Pactul Național pentru Limbă este un proiect de țară promovat de Guvernul Generalitati de Catalunya, cu scopul de a trata problemele legate de catalană într-un mod frontal, în dialog și adaptat la vremurile actuale, inclusiv există numărul maxim posibil de agenţi politici şi sociali. Acesta este prezentat în orașe din toată Catalonia, cu prezența ministrului culturii, a secretarului politicii lingvistice și a altor reprezentanți instituționali.
Astăzi, vineri, 1 aprilie, se deschide publicului procesul participativ al Pactului Național pentru Limbă . Toată lumea este invitată să participe, lucru care se poate face prin web. Faza de colectare a propunerilor se încheie pe 30 în iunie și, cât durează, Secretariatul pentru Politică Limbă încurajează către entități din toată țara și oricărui grup de persoane care sunt interesate să desfășoare sesiuni locale, astfel încât toți cetățenii să poată face propuneri de îmbunătățire a utilizării limbii din diferite contexte teritoriale. Rezultatele acestui proces vor fi returnate societății în toamnă și se vor începe lucrările la consiliul social și la părțile care vor duce la semnarea Pactului și demararea unei noi politici lingvistice. Departamentul de Cultură a publicat un ghid de lucru și material grafic pentru a facilita organizațiilor și grupurilor de tot felul organizarea sesiunilor de proximitate față de teritoriu , cu intentia de a detecta principalele provocari pe care considera ca are catalanul si de a propune solutii. Orice entitate sau grup, cu sau fără personalitate juridică proprie, sau orice grup de persoane care doresc să facă acest lucru poate organiza sesiuni de informare. Odată evenimentul a fost programat , primul pas este acela de a afla, al doilea este de a analiza și dezbate situația și al treilea este de a face propuneri. De asemenea, vor fi organizate sesiuni de deliberare online
Pe baza unei bază de informare bună asupra situației limbii și prin deliberare și reflecție, acest proces ar trebui să permită îmbunătățirea calității democratice a politicii lingvistice, colectarea de propuneri pentru îmbunătățirea situației limbii și revizuirea discursurilor politicilor lingvistice, întotdeauna dintr-o deliberări de calitate. În cele din urmă, se speră să reînnoiască angajamentele lingvistice și să conștientizeze instituțiile, organizațiile, companiile și publicul larg asupra impactului obiceiurilor și atitudinilor lor.
. Un cadru sociolingvistic egalitar pentru limba catalană
În februarie anul trecut, raport academic privind situația limbii scris de șapte cadre universitare din diferite universități catalane și Institut d’Estudis Catalans. La prezentarea raportului a participat președintele Generalității, Pere Aragonès; Vicepreședintele Guvernului și Ministrul Politicilor Digitale și Teritoriului, Jordi Puigneró; ministrul Culturii, Natàlia Garriga; secretarul de politică lingvistică, Francesc Xavier Vila; reprezentanți ai partidelor politice care fac parte din Pact, sociolingviști, entități membre ale Consiliului Social al Limbii Catalane, precum și alte entități care reprezintă promovarea limbii
Documentul oferă un evaluare obiectivă a situației sociolingvistice și juridice a limbii catalane, concentrată pe Catalonia, în contextul multilingvistic al societății noastre și în legătură cu factorii interni și externi care influențează evoluția acesteia. Textul stă la baza dezbaterii parlamentare și publice privind dificultățile actuale ale limbii catalane și modalitățile ideale de depășire a acestora. În plus, include o serie de acțiuni posibile, de la diferite niveluri și în diverse domenii, în principal din inițiativele adoptate de instituțiile și societatea din Catalonia, dar cu posibilitatea de a influența toate aspectele mai largi care condiționează viitorul și egalitatea noastră. comunitate lingvistică.
Obiectivele Pactul Național pentru Limbă
Obiectivele Pactului Național pentru Limba Limbă sunt creșterea nivelurilor de cunoaștere colectivă a limbii; să fie cât mai ușor de utilizat în toate sectoarele, acordând o atenție deosebită zonelor cele mai relevante în care are cea mai mică prezență, precum și promovând adoptarea catalanei în rândul persoanelor care nu o au ca limbă de pornire. Pentru a realiza acest lucru, se pleacă de la diagnosticarea situației actuale a limbii catalane și de la dezbaterea și acordul care trebuie să permită proiectarea și realizarea unei politici lingvistice mai transversale, mai participative și consensuale cu forțele politice, organizațiile, entitățile și, în general, cu întreaga populație.
Sursa: 206 Procesul participativ al Pactului National pentru Limba este deschis publicului