Cu ocazia unui eveniment privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor organizat de Comisie săptămâna trecută, s-a anunțat că, până în prezent, mai mult de jumătate dintre statele membre s-au angajat să pună în aplicare inițiativa ALMA în țările lor. În plus, opt state membre s-au angajat deja să aloce aproximativ 270 de milioane EUR pentru inițiativa ALMA în cadrul programelor lor din cadrul Fondului social european (FSE+), în conformitate cu estimările actuale. Se preconizează că vor urma mai multe angajamente, ceea ce va permite tinerilor din întreaga Europă să beneficieze de această nouă inițiativă.
Margaritis Schinas, vicepreședintele pentru promovarea modului nostru de viață european, a declarat: „Cu ALMA, dorim să ajutăm tinerii să își găsească drumul în viață și să reușească acolo unde sistemul i-a dezamăgit până acum. Este vorba despre apropierea Europei de societate, de oferirea posibilității de a obține experiență profesională, de îmbunătățirea ocupării forței de muncă în rândul tinerilor și a perspectivelor de viață pentru tinerii europeni. Tinerii sunt speranța prezentului nostru, cei care vor face posibil un viitor mai bun.”
Nicolas Schmit, comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, a declarat: „UE oferă sprijin tuturor tinerilor și în special celor care se confruntă cu dificultăți. Participând la ALMA, tinerii defavorizați vor câștiga încredere și convingerea că pot avea succes în viață. Comisia este foarte hotărâtă să asigure succesul ALMA.”
În cadrul evenimentului care a avut loc la 12 mai, reprezentanți ai guvernului, precum și reprezentanți ai Organizației Internaționale a Muncii, ai partenerilor sociali, ai întreprinderilor și ai serviciilor publice de ocupare a forței de muncă au discutat despre provocările și oportunitățile legate de ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor. De asemenea, aceștia au făcut schimb de opinii cu privire la modul în care se poate realiza succesul noului program de mobilitate pentru incluziune socială, ALMA. Tineri din Belgia, Cehia, Germania, Irlanda, Italia, Polonia, Spania și Suedia au venit la Bruxelles pentru a-și împărtăși poveștile despre modul în care au beneficiat de programe similare în cadrul ALMA și despre efectul transformator pe care această inițiativă l-a avut asupra vieții lor.
Context
În discursul său privind starea Uniunii, președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a anunțat noua inițiativă ALMA care urmează să fie lansată în timpul Anului european al tineretului 2022. Domnia sa a declarat: „Europa are nevoie de toți tinerii săi. Trebuie să ne intensificăm sprijinul pentru cei care nu își găsesc locul în sistem – cei care nu au un loc de muncă, cei care nu au beneficiat de educație sau de formare. Pentru ei, vom institui un nou program, ALMA.”
Alma este o inițiativă de incluziune activă pentru tinerii defavorizați (cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani) care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare. Însoțită de o formare intensivă înainte și după șederea în străinătate, aceasta va oferi participanților o experiență de învățare supravegheată în domeniul muncii pentru o perioadă de 2-6 luni într-un alt stat membru al UE.
Obiectivul ALMA este de a îmbunătăți competențele, cunoștințele și experiența participanților, astfel încât aceștia să poată avea acces la piața muncii sau la educație după ce se întorc în țara lor de origine și de a le oferi posibilitatea să creeze noi legături în întreaga Europă.
Statele membre sunt încurajate să aloce resurse, după caz, din programele Fondului social european Plus (FSE+) 2021-2027 pentru a pune în aplicare inițiativa ALMA. În plus, Comisia oferă asistență administrativă pentru a sprijini statele membre în elaborarea și punerea în aplicare a acestei inițiative.
Prin această nouă inițiativă, Comisia își reafirmă angajamentul în cadrul Pilonului european al drepturilor sociale de a combate inegalitățile și de a oferi sprijin activ pentru ocuparea forței de muncă și calificare, în special pentru tinerii defavorizați. ALMA va contribui, de asemenea, la punerea în aplicare a Garanției pentru tineret, care a fost consolidată în 2020. Astfel, ALMA va completa programele existente care sprijină mobilitatea tinerilor, cum ar fi Erasmus Plus sau Corpul european de solidaritate.
Pentru informații suplimentare
Site-ul ALMA (Aim, Learn, Master, Achieve)
Știri: „Țările UE se angajează să transforme inițiativa ALMA în realitate”
Site-ul Fondului social european Plus (FSE+)
Site-ul Anului european al tineretului