Președintele Generalitati, Pere Aragonès i Garcia, și ministrul acțiunii climatice, alimentației și agendei rurale, Teresa Jordà i Roura, au prezentat vineri, la Torà, Agenda rurală a Cataloniei pe care Guvernul o va aproba următoarea Marţi. Documentul identifică nevoile și provocările teritoriului rural pentru a-i garanta condițiile de viață și dezvoltare și va fi un element cheie în planificarea politicilor de echilibru și coeziune teritorială ale țării.

În cadrul evenimentului, președintele Aragonès a subliniat că agenda rurală „este un instrument esențial pentru transformarea Cataluniei” care s-a născut cu dorința ca țara să se bucure de aceleași oportunități și să-și întărească astfel coeziunea, „fără să nu lase pe nimeni în urmă”. În acest sens, șeful Executivului a amintit că de la alegerea sa ca președinte, în urmă cu un an, lucrează pentru toată Catalonia, și să rupă de ideea că „tot ce nu este Barcelona. Barcelona este, de asemenea, un teritoriu. Avem un teritoriu divers și plural care trebuie adaptat politicilor publice”, a remarcat el.

De aceea Aragonès a explicat că este important ca țara să fie dotată cu instrumente precum cel a fost prezentat pentru a „aborda aceasta într-o manieră cuprinzătoare” și a remarcat că a fost realizat cu implicarea întregului Guvern, sub coordonarea Departamentului de Acțiune Climatică și Agenda Rurală, și este aliniat la Agenda 2030 și Obiectivele de dezvoltare durabilă ale Națiunilor Unite. În plus, el a mai sărbătorit că a fost dezvoltat și hrănit datorită contribuțiilor a sute de cetățeni, astfel încât „fiecare să își poată dezvolta proiectul de viață oriunde în țară.”

La rândul ei, Ministrul Jordà a susținut că „se urmărește egalizarea, pe cât posibil, a condițiilor de viață între mediul rural și mediul urban, pentru a facilita locuirea oamenilor acolo, echilibrând țara social și teritorial.”

O agendă rurală consensuală și participativă

Agenda Rurală a Cataloniei a fost elaborată în cadrul inițiativei Parlamentului European de a elabora o Agendă Rurală Europeană care să promoveze dezvoltarea socio-economică, creșterea și diversificarea economică, bunăstarea socială, protecția naturii și cooperarea și interconectarea cu zonele urbane. Elaborarea acestuia a luat naștere din Comisia interdepartamentală la data de Poblament Rural, care a comandat un comitet de redactare format din Asociația de Inițiative Rurale din Catalonia (ARCA), Asociația Catalană a Municipiilor (ACM), Asociația Micropobililor din Catalonia și Consiliul Consultativ pentru Dezvoltare Durabilă (CADS), coordonarea

De aici a fost inițiat un proces participativ pentru elaborarea unei propuneri cât mai ample. Mai mult de 1. 200 persoane au participat la diferitele ateliere care au fost organizate pe întreg teritoriul pentru a răspunde numeroaselor provocări cu care se confruntă lumea rurală.

În urma acestui proces, un total de 892 acțiuni, dintre care 336 sunt prioritare și 59 au fost identificate ca fiind strategice. Aceste acțiuni sunt organizate în jurul a șapte provocări majore:

Oameni, bunăstare și provocare demografică Tranziție ecologică. Teritoriu conectat. Sistem agroalimentar Management Inovare și dinamism social și economic. Guvernare Confruntarea cu provocările demografice

În domeniul oamenilor, bunăstării și provocării demografice, Agenda propune acțiuni pentru menținerea, atragerea și creșterea populației în municipiile rurale în fața provocării demografice și, în același timp, promovează accesul și îmbunătățirea serviciilor de bază pentru a face din lumea rurală un loc deplin în care să trăiești cu calitate

În în acest sens, se angajează în măsuri precum promovarea unui Acord Naţional de Sănătate în mediul rural care să ţină cont de specificul acestuia; să continue consolidarea școlii rurale și a zonelor școlare rurale (ZER) ca element cheie al coeziunii sociale și al luptei împotriva depopulării; promovarea unor noi modele de îngrijire a persoanelor vârstnice, dat fiind nivelul ridicat de îmbătrânire a populației rurale; sau garantarea culturii ca coloană vertebrală, prioritizarea acțiunilor care pun în valoare dimensiunea sa comunitară.

Legat de provocarea demografică, Agenda se concentrează și pe măsuri de garantare a dreptului la locuință în lumea rurală precum prioritizarea politicilor de locuințe publice, implementarea ajutoarelor pentru reabilitare sau promovarea locuințelor comune și durabile, printre altele.

Tranziție ecologică

În domeniul tranziției ecologice, propunerile documentului sunt axate pe asigurarea managementului cuprinzător al ciclului apei; sa promoveze imbunatatirea si intretinerea solului, sa pastreze spatiile naturale si sa imbunatateasca starea biodiversitatii; să promoveze reducerea și gestionarea durabilă a deșeurilor și economia circulară și să planifice și să promoveze implementarea energiilor regenerabile ca model principal

În jurul acestei axe, Agenda propune măsuri precum promovarea cercetării privind irigații, pentru a o folosi mai eficient sau pentru a cere o revizuire a concesiunilor, printre altele, în zonele montane în care sunt prezente hidrocentrale. De asemenea, se angajează în soluții de conservare a solului pentru a inversa degradarea acestuia prin promovarea și utilizarea îngrășămintelor organice, strategii de prevenire a eroziunii, salinizării și deșertificării sau întreținerea și refacerea agromozaicului. -silvo-pastoral.

*) Pentru promovarea reducerii și gestionării durabile a deșeurilor și a economiei circulare, se solicită implementarea în toate municipiile rurale a unei îmbunătățiri a colectării deșeurilor folosind sisteme validate deoarece aceasta duce la

În cazul planificarea și promovarea implementării energiilor regenerabile, Agenda Rurală citează măsuri precum continuarea progresului într-o politică de tranziție ecologică participativă, descentralizată și ordonată sau promovarea autoconsumului de energie prin proiecte ale comunităților energetice rurale.

Un teritoriu conectat

Măsurile propuse în Ordinea de zi R Cataloniei în ceea ce privește provocarea de a realiza un teritoriu conectat sunt centrate pe promovarea transportului public și menținerea rețelei rutiere pentru mobilitatea durabilă, accesul la lumea digitală pe întreg teritoriul și îmbunătățirea și întreținerea rețelelor electrice.

Sistem agroalimentar și management forestier

Provocarea consolidării schimbărilor în sistemul alimentar din Catalonia a devenit un alt pilon al propunerilor Agendei Rurale. În acest sens, măsurile includ lanțul alimentar total, conectând diferitele verigi pentru a spori diversitatea agro-ecologică a țării și evidențierea alimentelor locale și ecologice, cu dezvoltarea producțiilor și elaborărilor artizanale, a circuitelor scurte de marketing și a schimbărilor culturale care aduc ne mai aproape de Suveranitatea Alimentară

Acțiunile propuse vizează abordarea următoarelor aspecte: promovarea accesului la resursele productive și protejarea suprafețelor agricole; trecerea către un model de producție mai divers și mai ecologic; să sprijine întreprinderile locale mici și mijlocii de prelucrare a produselor agroalimentare și să promoveze infrastructurile partajate și să promoveze circuitele locale scurte, vânzările directe și distribuția partajată. De asemenea, își propune să îmbunătățească condițiile de muncă, schimbarea generațională și formarea și transferul agricol, implementarea politicilor alimentare bazate pe dreptul la hrană și educarea în cultura alimentară și promovarea și sprijinirea modelelor organizaționale cooperatiste.

În jurul axă care se referă la gospodărirea pădurilor, acțiunile sunt de a facilita accesul la terenul forestier, de a crește durabilitatea gospodăririi pădurilor și de a îmbunătăți condițiile de muncă, de formare forestieră și de transfer de tehnologie. De asemenea, se propune reglementarea utilizării recreative a pădurilor, valorificarea gospodăririi vânătorii și rolul vânătorii, precum și promovarea și sprijinirea modelelor cooperatiste și asociative în sectorul silvic.

. Inovare și dinamism economic și social

Agenda Rurală a Cataloniei include o axă specifică cu propuneri de garantare a serviciilor economice esențiale, noi domenii de ocupare a forței de muncă, pentru a genera oportunități și inovare în economia rurală. Se aprofundează în revitalizarea și diversificarea economiei rurale, unde este necesară promovarea unor planuri strategice teritoriale participative, căutând scara potrivită, de diversificare și desezonalizare a economiei zonelor rurale, introducând elemente inovatoare din

Agenda se concentrează, de asemenea, pe aspecte precum munca la distanță, schimbarea generațională, îmbunătățirea condițiilor de muncă și promovarea serviciilor de sprijin pentru antreprenori și companii, printre altele

De asemenea, se consideră necesară redefinirea și promovarea turism durabil bazat pe unicitatea fiecărui teritoriu. Turismul este apreciat și necesar în economia rurală, dar Agenda Rurală a Cataloniei cere să fie regularizat și să se ia angajamentul de a inversa externalitățile negative pe care le provoacă în mediu și în populațiile rurale. Reglementarea acceselor, elaborarea de planuri de utilizare a turismului durabil, sau alocarea taxei turistice la conservarea peisajului, sunt cateva dintre masurile propuse.

. Descentralizarea și democratizarea participării și luarea deciziilor

În sfârșit, Agenda Rurală se concentrează și pe guvernare și propune acțiuni care vizează teritorializarea spațiilor de participare și de luare a deciziilor în lumea rurală. Toate acestea într-un context caracterizat de un rol proeminent al administrației locale, care trebuie neapărat să coordoneze, să colaboreze și să coopereze cu alți agenți și entități municipale și supramunicipale.

Implementarea agendei rurale

Implementarea Agendei Rurale a Cataloniei se va realiza printr-un Plan de Acțiune, care va defini acțiunile care trebuie efectuate sau care trebuie să continue dezvoltarea diferitelor departamente ale Generalitati pentru a atinge provocările identificate. În plus, o comisie interdepartamentală va asigura monitorizarea și îndeplinirea obiectivelor stabilite în Plan.

Două din trei municipalități catalane au mai puțin de . hab./km2, dintre care mai mult de jumătate nu ajung 35 hab./km2. În Catalonia, avem 336 municipalități cu mai puțin de 206 locuitori, care ocupă o suprafață de 59% din țară dar care reprezintă 1% din populație.

Sursa: