Pentru ministru, trebuie să prezide principiul reciprocității sau „clauzele oglindă”. asupra negocierii și revizuirii acordurilor comerciale ale UE. El a subliniat că la nivel comunitar este necesar să se coboare la o mai mare precizie în dezbatere pentru ca Comisia Europeană să stabilească linii de acțiune.
Luis Planas a participat astăzi, la Luxemburg, la Consiliul de Miniștri ai Agriculturii și Pescuitului al Uniunii Europene, unde a subliniat că standardele mai ambițioase nu numai că sunt benefice pentru interesele UE, ci contribuie și la realizarea unor drepturi legitime. obiective pe probleme globale, în conformitate cu abordarea One Health.
Planas a subliniat necesitatea stabilirii unor măsuri specifice de reciprocitate, dacă dorim ca fermierii și fermierii noștri să aibă condiții competitive similare și că efectele pozitive asupra mediului urmărite de strategia „De la fermă la furculiță” nu sunt înlocuite cu emisii mai mari din afara ONU. ion european.
În acest sens, ministrul va cere „să trecem de la dezbaterea abstractă la dezbaterea concretă”, astfel încât domeniile în care așa-zisele clauze oglindă să poată fi aplicate sunt identificate și ca Comisia Europeană să stabilească strategia pe care urmează să o urmeze în organizațiile internaționale pentru a ajunge la acorduri în acest sens.
În ceea ce privește situația piețelor agricole, puternic afectate de creșterea prețurilor și de volatilitatea ridicată a acestora, mai ales după invadarea Ucrainei, ministrul a subliniat necesitatea monitorizează permanent situația prețurilor și a stocurilor. După cum a subliniat el, estimarea recoltei mondiale de cereale este de aproximativ 2.32 milioane de tone , 32 milioane mai puțin decât în campania anterioară, dar suficient pentru a hrăni întreaga populație
În acest sens, „măsurile pe care le putem adopta la nivel internațional sunt absolut cheie”. Printre acestea, el a sugerat îmbunătățirea transparenței datelor pieței internaționale, analizarea modului de restabilire a canalelor de comunicare pentru plecarea cerealelor și floarea-soarelui din Ucraina și coordonarea măsurilor internaționale de prevenire a crizelor alimentare. De asemenea, se consideră esențială realizarea unui aprovizionare regulată cu îngrășăminte. După cum a asigurat el, „garantarea securității alimentare mondiale va necesita angajamentul nostru continuu și o revizuire exhaustivă a factori care pot contribui la securitatea alimentară”. Ministrul a asigurat că, pentru ca inițiativele în favoarea securității alimentare să fie eficiente, este esențial ca piața produselor agricole să rămână deschisă și să nu se ia măsuri unilaterale de politică comercială.
În legătură cu Politica Agricolă Comună, Spania va înainta în iulie anul viitor textul final al Planului Strategic, spre aprobare în vară. Pentru ministru, „este foarte important să se mențină cursul strategic al acestei noi PAC din punct de vedere al sustenabilității, care nu ar trebui să fie în contradicție cu competitivitatea afacerilor”. Prin urmare, „trebuie să adoptăm măsurile necesare, din punctul de vedere al flexibilizării aplicării PAC, pentru a ține cont de contextul actual”, a adăugat acesta.
O altă problemă abordată în Consiliu a fost situația actuală a pestei porcine africane, răspândită în unele țări europene în mare parte din cauza deplasării populațiilor de mistreți. Ministrul a arătat că supravegherea și controlul acestor populații trebuie să fie o prioritate pentru toate statele membre, pentru a minimiza progresul acestora. El a subliniat, de asemenea, efortul Comisiei Europene în finanțarea proiectelor de cercetare și dezvoltare a unui vaccin împotriva acestei boli.
Consiliul a abordat, de asemenea, stadiul dezbaterilor privind noile reglementări privind indicațiile geografice și a susținut o primă dezbatere privind reglementările privind utilizarea durabilă a produselor fitosanitare, a căror Propunerea legislativă este de așteptat să fie prezentată de Comisie în cursul lunii iunie.
Îmbunătățirea pescuitului
În timpul Consiliului, Comisia Europeană și-a prezentat Comunicarea privind stadiul politicii comune în domeniul pescuitului și consultarea privind posibilitățile de pescuit pentru 130522.
Ministrul consideră că este o veste excelentă faptul că situația biologică a resurselor piscicole de interes pentru flota comunitară continuă să se îmbunătățească în general. După cum a precizat el, această situație se datorează în mare măsură eforturilor sectorului pescuitului.
Pe lângă situația bună și stabilă a pescuitului atlantic, ministrul a evaluat ameliorarea stării populaţiilor din Marea Mediterană. Având în vedere această situație, consideră necesar ca deciziile adoptate pentru aceste ape să fie luate pe baza unor informații științifice recente. Planas speră că abordarea progresivă și echilibrată pe care a cerut-o Spania să devină realitate.
Având în vedere dezbaterile privind actuala Politică Comună a Pescuitului (PCP) și posibila reformă a acesteia, ministrul a insistat asupra necesității de a consolida elemente la fel de esențiale precum schimbarea generațională, garantarea aprovizionării cu alimente, îmbunătățirea condițiilor de desfășurare a activității, tratamentul egal al flotelor noastre cu altele externe și guvernanță internațională. În plus, Consiliul a revizuit stadiul programării viitorului Fond Maritim European pentru Pescuit și Acvacultură (FEMPA). În acest sens, ministrul a solicitat o reflecție pentru ca regulamentul FEMPA să favorizeze navele de pescuit să câștige eficiență energetică și să își reducă dependența de combustibilii fosili. Îmbunătățirea condițiilor de locuință a navelor va afecta schimbarea generațională necesară pentru sectorul pescuitului
// Sursa: Guvernul Spaniei – Planas: We have to move on to dezbaterea concretă privind „clauzele oglindă” pentru ca Comisia Europeană să stabilească linii de acțiune 2023