#Madrid –
Un articol publicat în prestigioasa revistă „The Lancet”
Un profesionist de la Spitalul Universitar al Fundației Alcorcón, dr. Marta Bernardino Santos, specialist în Anestezie și Resuscitare, și șef al Centrului de Simulare IDEhA, este co-autor al unui articol de consens publicat în prestigioasa jurnală științifică „The Lancet Global Health” despre adaptarea ghidurilor internaționale de sprijinire a vieții în țările cu resurse limitate. Publicația este semnată de cercetători internaționali, în cadrul unui grup de lucru dedicat setărilor cu resurse limitate al Comitetului Internațional de Legătură pentru Resuscitare (ILCOR), a cărui misiune este de a identifica și revizui cunoștințele relevante pentru resuscitarea cardiopulmonară (RCP) și pentru situațiile cardiovasculare de urgență. îngrijește și publică ghiduri internaționale de consens la fiecare 5 ani.
Studiul sugerează că ghidurile și procedurile de resuscitare cardiopulmonară au fost postulate în mod tradițional din perspectiva țărilor cu niveluri ridicate de resurse și sunt dificil de transferat și aplicat în alte medii cu resurse reduse. De asemenea, se remarcă faptul că, deoarece stopul cardiac și consecințele sale sunt o prioritate în sistemele de sănătate, a existat o lipsă de luare în considerare a condițiilor locale din aceste medii în ghidurile internaționale. După o analiză a eventualelor neajunsuri, propune acțiuni care urmează a fi dezvoltate în principalele domenii ale resuscitării: etică, experți locali, cercetare, înregistrare, educație, sisteme prespitalicești, organizare guvernamentală, implementare, evaluare și resurse esențiale (de bază și avansate).
Un articol publicat în revista științifică The Lancet Global Health, în colaborare cu dr. Marta Bernardino Santos, medic anestezist și șeful Centrul de simulare IDEhA al Spitalului Universitar al Fundației Alcorcón, a abordat deficiențele și domeniile de îmbunătățire ale ghidurilor internaționale de resuscitare cardiopulmonară în medii cu resurse limitate.
Studiul, publicat în secțiunea Politica de sănătate a revistei, este semnat de alți 18 cercetători internaționali, în cadrul unui grup de lucru dedicat setărilor cu resurse limitate al International Liaison Committee on Resuscitation (ILCOR, pentru acronimul său în engleză) . ILCOR, creat în 1992 și format din reprezentanți ai societăților științifice de pe cele cinci continente, își publică ghidurile de consens la fiecare 5 ani în care revizuiește cunoștințele relevante și dovezile publicate în resuscitarea cardiopulmonară și îngrijirea cardiovasculară de urgență și caută un consens asupra recomandărilor. .de tratament.
Rezumatul publicației reflectă faptul că majoritatea recomandărilor privind resuscitarea cardiopulmonară au fost elaborate din perspectivă și pentru a fi aplicate în medii cu resurse ridicate. Cu toate acestea, aceste orientări internaționale nu sunt adesea aplicabile în setările cu resurse limitate. Societăți precum Comitetul Internațional de Legătură pentru Resuscitare (ILCOR) nu au abordat suficient această problemă. Prin urmare, a fost format un grup de lucru format din experți din diverse medii, inclusiv țări cu venituri mici, medii și mari.
Cercetătorii au identificat dificultatea aplicării ghidurilor actuale de CPR în țările cu resurse reduse. De asemenea, ei evidențiază numeroase lacune și deficiențe în informațiile despre resuscitarea cardiopulmonară în aceste țări și, după identificarea principalelor lacune, propun câteva puncte inițiale de acțiune care ar putea fi luate în considerare în recomandările viitoare.
Deficiențe și puncte de acțiune pentru îmbunătățire
Printre principalele neajunsuri detectate se numără, printre multe altele, absența unor considerații etice generale pentru resuscitare și dislocarea resurselor; posibile diferențe în așteptările pacienților și diferențe culturale sau geografice între comunități, regiuni, țări și continente; o slabă înțelegere a modului de asigurare a autonomiei pacientului. O slabă înțelegere a modului în care credințele tradiționale ar putea influența cercetarea științifică sistematică; și informațiile limitate cu privire la recunoașterea stopului cardiac și a stării CPR de către trecători și programele de conștientizare și educație pentru profani și profesioniștii din domeniul sănătății.
În ceea ce privește punctele de acțiune, sunt propuse în total 39 de măsuri, grupate în principalele domenii de resuscitare cardiopulmonară. Astfel, considerațiile etice și aspectele socioculturale legate de resuscitare trebuie investigate în contextul locurilor lor de origine; evitarea atitudinilor paternaliste ale sistemelor cu resurse mari prin oferirea de sprijin și menținerea teoriei sociale anticoloniale; ia în considerare abordări alternative de predare, cum ar fi metodele de învățare la distanță, virtuale, hibride și mixte și manechinii la preț redus; introducerea sau îmbunătățirea sistemelor prespitalicești adaptate nevoilor și posibilităților mediului; și încorporează oxigenul medical în ambulanțe și spitale.
Acest studiu și propuneri, conform textului lucrării în sine „Servește drept o rampă de lansare pentru dezvoltarea unei abordări cu adevărat globale pentru a ghida știința și îngrijirea resuscitarii, inclusiv în sistemele de sănătate din întreaga lume.”
Un spital implicat în Cooperarea pentru Dezvoltare
Profesioniștii Spitalului Universitar al Fundației Alcorcón participă în mod regulat la diferite proiecte de cooperare pentru dezvoltarea sănătății, iar centrul spitalicesc are o Comisie de Cooperare pentru Dezvoltare, care promovează și conduce aceste acțiuni. Printre acestea, spitalul menține o linie de cooperare constantă pentru a sprijini maternitatea și nou-născuții din zonele rurale inaccesibile din Guatemala și Bolivia, în colaborare cu alte instituții.
Sursa: Comunitatea Madrid – Profesioniștii de la Spitalul Fundației Alcorcón colaborează la adaptarea ghidurilor internaționale de RCP la medii cu resurse limitate