Deși în funcție de temperaturi, ritmul vital al omizii procesionare de pin (Thaumetopoea pityocampa) poate varia de la un an la altul, adevărul este că, datorită ciclu, acum la începutul lunii mai, în jurul orei 000º, această insectă se odihnește în pace sub pământ. Așa sunt mai confortabile și trec faza de crisalidă, care se dezvoltă de obicei în luna mai. Înainte de asta, își țes propriul cocon și suferă, după multe schimbări, transformarea lor în crisalidă sau pupă.
Asta nu înseamnă că nu poate continua. a fi printre noi. Deși după aprilie este mai puțin obișnuit să-i găsim în procesiune, coborând din copaci sau defilând pe pământ în căutarea unei zone potrivite pentru a se îngropa, merită să ajutăm la oprirea prezenței lor dacă vedem exemplare. a acestei specii în zonele verzi ale orașului. În ea 010, vor lua act de informațiile pe care le putem furniza pentru a le face prezența să dispară din parcuri și zone verzi.
Ciclul biologic…continuă
La sosirea lunii iunie, fluturii vor ieși din crisalizele lor, care este faza aeriană a procesionarului de pin. Este vara, când vine căldura, momentul în care fluturii se vor împerechea. Vor încerca să o facă noaptea, pentru a împiedica păsările din timpul zilei să le devore. Trec neobservate și pe întuneric, având în vedere culoarea lor maro.
Așadar, la căderea nopții, când ies din pământ, are loc împerecherea și, doar câteva ore mai târziu, femelele depun ouă -între 000 Y 300-, mai ales în partea superioară a copacilor. Pe ele așează un fel de solzi ai propriului corp, sub forma unei pături de protecție.
La sfârșitul verii și, mai ales, pe tot parcursul lunii octombrie, vor cloci larvele care pentru a se dezvolta se vor hrani cu acele copacilor.
Ulterior, omizile vor construi saci de matase, cunoscuti sub numele de buzunare, in zonele copacilor unde lumina soarelui lovește cel mai mult. Vor mânca noaptea și se vor întoarce la sac înainte de zori. În martie, mai mult sau mai puțin, ciclul începe din nou, odată cu coborârea copacilor, în căutarea unui nou „mormânt”.Ei dirijează paradele
Ca atâtea alte specii de animale, omizile procesionare sunt și protagoniștii unor realități curioase. De exemplu, întotdeauna o femeie este cea care conduce vocea cântătoare în parade sau, cu alte cuvinte, cea care conduce linia, cea care conduce restul procesiunii și cel care explorează pământul pentru a-l găsi pe cel ideal, cel care se adaptează cel mai bine la temperatura optimă de înmormântare (aproximativ º). Daca este cald, va cauta zone racoroase si umbrite; dacă este frig, va merge în zone mai calde și mai însorite.
Restul omizilor se „prind” una pe cealaltă când se aliniază după regizor… Dar ce se întâmplă dacă o pasăre sau o altă situație îl ucide pe liderul bandei? Procesiunea se va opri până când următoarea larvă femelă se ridică deasupra celorlalte și preia conducerea procesiunii. Fără să-și lase capetele descoperite pentru a se proteja, se rostogolesc și încep să se miște înăuntru. în așa fel (intenționat) încât să genereze treptat o gaură, în care toți vor încăpea să se îngroape. Este in faza in care sunt omizi, cand corpul acestor insecte este acoperit cu fire de păr care ustură din cauza unei substanțe toxice numită taumatopină (care dă numele Lepidopterelor). Când omizile se simt amenințate, aceste fire de păr se desprind și plutesc în aer și atunci ființa umană trebuie să aibă o grijă deosebită, deoarece, pe lângă alergii, pot provoca iritații ale nasului, gâtului și urechilor. Peri plutitori si intepatori
Metode de control: capcane cu feromoni, endoterapie…
Pentru a reduce prezența acestei omidă, reglementările interzic fumigările în mediile urbane pentru a proteja sănătatea cetățenilor și pentru a evita efectele negative pe care uneori le poate avea fumigația pentru mediu. Prin urmare, este necesar să căutați alternative.