#ComisiaEuropeana – Comisia Europeană și regiunea Hauts-de-France, în calitate de entitate responsabilă cu Inițiativa europeană privind dezvoltarea urbană, au anunțat astăzi selecția a 20 de proiecte inovatoare în cadrul celei de-a treia cereri de inițiative urbane inovatoare. Susținute printr-o finanțare de 94 de milioane de euro din Fondul european de dezvoltare regională (FEDER), aceste proiecte, care vor fi puse în aplicare în 13 state membre ale UE, vor facilita transformarea mediilor urbane și vor deschide calea către orașe mai verzi și mai digitale.
Din România, câștigător este proiectul FAVORT+, din Sectorul 6 din București, care va fi susținut de o finanțare de peste 4,9 milioane de euro din Fondul european de dezvoltare regională (FEDER).
Conform site-ului web al inițiativei, proiectul FAVORIT+ își propune să valorifice potențialul energetic al Blocurilor Urbane din București printr-o abordare sistemică integrată, bazată pe trei piloni: Natură, Tehnologie și Oameni. Acesta abordează provocări precum îmbătrânirea clădirilor multifamiliale, ineficiența energetică, degradarea mediului și inechitățile sociale.
Printre soluțiile-cheie implementate în cadrul proiectului se numără renovarea ecologică pe bază de materiale bio, utilizând biomasă locală (de exemplu, miscanthus, fân) pentru reabilitarea unui bloc pilot cu patru etaje. Această metodă oferă o alternativă ecologică la polistiren și stimulează dezvoltarea unei noi industrii locale.
Sistemele integrate de energie regenerabilă și utilizarea digitalizării prin inteligență artificială vor optimiza consumul de energie, sprijini comunitățile energetice și promova cadrele descentralizate de producție și distribuție a energiei.
De asemenea, proiectul va înființa un Hub de Inovare Comunitară, care va funcționa ca un spațiu colaborativ pentru co-crearea de soluții sustenabile, stimularea inovației sociale și sprijinirea comunității locale. Acesta va servi drept loc de experimentare, prezentând materiale bio și susținând tinerii antreprenori în dezvoltarea de idei inovatoare în domeniile energiei, științelor sociale și materialelor.
Printre proiectele selectate se numără recondiționarea bateriilor vehiculelor electrice uzate la Tilburg, în Țările de Jos și reafectarea clădirilor neocupate în vederea utilizării comunitare la Košice, în Slovacia. Fiecare proiect va primi până la 5 milioane de euro din FEDER, fiind astfel acoperite 80 % din costurile eligibile. Aceste proiecte îndrăznețe reprezintă exemple de spații urbane inovatoare în întreaga Europă, o parte din finanțarea FEDER fiind consacrată promovării reproducerii lor și în alte orașe ale UE.
Lista completă a câștigătorilor este disponibilă pe internet.