecrea 2.0) , proiectat de Subsecretariatul pentru Agricultură, Pescuit și Alimentație al ministerului.
Una dintre analizele de evoluție a prețurilor, efectuate de INE, evidențiază că alimentele a fost grupa Indicele prețurilor de consum (IPC) care a crescut cel mai mult în medie pe parcursul anului 2023, cu o rată de 11,7%. Acest procent a fost mai mare pentru alimentele procesate (13,3%) și mai mic pentru alimentele proaspete (9,3%). Fotografia de la sfârșitul anului arată o creștere interanuală a IPC pentru alimente și băuturi nealcoolice de 7,3%, foarte departe de cel de 15,4% din ianuarie 2023.
Raportul firmei de consultanță Kantar privind consumul alimentar în 2023 arată că, în general, volumul achiziționat de gospodării s-a stabilizat, că în ultimele săptămâni din decembrie creșterea prețurilor a încetinit și că gospodăriile pariază din ce în ce mai mult pe eticheta privată. opțiune atunci când își umple coșul cu produse ambalate. Cota sa de piață în acest segment crește de la 41,5% în 2022 și 43,4% în 2023.
Raport interactiv ECREA 2.0Ministerul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației a prezentat astăzi în cadrul ședinței noua versiune interactivă ECREA 2.0, disponibilă acum pe site-ul său, pentru a consulta cu ușurință informațiile tehnice și economice privind activitățile productive. Baza sa de date este statistica Rețelei Naționale Agrare (RECAN).
Acest instrument vă permite să consultați date privind suprafața, producția, veniturile, costurile și rezultatele tehnice și economice ale fermelor care alcătuiesc eșantionul, pe culturi și/sau activități zootehnice. Pe langa informatiile contabile, permite accesul la evolutia costurilor si a rezultatelor economice, precum si la analiza teritoriala a productiilor.
În cadrul ședinței plenare s-a raportat că, în conformitate cu prevederea a treia adițională a Legii lanțului, ministerul a publicat în termen, raportul cu elementele implicate în repartizarea costurilor de producție a produselor agricole și piscicole și alimentare, care au făcut obiectul analizei în studiile de lanț valoric realizate de Observatorul Lanțului Alimentar.
Mai multe informatii Legea 16/2021, din 14 decembrie, care modifică Legea 12/2013, din 2 august, privind măsurile de îmbunătățire a funcționării lanțului alimentar Elemente implicate în distribuția costurilor de producție a produselor agricole, piscicole și alimentare (PDF) Studii și rapoarte privind lanțul valoric Etichete: Hrănire Agricultură Sursa: Guvernul Spaniei – Planas: „Legea Lanțului Alimentar funcționează și aplicarea acesteia trebuie consolidată”