Românii din Spania au în sfârșit șansa să obțină atenția guvernului de la Madrid cu privire la dubla cetățenie.
După 9 ani de la semnarea parteneriatului strategic cu Spania, guvernul României reușește în cele din urmă să organizeze prima ședință comună de guvern.
Polonezii au organizat deja 14 summituri de acest tip cu Spania, la fel de multe ca și numărul miliardelor de euro de schimb comercial anual cu Spania. România nu trece cu mult de 4 miliarde de euro pe an.
Cabinetul lui Pedro Sánchez și executivul României vor avea prima reuniune bilaterală în 23 noiembrie, nu la Madrid, ci la Castellón de la Plana.
Nu se cunosc detalii despre agenda întâlnirii, dar ambasadorul „influencer” al României în Spania, George Bolojan, a fost deja într-o vizită de pregătire în regiunea Castellon.
Am aflat asta de pe pagina de Facebook a Ambasadei, canalul unic de comunicare al autorităților române din Spania. Acolo nu se specifică data întâlnirii, probabil din motive de „securitate”.
Până la această oră, misiunea diplomatică a României din Spania nu a informat jurnaliștii pripășiți prin peninsula iberică cu privire la această reuniune și nu a transmis detalii despre posibilitatea de a se acredita, eventual ca să pună întrebări, dacă va fi vreo ocazie.
Va fi așadar o nouă reuniune cenzurată de conducerea MAE, care de mai mulți ani face selecție în rândul presei din comunitate și ascunde agenda publică a misiunii diplomatice de la Madrid.
Scopul unui astfel de comportament, pe care-l vedem aplicat cu succes în Rusia, Iran și alte dictaturi, nu poate fi decât acela de a-l feri pe ambasador sau pe alți oficiali MAE de eventuale bâlbâieli sau de întrebările „neașteptate” ale contribuabililor, buni de altfel să le plătească vacanța în străinătate.
Nu ne rămâne așadar decât să le ținem pumnii diplomaților noști ca să nu dea chix, din nou.
Și așteptăm desigur postările post-factum de pe Facebook-ul ambasadei, din care nu vom afla nimic concret, dar vom putea să ne minunăm de „compunerile literare”, în care limba română este pusă la grea încercare.
Ar fi fost util, desigur, să se adune niște revendicări de la românii din Spania, ca să fie discutate concret cu această ocazie, unică.
Pe lângă dubla cetățenie mai sunt și alte probleme care ne afectează ca români în Spania: recunoașterea diplomelor, accesul la pensie, discriminarea practicată de unele companii private, documentul NIE, investiții pentru conexiuni aeriene mai dese și mai ieftine, stimularea serioasă a mișcării asociative etc.