#Spania – Consiliul de Miniștri ai Agriculturii și Pescuitului din Uniunea Europeană – al cincilea și ultimul care se va desfășura sub Președinția spaniolă a Consiliului UE – a adoptat un acord de pescuit satisfăcător pentru flota Uniunii Europene (UE) și cu foarte mult rezultate bune pentru Spania, după cum a subliniat ministrul Luis Planas.
În timpul negocierilor „lungi și complexe”, care au durat până în dimineața acestei marți, ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas, în calitate de președinte al Consiliului, a atins câteva etape relevante, cum ar fi o cotă istorică pentru merluciu de sud. , atenuarea reducerii pentru flota mediteraneană sau stabilirea, pentru prima dată, de cote multianuale în nouă zone de pescuit pentru a asigura stabilitate activității de pescuit. Stabilirea de cote multianuale a fost una dintre prioritățile președinției spaniole a Consiliului.
Planas a reușit să ajungă la acorduri între Președinție, Comisie și statele membre. Deciziile au fost luate cu cele mai bune informații științifice disponibile pentru a proteja biodiversitatea marine și a asigura menținerea activității de pescuit.
Printre rezultatele „extrem de pozitive” pentru flota spaniolă, ministrul a citat, de exemplu, cazul merluciului de sud, pentru care s-a atins o „cotă istorică, cea mai mare de până acum în secolul XXI”, de 10.971 de tone. Planas a explicat că acesta este un pescuit de care beneficiază practic întreaga flotă spaniolă care pescuiește în Atlantic, deoarece vasele din Galicia, Asturia, Cantabria, Basca și Andaluzia vor avea mai multe cote.
Munca comună a Președinției spaniole a Consiliului UE, împreună cu cea a Comisiei Europene și sprijinul hotărât al statelor membre, a permis pentru prima dată să se stabilească cote multianuale – pentru două sau chiar trei ani, până în 2026 – pentru 9 activități de pescuit în apele comunitare pentru cambulă, merlan, eglefin, homar și limbă de limbă. Obiectivul a fost clar, de a oferi stabilitate și certitudine activității flotei, a subliniat ministrul.
Ministrul a mai subliniat că, pentru prima dată în consiliile de miniștri care hotărăsc Capturile Totale Admisibile (TAC) și cotele, ședința, care a început duminică, 10 decembrie, a început deja cu lucrări prealabile care au avut ca rezultat închiderea, cu două zile înainte, dintre cele mai importante acorduri cu țări terțe, Regatul Unit și Norvegia.
Acordul de pescuit cu Regatul Unit va permite UE să captureze aproape 388.000 de tone de pește în apele comune ale Atlanticului. Iar pactul trilateral dintre UE, Regatul Unit și Norvegia, axat pe apele comune ale Mării Nordului, stabilește TAC de 915.000 de tone, care acoperă o cotă pentru țările comunitare de aproape 415.000 de tone de cod, eglefin, stoker, merlan. , platica si hering.
În vestul Mediteranei, un bazin de pescuit în care pescuiesc nave din Italia, Franța și Spania, Președinția a reușit să minimizeze impactul reducerii cu 9,5% a zilelor de pescuit propusă de Comisia Europeană, prin ridicarea mecanismului de compensare la 6% din cauza utilizarea diferitelor măsuri voluntare, cum ar fi îmbunătățirea selectivității, care împiedică capturarea minorilor, precum și opririle spațio-temporale.
Luis Planas, în timpul discursului său, a apărat aceste noi formule combinate de selectivitate a treptelor de viteză și opriri ca fiind „cheia pentru atingerea performanței maxime sustenabile în Marea Mediterană”.
În acest fel, reducerea inițială de 9,5% a zilelor de pescuit în Marea Mediterană este redusă la 3,5% datorită compensației pentru utilizarea măsurilor voluntare.
Îmbunătățirea cotelor pentru SpaniaIn Atlantic, pe langa imbunatatirea cotei de merluciu sudic, cu 9,7% mai mare decat in 2023, se mai inregistreaza cresteri ale capturilor permise la pesti-cocos (11,4% fata de 2022) si la pescuit de moc (7,2%) pescuit in ape. din Cantabria și Nord-Vest, Portugalia și Golful Cádiz. De asemenea, cota de stavrid din sudul Galiției, Portugalia și Golful Cádiz crește cu 5,3%.
Navele care pescuiesc în aceste zone de pescuit pentru pescuitul de merluciu sudic, pește-cocoș și monkfish provin în principal din comunitățile din Galicia, Asturias, Cantabria, Țara Bascilor și Andaluzia, iar pentru stavridul sudic, din Galiția și Andaluzia.
În ceea ce privește hamsia din Golful Biscaya (flote din Țara Bascilor, Cantabria, Asturias și Galicia), TAC se menține la 33.000 de tone, în urma situației biologice bune confirmate în rapoartele științifice.
Pescuitul de raci din estul Cantabriei rămâne deschis pentru anul viitor, cu un volum de 12,4 tone – cu 3% mai mult decât în 2023 – care urmează să fie distribuit între navele din Galicia și Cantabria.
În cazul racilor din Golful Cádiz, în ciuda propunerii inițiale de reducere cu 20%, s-a realizat în timpul negocierilor menținerea cotei pentru 2023 la 32 de tone.
Pentru toate speciile de limbătură din Cantabria și Nord-Vest, apele Portugaliei și Golful Cádiz, reducerea propusă inițial de Comisie scade, trecând de la -33% la -17%.
Acord cu Regatul UnitPrin acordul UE-Regatul Unit, Spania menține cote de merluciu pentru nevoile flotei din Galicia, Asturia, Cantabria și Basca din zonă, în ciuda faptului că nivelul comunității scade cu 12%.
La monkfish, flota comunitară își mărește cotele între 4,4% și 5,3% (nave din Galiția și Țara Bascilor), în funcție de zone, iar pentru peștele-cocoș (nave din Galicia și Țara Bascilor), acestea cresc între 1,9% și 3. %, de asemenea, în funcție de zone. Pentru cocoșii din vestul Scoției, creșterea va fi de 7%.
Pentru langustinul Porcupine, creșterea este de 20 % și, în sfârșit, pentru stavridul din apele comunitare și din Marea Cantabrică, care este stabilită și în comun cu Regatul Unit, cota rămâne practic stabilă pentru navele din Galicia (- 1 %).
În ceea ce privește pescuitul de dorada Cantabrică și Gran Sol și alfonsino (flote din Asturias și Galicia), Spania menține nivelul capturilor.
În ceea ce privește codul din vestul Scoției și Marea Celtică, de interes pentru flota bască și pentru care Spania nu are o alocare inițială, datorită mecanismelor de schimb lansate în 2019, se realizează o creștere a TAC de 15% pentru prima dintre aceste zone, în timp ce în a doua rămâne la nivelurile din 2023.
Acordul semnat între statele de coastă din Atlanticul de Nord (NEAFC), la care participă UE, Regatul Unit, Norvegia, Insulele Feroe, Islanda și Groenlanda, au convenit asupra cotelor pentru două specii atât de importante pentru Spania: macroul iar merlanul albastru
La macrou (flote din Țara Bascilor, Galicia, Cantabria și Asturias), cota scade cu 5%, dar cu flexibilitățile interanuale se va menține peste 30.000 de tone totale pentru Spania.
În cazul merlanului albastru (flota din Galicia), cota crește cu 12% în apele din Cantabria și Nord-Vest, Portugalia și Golful Cádiz și, cu flexibilitățile interanuale, cota totală va ajunge la 50.000 de tone.
În ceea ce privește pescuitul de anghilă și spilită, Comisia a propus menținerea acelorași măsuri ca în 2023, constând într-o interdicție de șase luni, care coincide cu perioada de migrație a speciei. În acele șase luni, este permisă excepția pescuitului timp de o lună și, în cazul anghilei, puțin mai mult de o lună și jumătate în plus dacă destinația pescuitului este repopularea.
Spania, prima flotă de pescuit a UEActivitatea de pescuit are o tradiție îndelungată în Spania, având rădăcini adânci în cei aproape 8.000 de kilometri de coastă. În plus, este de o importanță decisivă datorită rolului său de sursă de hrană esențială și de calitate, capacității de stabilire a populației în zonele de coastă și impactului ca dinamizator al economiei în aceste zone și în restul țărilor naționale. teritoriu.
Flota spaniolă este formată din aproape 8.700 de nave și ocupă locul trei ca număr de nave, în urma Italiei și Greciei, dintre care 95% pescuiesc în fondul național de pescuit. În fondul de pescuit comunitar operează 99 de bărci care pescuiesc în apele Atlanticului de nord-est, cunoscuta flotă Gran Sol și în apele Portugaliei. Flota internațională este formată din 108 nave care operează în toate oceanele: Atlantic, Indian și Pacific.
Flota spaniolă este prima din Europa la capturi, cu aproximativ 807.697 de tone de pește în 2022. 32% dintre acestea au fost făcute în fondul național de pescuit; 6,5%, în apele comunitare și, cel mai mare volum, 61% de flotele care operează în apele internaționale (495.520 tone).
În 2022, Spania a importat puțin peste 1,74 milioane de tone de produse din pește procesate, conservate și alge marine, în valoare de 9.014 milioane de euro, în timp ce exporturile au depășit 1,22 milioane de tone, cu o factură de 6.006 milioane de euro.
Ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas, după Consiliul de Miniștri ai Agriculturii și Pescuitului al Uniunii Europene.
Mai multe informatii Acord UE-Marea Britanie (Excel) Comparații stoc din UE 2024-2023 (Excel) Etichete: UE Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 Sursa: Guvernul Spaniei – Plat: Spania atinge cea mai bună cotă a secolului 21 pentru merluciu de sud și crește la nivelul de moc, cocoș și stavrid negru