De remarcat, de asemenea, o reducere cu 67% a conflictului, implementarea planului de descentralizare a organismelor publice, mai puțin timp de procesare a ajutorului pentru dezastre către entitățile locale, programul „Administrația aproape de tine”, care în prima sa fază va aduce servicii publice digitale către 3.200 de municipalități mici și aprobarea unor planuri cuprinzătoare de dezvoltare socio-economică pentru Ceuta și Melilla cu 711 milioane de euro.
Primul an complet al ministrului Isabel Rodríguez la conducerea Ministerului Politicii Teritoriale, acest departament își prezintă raportul de „Conformitate”, care evidențiază, tot în 2022, aprobarea Regulamentului Conferinței Președinților, revitalizarea Conferinței. pentru Afaceri legate de Uniunea Europeană (CARUE) și promovarea prezenței AGE în teritoriu.
co-guvernareAngajamentul Guvernului față de coguvernare s-a concretizat și în 2022. Până în decembrie s-au desfășurat 151 de conferințe sectoriale, în ritmul început în 2020, când au crescut cu peste 200%, trecând de la o medie anuală de 56 la 169 de întâlniri, din cauza pandemiei. În 2021, Guvernul și-a menținut angajamentul, ținând peste 170 de ședințe.
În plus, în perioada stării de alarmă s-au desfășurat 17 Conferințe de Președinți, mai mult decât în toată istoria. În 2021 au avut loc două, unul în iulie și altul pe 22 decembrie. Și anul acesta, în 2022, pe 13 martie a avut loc Conferința președinților din La Palma, care a aprobat Regulamentul, pentru a-și eficientiza funcționarea și a promova cooperarea în situații de urgență și protecție civilă între diferitele administrații publice.
Ministrul Politicii Teritoriale a subliniat pe parcursul anului 2022 că „aceasta este Legislatura de dialog și cooperare cu comunitățile autonome” și că statul autonomiilor funcționează, „cheia este în colaborare, coguvernare și coeziune”.
Mai multe transferuri și progrese în dezvoltarea statutarăDe asemenea, Ministerul Politicii Teritoriale și-a asumat angajamentul de a reactiva dialogul bilateral și dezvoltarea statutară. În acest fel, normalitatea dialogului instituțional a fost reluată, de exemplu, cu La Rioja sau Insulele Canare, unde Comisia de Cooperare Bilaterală a fost lansată anul acesta după 12 ani de paralizie.
Cu Catalonia, la fel, toate organismele de cooperare au fost promovate în 2022 și Comisia de Cooperare Bilaterală a fost deblocată, după un deceniu paralizat, promovând negocierea transferurilor în burse și ajutoare de studiu, asigurări școlare, module de Administrare a Justiției și avansuri pentru comunitatea. gestionarea venitului minim vital (IMV)
În 2022, taxa pe depozitarea deșeurilor în gropile de gunoi și incinerare, din septembrie până în decembrie, a fost cedată către treisprezece comunități autonome: Catalonia, Illes Balears, Andaluzia, Galicia, Comunitatea Valenciana, Canarias, Aragón, Extremadura, Madrid, Regiunea de Murcia, Principatul Asturias, Cantabria și Castilla La Mancha.
În 2022, managementul litoralului a fost transferat și în Insulele Baleare (17 noiembrie) și Insulele Canare (30 august), extinzându-și plafonul jurisdicțional după opt ani și ținând cont de particularitățile celor două arhipelaguri.
Gestionarea venitului minim vital (IMV) a fost, de asemenea, transferată în Țara Bascilor (23 februarie) și în Comunitatea Forală Navarra (31 martie) în cadrul caracterului unitar al sistemului economic de securitate socială.
Conflictul cu CCAA este redus cu 67%Reducerea conflictului cu CCAA este, de asemenea, un obiectiv pentru acest Legislativ, în special anul acesta. În Legislativ, s-au ajuns deja la 145 de acorduri definitive, în aplicarea articolului 33.2 din Legea organică a Curții Constituționale, care permite dialogul cu comunitățile autonome pentru a ajunge la înțelegeri înainte de depunerea recursurilor la Curtea Constituțională.
Doar 18 contestații au fost depuse în acest Legislativ, o cifră mai mică, dacă ținem cont că acestea reprezintă doar 12% din cele 145 de acorduri la care s-a ajuns pentru soluționarea diferențelor de competență și evitarea conflictului, care s-a redus cu 67% față de cea existentă. cu guvernul anterior.
Deconcentrarea organismelor publiceStabilirea sediului noilor organe publice de stat, lansată odată cu aprobarea procedurii în martie 2022, s-a concretizat la 5 decembrie 2022, când Consiliul de Miniștri a ales primele două noi sedii: Agenția Spațială Spaniolă din Sevilla și Agenția Spaniolă pentru Supravegherea Inteligenței Artificiale din A Coruña.
Apelurile au fost un succes, aplicând criteriile stabilite pentru alegerea sediilor, întrucât au fost prezentate 37 de candidaturi din 14 comunități autonome pentru a găzdui aceste două noi agenții.
Guvernul va continua să aplice descentralizarea noilor organe publice, ca principiu constituțional, printr-un „proces care va consolida egalitatea de șanse, prin facilitarea ca cetățenilor, indiferent de locul de reședință, să se poată raporta și chiar lucrează direct în unități ale diferitelor instituții publice situate în teritoriu”.
Este vorba despre „împărțirea Statului”, pe lângă faptul că este acreditat rolul benefic pe care îl au instituțiile publice în mediul geografic de amplasare a acestora și crearea de locuri de muncă directe și indirecte. Efecte ale descentralizării care sunt consolidate cu o procedură electorală raționalizată, cu criterii precum coeziunea teritorială, eficiența serviciilor publice și transparența în cadrul unui proces de selecție obiectiv și competitiv.
Guvernul respectă Ceuta și MelillaMinisterul Politicii Teritoriale a aprobat pe 18 octombrie a acestui an planurile strategice de dezvoltare socioeconomică pentru Ceuta și Melilla, pentru a stimula activitatea economică în cele două orașe și a crea un orizont de oportunități pentru noile generații de locuitori ai săi.
Sunt 711 milioane de investiții pentru planurile celor două orașe, care răspund unui angajament al Guvernului și care au fost prezentate de ministrul Isabel Rodríguez atât la Ceuta, cât și la Melilla, comisii de monitorizare fiind deja înființate pentru verificarea conformității.
Investițiile vor promova două orașe moderne, digitalizate și durabile pentru a accelera transformarea economică și socială promovată de Guvernul Spaniei și UE cu trei linii de acțiune: noul model economic, infrastructură și locuințe și consolidarea serviciilor publice.
„Administrația de lângă tine”Ministrul Politicii Teritoriale și Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Isabel Rodríguez, a lansat pe 3 noiembrie la Jadraque (Guadalajara) Planul „Administrația aproape de tine”, astfel încât, într-o primă fază a planului, 3.200 de municipalități din zona rurală, cu o populatie intre 500 si 8.000 de locuitori, beneficiaza de serviciile si procedurile telematice ale Administratiei Generale a Statului.
Peste 7,5 milioane de spanioli nu vor fi nevoiți să călătorească la Delegația Guvernului din capitala comunității lor autonome sau la Subdelegația Guvernului din capitala provinciei lor, cu economii de bani și timp în consecință. Obiectivul este consolidarea coeziunii sociale și teritoriale, combaterea decalajului digital și consolidarea egalității de șanse, „transformând țara noastră și făcând o Administrație mai utilă și mai apropiată”.
Planul „Administrația aproape de tine” este deja în derulare pe întreg teritoriul, prin delegațiile și subdelegațiile Guvernului și peste 400 de bugetari dedicați exclusiv acestei sarcini.
Accelerarea ajutorului pentru catastrofe pentru EELLMinisterul Politicii Teritoriale a redus timpii de procesare pentru ajutoarele acordate entităților locale pentru dezastre naturale la o treime din timpul utilizat în legislaturile anterioare. Dacă în 2015 au durat 461 de zile până la publicarea apelului, în 2022 perioada de procesare a fost redusă la 148 de zile. Cu alte cuvinte, termenele au fost reduse la mai mult de o treime, în ciuda faptului că în această perioadă a trebuit să se facă față managementului pandemiei și consecințelor economice ale războiului.
Reducere considerabilă de timp, îndeplinirea obiectivului ministrului politicii teritoriale de a urgenta subvențiile și ca acestea să ajungă mai devreme la entitățile locale, astfel încât acestea să poată repara mai rapid prejudiciul produs, în ciuda faptului că există un termen esențial pentru depunerea cererilor, corectarea erorilor, verificarea, estimarea daunelor etc.
În 2022, au fost aprobate subvenții pentru entitățile locale pentru repararea infrastructurii și echipamentelor municipale avariate în urma dezastrelor naturale. Dintre ajutoare se remarcă insula La Palma, care a primit aproape 40 de milioane de euro.
În 2022, cuantumul ajutoarelor alocate pentru atenuarea efectelor dezastrelor naturale, care afectează practic toate comunitățile autonome, depășește 182 de milioane de euro, la care trebuie adăugate aproape 5,4 milioane de euro până la alocarea celor mai recente linii de ajutor convocate anul acesta.
Întărirea AGE în teritoriuPandemia a scos la iveală faptul că delegațiile Guvernului sunt un reper cheie pentru acțiunea Guvernului în teritoriu, iar în 2022 și-au reluat activitatea obișnuită, elaborând ca foaie de parcurs Planul Strategic Cuprinzător de îmbunătățire a serviciilor AGE. O bună parte din cele 40 de măsuri sunt deja în desfășurare în jurul diferitelor axe: coordonarea, îmbunătățirea și simplificarea resurselor umane și organizaționale, digitizarea, imaginea corporativă și planuri care vizează servicii sensibile precum Oficiile pentru Imigrări și Serviciile de Inspecție a Sănătății la Frontieră.
Birourile pentru Imigrări au fost întărite cu încă 295 de angajați publici pentru a accelera procesarea dosarelor, a reduce numărul de autorizații în curs și timpii de soluționare. Ca date de luat în calcul, doar în ultimul an, aceste birouri au primit 866.790 de cereri de autorizare.
Teruel și angajamentul de a reduce inegalitateaMinisterul Politicii Teritoriale a semnat acordul Fondului de Investiții Teruel (FITE) pe 22 iulie 2022, cu un buget de 60 de milioane de euro, contribuit în părți egale de Ministerul Politicii Teritoriale și Guvernul Aragonului, pentru promovarea spațiului. pentru competitivitatea necesară depășirii particularităților socioeconomice ale provinciei Teruel.
(FITE) este un instrument de cooperare, cu o istorie de 30 de ani, care a servit la investirea a 1.154 milioane euro între Stat și Comunitatea Autonomă, răspunzând angajamentului acestui Guvern cu coeziune socială și teritorială și angajamentului de a investi în zonele cele mai nevoiașe, cu scopul de a garanta convergența și dezvoltarea țării noastre în ansamblu.
Un guvern dedicat municipalismuluiGuvernul, și în special Ministerul Politicii Teritoriale, răspunde „angajamentului său față de municipalism”. Dovadă în acest sens este promovarea prezenței FEMP în forurile de cooperare multilaterală.
În ședința Comisiei Naționale a Administrației Locale (CNAL), desfășurată pe 28 iulie, miniștrii Politicii Teritoriale și Finanțelor și Funcției Publice au informat primarii că în 2023 vor primi cea mai mare finanțare din istoria lor, cu peste 23.000 de milioane de euro. .
Subvenții pentru modernizarea și digitalizarea entităților localeÎn această lună decembrie, s-a încheiat perioada de primire a cererilor, deschisă în septembrie, pentru al doilea apel de subvenții pentru digitalizarea entităților locale, în valoare de 154 de milioane de euro, în cadrul Planului de redresare.
Dacă în apelul din 2021 au fost primite 348 de proiecte de la 145 de entități locale pentru o sumă de aproape 90 de milioane de euro, pentru orașe cu peste 50.000 de locuitori, alte 300 de milioane de euro vor fi distribuite în 2022 și 2023 tuturor EELL-urilor în două apeluri. cationi, până la un total de 392 milioane pentru a digitaliza serviciile municipale, în cuvintele ministrului Isabel Rodríguez, „pentru a face statul mai inteligent în teritoriu”.
În apelul 2022 au fost primite cereri de la municipalități cu între 20.000 și 50.000 de locuitori, precum și de la consilii provinciale, consilii, consilii insulare, comunități autonome cu o singură provincie și Ceuta și Melilla.
Semnal de start pentru președinția spaniolă a UEConferința pentru probleme legate de Uniunea Europeană (CARUE), prezidată la Leioa (Bizkaia) de ministrul politicii teritoriale, Isabel Rodríguez, și cu asistența ministrului Afacerilor Externe, Uniunii Europene și Cooperării, José Manuel Albares, a raportat că Președinția Europeană a UE va organiza întâlniri în 25 de orașe din toate comunitățile autonome.
Întâlnirea cu toți consilierii regionali a servit „pentru ca toate comunitățile să își conceapă propunerile din timp, în cadrul politicii de dialog, cooperare și coguvernare, mărci ale acestui Guvern”, și a reprezentat „pistolul de plecare” al Președinției Uniunea Europeană, pe care țara noastră o va prelua în a doua jumătate a anului 2023.
Raportul de responsabilitate al Guvernului Spaniei.
Mai multe informatii Raport conform Guvernul și-a îndeplinit deja peste 66% din angajamentele sale și intenționează să ajungă la 73% pentru semestrul următor (27.10.2022) Etichete: Se îndeplinește în decembrie 2022 Sursa: Guvernul Spaniei – Politica teritorială prezintă un bilanț pozitiv al progresului în legislatura a XIV-a, mai ales în 2022