#Madrid –

Unitatea de Cercetare a realizat o evaluare anuală

Profesioniștii Spitalului Universitar al Fundației Alcorcón au publicat 253 de articole științifice în cursul anului 2023, cu un factor de impact global – indice de referință pentru relevanța publicațiilor științifice – de 1.164. Acestea și alte date au fost publicate de dr. María Velasco, șeful Unității de Cercetare a Spitalului. În același act de echilibru, s-au acordat premii pentru finanțarea proiectelor de cercetare ale profesioniștilor din spitale, iar cele mai relevante publicații din 2023 au fost premiate, printre care se remarcă un articol publicat în The Lancet de dr. Marta Bernardino despre RCP în țările cu resurse limitate. .

Profesioniştii din Spitalul Universitar al Fundației Alcorcón Pe parcursul anului 2023, au publicat 253 de articole în reviste științifice, cu un factor de impact de 1.164. Din totalul articolelor, un total de 79 au fost localizate în publicațiile Q1. Adică situat în primele 25% din clasamentul revistelor științifice. Indicele h, care măsoară atât productivitatea, cât și impactul citărilor de publicații, a atins maximul de 107 anul trecut, față de 102 în anul precedent.

De asemenea, a avut 12 proiecte de cercetare competitive active, unul dintre ele european, și 257 de studii clinice active cu medicamente (129 au fost studii clinice). În soldul total acumulat al spitalului din 1997, numărul total de publicații științifice se ridică la 4.240, cu aproape 66.000 de citări.

Pe specialităţi, serviciul cu cel mai mare număr de publicaţii a fost Neurologiecu un total de 27, urmat de Medicina interna și Cardiologieambele cu 26, și Infecțioase și Digestive, ambele cu 18.

Profesioniștii cu cel mai mare număr de publicații în 2023 au fost dr. Lydia Vela, șeful Unității Neurologie, cu 18 publicații; Dr. Raquel Campuzano, de la Unitatea de Cardiologie și șef al Unitatea de Reabilitare Cardiacacu 17, și Dr. Carlos Guijarro, de la Unitatea de Medicină Internă, responsabil cu activități didactice, cercetare și inovare.

Acestea și alte date fac parte din bilanțul provizoriu al activității de cercetare pe care Unitatea de Cercetare a spitalului o desfășoară la sfârșitul anului, prezentate de dr. María Velasco, specialist în Unitatea de Boli Infecțioase și șef al Unității de Cercetare a spitalului. Cifrele din acest an mențin Spitalul Fundației Alcorcón pe pozițiile de lider în activitatea de cercetare în cadrul centrelor spitalicești de aceeași dimensiune și complexitate.

Premii pentru publicații și proiecte de cercetare

De asemenea, pe lângă bilanțul activității de cercetare, au fost acordate premii proiecte de cercetare și publicații științifice ale profesioniștilor din cadrul Spitalului Fundației Alcorcón.

Printre proiecte, a fost premiat „Caracterizarea profilului metabolic la copiii obezi”. „Factori de risc pentru NAFLD (steatoză hepatică) și fibroză hepatică” de Dr. Aránzazu Recio, de la Unitatea de Pediatrie; „Impactul aplicării bazei de date farmacologice Pharmablood de design propriu în eficiența procesului de selecție a donatorilor de sânge în tratament farmacologic activ”, de Belén Sánchez și Irene Salvador, de la Unitatea de farmacie.

În plus, proiectele „Analiză de secvențiere de generație următoare (NGS) de rezistență primară și dobândită la tratamente țintite la pacienții cu tumori solide”, de medicii Jorge Docampo, Elisabeth Jiménez și Óscar Cerezo, de la Analiza clinica, Oncologie Medicală și Anatomie Patologică; și „Bariere în accesul la serviciile de sănătate, căutarea ajutorului și aderarea la tratament într-o populație cu risc de a contracta HIV”, de medicii Oriol Martín și Domingo Palacios, de la Infectiosas, URJC și Crucea Roșie. Premiile pentru proiecte au o sumă financiară pentru a contribui la dezvoltarea lor.

De asemenea, au fost acordate premii pentru cele mai bune publicații de cercetare în 2023. La categoria Nursing, Sergio Sánchez Romero a fost premiat pentru „Diferențe între tulburările psihotice induse de substanțe și tulburările psihotice neinduse de substanțe și stabilitatea diagnosticului”în Dependențe.

La categoria Autor relevant HUFA, Premiul a revenit Dr. Elvira Cobo, de Pediatrie, pentru „Creșterea incidenței și severității bolii streptococice invazive de grup A la copiii spanioli în perioada 2019-2022”, în Lancet Reg Health Eur. La categoria Cel mai bun factor Decile-Impact, Dr. Marta Bernardino, din Anestezie și resuscitare, pentru „Reanimare cardiopulmonară în medii cu resurse reduse: o declarație a Comitetului internațional de legătură pentru resuscitare, susținută de AFEM, EUSEM, IFEM și IFRC”, publicat în Lancet Glob Health. În final, la categoria Publicații proprii, premiul a revenit dr. Sabela Pérez, din Alergiede „Frecvența anafilaxiei fatale și recurente din cauza laptelui de VACA: o revizuire sistematică și meta-analiză a studiilor observaționale”publicat în Imunologie alergică pediatrică.

Sursa: Comunitatea Madrid – Profesioniștii Spitalului Fundației Alcorcón au publicat 253 de articole științifice în 2023