#ComisiaEuropeana – Războiul Rusiei împotriva Ucrainei continuă, însă, în Rusia, am avut parte de câteva zile ieșite din comun odată cu răzvrătirea din weekend a lui Evgheni Prigojin și a forțelor sale Wagner. În această ediție a sintezei Disinfo, examinăm mai îndeaproape modul în care au fost etichetate, documentate și abordate evenimentele pe măsură ce s-au desfășurat. Vedem acum că mașinăria de dezinformare rusească încearcă să rescrie cronologia rebeliunii și să schimbe imaginea evenimentelor.
În primă fază, vineri și sâmbătă, canalele mediatice rusești controlate de stat nu au fost în stare să adopte o poziție hotărâtă în legătură cu Prigojin. S-au mulțumit doar să relateze evenimentele înainte de trece la reiterări ale loialității debordante față de Putin. Cum a evoluat însă campania de restabilire a autorității lui Putin, de defăimare a lui Prigojin și de redobândire a unui control mai ferm asupra spațiului public? Ce se întâmplă atunci când apar crăpături într-un sistem politic fragil?
Două discursuri concurente despre război
Rebeliunea a fost punctul culminant al mai multor luni de atacuri verbale dure din partea lui Prigojin la adresa Ministerului rus al Apărării, în special a ministrului Apărării, Serghei Șoigu, și a lui Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General.
Vineri, 23 iunie, într-o tiradă de 30 de minute, Prigojin a pus sub semnul întrebării însuși motivul declanșării războiului de către Putin, și anume faptul că „neonaziștii de la Kiev” și NATO reprezintă amenințări directe pentru Rusia. Am discutat despre aceste argumente false pe larg. Pe scurt, Prigojin a admis că Ucraina și NATO nu reprezintă, în fapt, amenințări militare pentru Rusia. În schimb, generalii Moscovei urmăresc doar prestigiul lor personal. Prigojin a mai spus că victimele în rândul rușilor sunt mult mai mari decât se prezintă în rapoartele oficiale și că nu va sacrifica eroi și soldați patrioți Wagner pentru ambițiile personale ale unor generali incompetenți care ar trebui să fie demiși. Ulterior, Prigojin a etichetat operațiunea sa de sâmbătă drept un „marș pentru dreptate”.
Într-un discurs televizat dur difuzat sâmbătă la ora 10 dimineața, Putin a numit „marșul” lui Prigojin o rebeliune și trădare de stat. A ordonat tuturor autorităților să o înăbușe.
Sâmbătă seara, Kremlinul a anunțat că președintele belarus, Aleksandr Lukașenko, a intermediat o înțelegere, prin care marșul spre Moscova urma să fie oprit, iar Prigojin putea să meargă în Belarus cu oamenii săi. Canalele mediatice de stat din Belarus au prezentat acordul la care s-a ajuns drept o mare realizare.
Apoi, duminică, canalele mediatice rusești controlate de stat au lansat o campanie de restabilire a autorității lui Putin.
A fost împiedicat marșul spre Moscova?
Situația în rapidă evoluție de sâmbătă a fost documentată de mii de clipuri video private care au circulat la nivel mondial prin intermediul Telegram, YouTube sau al altor canale care nu se află sub controlul efectiv al Kremlinului. Imaginile surprinse au arătat cum forțele Wagner au ajuns nestingherite cu armament blindat greu în Rostov-pe-Don și au pornit apoi spre Moscova, trecând pe lângă orașul Voronej și doborând aparate de zbor militare rusești pe măsură ce au avansat spre nord în mare viteză. S-au oprit la doar circa 200 de kilometri de Moscova. A fost o poveste surprinzătoare a unui așa-zis marș care a întâmpinat o opoziție organizată sau efectivă extrem de limitată.
Misiunea: restabilirea autorității lui Putin!
„Poporul rus a rămas unit și a împiedicat rebeliunea” – Hm?
În aparițiile sale publice, Putin pune acum un mare accent pe afirmația potrivit căreia „întregul popor rus a rămas unit și toate instituțiile au acționat pentru a pune capăt rebeliunii”. Acest fir narativ a fost evident în discursul televizat al lui Putin din 26 iunie.
Situat în apropierea Ucrainei, Rostov-pe-Don este un oraș important cu peste un milion de locuitori. Găzduiește un număr mare de unități militare și este și un centru logistic. Aici se află și cartierul general al Districtului Militar Sudic, care comandă operațiunile din Ucraina. Numai cea mai puternică și mai persistentă propagandă ar putea să șteargă memoria comportamentului orașului, care evident că nu a opus prea multă „rezistență unită și efectivă” împotriva lui Prigojin și a soldaților Wagner.
Aparițiile publice ale lui Putin s-au succedat rapid de luni, 26 iunie, dimineața. Luni seara, au avut loc două evenimente importante menite să denote inițiativă: Discursul televizat de cinci minute al lui Putin și întâlnirea cu agențiile de securitate au netezit calea pentru o presiune și mai mare.
Marți, 27 iunie, canalele rusești au transmis o ceremonie a Kremlinului în onoarea piloților uciși cu ocazia rebeliunii. Spectacolul a avut multe dintre trăsăturile unei parade clasice, fiind un fel de paradă de 9 mai în miniatură: diferite unități militare, apariții pompoase, fanfară, un minut de reculegere ceremonial și cuvântări sumbre. De această dată, Putin a amplificat retorica. Vorbind despre „prevenirea haosului, evitarea unui război civil”, acesta a încercat să modeleze peisajul informațional cu cuvinte puternice și emoționale și să mobilizeze patriotismul. Mesajul a fost: fie eu, Putin, fie apocalipsa!
Înăsprirea și mai acerbă a spațiului informațional din Rusia
Peisajul mediatic din Rusia este deja sub un control strict, după cum am documentat. Marți însă a avut loc un nou eveniment care indică sporirea presiunii. Putin i-a convocat pe liderii principalelor canale mediatice rusești pentru ceea ce aparatul de la Kremlin a numit „un schimb deschis și intens de opinii, cu ușile închise”. Aceasta este novlimba Kremlinului care înseamnă că Putin și Kremlinul cer să se ducă mai departe loialitatea și optimizarea editorială în sprijinul stabilității regimului.
Belarus și rolul lui Lukașenko
Rolul jucat de Belarus face și el obiectul unor noi explicații. Versiunea oficială este că Putin a aprobat medierea lui Lukașenko. Per ansamblu, imaginile și încadrarea dau acum impresia că Putin a orchestrat totul. Dacă este însă așa, oare de ce Putin și Kremlinul nu s-au mândrit cu o astfel de realizare deja sâmbătă seara sau duminică?
Alte afirmații uluitoare
Evenimentele din weekend au făcut Rusia mai puternică, nu mai slabă!
Principalul oficios pro-Kremlin, Komsomolskaya Pravda, care susține că are cel mai mare tiraj din presa scrisă din Rusia, este poate neîntrecut când vine vorba de încadrarea evenimentelor și prezentarea unei noi interpretări. Într-un articol-comentariu lung, a susținut că rebeliunea a făcut Rusia mai puternică, nu mai slabă.
Precis Occidentul a inspirat faptele lui Putin!
Trebuia să se întâmple, iar acest discurs denotă un reflex principal al Kremlinului care ține de teoriile conspirației: „Occidentul este de vină!”
Viktor Zolotov, comandantul Gărzii Naționale a Rusiei (Rosgvardia), garda pretoriană a lui Putin, este cel care a făcut această afirmație. Zolotov a participat și la reuniunea de securitate de la Kremlin de luni seara și acum afirmă cu certitudine că rebeliunea „a fost inspirată de serviciile speciale occidentale, deoarece știau de ea cu câteva săptămâni înainte”. Zolotov a făcut această afirmație cu ocazia ceremoniei organizate de Kremlin în onoarea piloților uciși de forțele Wagner, iar canalele mediatice de stat din Rusia cu o audiență globală, cum ar fi RT [Russia Today], au propagat-o.
Poate că Zolotov testează terenul pentru a vedea cât poate merge de departe această afirmație ridicolă. Pentru dezinformatori, nu contează că în toate declarațiile și acțiunile liderilor și capitalelor occidentale s-a susținut mereu că rebeliunea este o problemă internă a Rusiei.
Ca de obicei, odată ce se face o afirmație de la centru, celelalte platforme pro-Kremlin o propagă și adaugă noi interpretări, cum ar fi următoarea afirmație fantezistă: „SUA știau despre asta, iar Regatul Unit a organizat puciul bazându-se pe trăsăturile psihologice ale lui Prigojin”. Știind deja cum funcționează mașinăria Kremlinului, ne așteptăm ca acest discurs să fie promovat în întreaga lume. Oamenii au fost întotdeauna atrași de conspirații.
Alte subiecte de pe radarul EUvsDisinfo din această săptămână:
Chiar dacă evenimentele din Rusia au fost în prim plan, mașinăria Kremlinului a fost ocupată și cu alte subiecte-cheie:
Rusia a avertizat ONU că Ucraina plănuia să arunce în aer barajul Kahovka. Nu. Publicat la doar câteva zile după evenimentele din weekend din Rusia, acesta nu este decât un truc tipic al Kremlinului menit să elimine un subiect din prim plan și să abată atenția spre altceva. Sabotajul barajului Kahovka de către forțele ruse este un dezastru ecologic major provocat de om. Dovezile științifice legate de explozie ne indică cine se face vinovat: forțele ruse sub al căror control se afla secțiunea respectivă a barajului. Nu contează de câte ori se repetă aceeași minciună. Rămâne o minciună josnică, după cum am documentat și am examinatAgenți străini antrenează luptători în străinătate pentru a prelua puterea în Belarus. Publicată tot la scurt timp după evenimentele în care a fost implicat Prigojin, această afirmație denotă paranoia și o gândire conspiraționistă. Ambele sunt teme clasice în manualul de manipulare, atât la Moscova, cât și în regimul lui Lukașenko din Belarus, mai multe detalii fiind disponibile aici.Situația din Ucraina este rezultatul războiului hibrid împotriva Rusiei. Dacă ar fi să luăm un element de înțeles din tiradele lui Evgheni Prigojin, acesta ar fi darea în vileag a motivației Kremlinului și a lui Putin pentru declanșarea războiului de agresiune împotriva Ucrainei. Nu a avut nimic de-a face cu NATO sau cu „neonaziștii”. Iar CPI nu este o unealtă a războiului hibrid. Războiul din Ucraina se datorează agresiunii vădite a Moscovei, iar instabilitatea cu care se confruntă sistemul lui Putin din Rusia este o problemă internă generată de el însuși.