#Madrid –

STUDIU CU PAST 2.000 DE PACIENȚI PUBLICAT ÎN „BIOMEDICINE”

Un studiu multicentric promovat și coordonat de pneumologii de la Spitalul Clínico San Carlos dezvăluie că la pacienții diagnosticați cu COVID și deficit de alfa 1 antitripsină – o boală congenitală care poate provoca emfizem pulmonar – infecția cu SARS-CoV2 crește severitatea și mortalitatea, potrivit au fost anunțate. la conferința „Îmbunătățirea îngrijirii pacienților cu deficit de Alfa 1 Antitripsină, cu ocazia Zilei Europene a acestei boli.

În studiul COVID DAAT, care a fost publicat în revista științifică biomedicina, au participat 2.022 de pacienți cu un diagnostic confirmat de infecție cu SARS-CoV 2 în laborator și a fost dezvoltat din mai 2021 până în septembrie 2022 cu participarea a nouă centre de sănătate spaniole. Cercetările au arătat că factori precum a fi bărbat, vârstnic, fumător, cu comorbidități și deficit de alfa1antitripsină sunt asociați cu o probabilitate mai mare de infecție severă cu COVID.

Obiectivul studiului a fost acela de a evalua dacă datele privind mortalitatea mai mare din cauza covid, detectate în regiunile cu o prevalență mai mare a acestui deficit de alfa 1 antitripsină, ar putea fi legate de un factor de prognostic slab în infecția cu SARS-CoV 2 „iar rezultatele au ne-am confirmat ipoteza că acești pacienți, cu diagnostic covid pozitiv, sunt mai vulnerabili, având în vedere că prezentarea deficienței de alfa 1 antitripsină crește severitatea și mortalitatea infecției cu SARS-CoV 2”, explică coordonatorul studiului și pneumolog la Spitalul San Carlos. Clinica, Juan Luis Rodríguez Hermosa.

Deficitul de alfa-1 antitripsină este o afecțiune genetică care crește riscul afecțiunilor respiratorii și hepatice și este generată deoarece organismul nu produce o cantitate suficientă din această proteină, care protejează plămânii de atacurile cauzate de agenți externi precum tutun sau alte substanțe inhalate care sunt poluante și iritante. Este o boală congenitală care are o prevalență mai mare decât hipertensiunea pulmonară sau fibroza chistică, care afectează și pacienții cu BPOC, și care poate determina dezvoltarea emfizemului pulmonar și a bolilor hepatice.

Program de reabilitare respiratorie „Walk and breathe”

Pneumologii de la Spitalul Clínico San Carlos au dezvoltat un program de reabilitare respiratorie numit „Walk and breathe”, care constă în plimbări săptămânale timp de șase luni, cu grupuri de șase pacienți, în care, în timp ce merg în aer liber, efectuează activități respiratorii. exerciții de kinetoterapie, ghidate de un kinetoterapeut și o asistentă.

Pacienții, cărora li se asigură un pedometru și brățări care le monitorizează activitatea, părăsesc Spitalul Clinic pentru farul Moncloa, revenind înapoi la spital. Pe parcursul călătoriei, aceștia fac mai multe opriri pentru a efectua exercițiile, printre care oprirea pentru a vizita Muzeul Americii, ca parte a programului de umanizare și reabilitare respiratorie.

Spitalul Clínico, consultație monografică de excelență

Spitalul Clínico San Carlos are o unitate de deficiență de antitripsină alfa 1 acreditată ca centru de excelență de către Societatea Spaniolă de Pneumologie și Chirurgie Toracică, formată din pneumologi, fizioterapeuți, profesioniști în asistență medicală, nutriționiști, experți în sistemul digestiv și genetică, care oferă o soluție cuprinzătoare. îngrijirea pacienților cu acțiuni precum terapia augmentativă, care previne progresia bolii, împreună cu un studiu genetic și evaluarea rudelor de sânge pentru a exclude această deficiență ca factor de risc pentru alte boli pulmonare precum BPOC. Atenția acordată pacienților și rudelor de către profesioniștii acestei unități acoperă procesul de diagnosticare, studiul familial și urmărirea și tratamentul pacienților care necesită acest lucru.

Profesioniștii săi desfășoară activități de cercetare importante, atât clinice, cu intenția de a oferi informații despre evoluția bolii și impactul tratamentului asupra progresiei acesteia, cât și de bază, participând activ la mai multe studii multicentre cu Institutul de Sănătate Carlos III, care vizează detectarea variantelor genetice. „Unitatea noastră a elaborat protocoale și indicatori de bună practică clinică în colaborare cu asociațiile de pacienți, în activități de sensibilizare și de ajutor la o mai bună înțelegere a acestei boli”, subliniază medicul pneumolog și șeful unității, Juan Luis Rodríguez Hermosa.

Sursa: Comunitatea Madrid – Pneumologii de la Spitalul Clínico San Carlos dezvăluie că COVID-ul asociat cu deficitul de alfa 1 antitripsină crește severitatea