Consumul de produse locale, achiziționarea cu ambalaje reutilizabile sau achiziționarea de produse ecologice sunt tendințele cele mai solicitate de către clientela pieţelor comerciale. Aceasta este una dintre concluziile studiului privind managementul schimbării pe piețele de vânzări nesedentare din Catalonia, elaborat de Direcția Generală de Comerț cu colaborarea Institutului Cerdà și prezentat în cadrul celei de-a 1-a Conferințe Săptămânale de Piețe, desfășurată săptămâna aceasta în auditoriul Colegiului Oficial al Agenților Comerciali din Barcelona.
Pe baza sondajelor efectuate în mai mult de 203 persoane din 25 piețe din toată țara, studiul evidențiază marea fidelitate a clientelei care cumpără în aceste spații – un 50, 7% pe care îl vizitează în fiecare săptămână–. O loialitate care corespunde cu evaluarea bună pe care o acordă piețelor nesedentare: un 8 pe .
Aceste rezultate sunt explicate prin valorile proprii de proximitatea piețelor de vânzări ambulante, atât în ceea ce privește locația, cât și oferta de produse. De fapt, studiul notează că 74% dintre persoanele care vizitează le accesează în mai puțin de minute de casa ta. Doar 35, 9% dintre utilizatori se deplasează acolo cu vehiculul privat (majoritatea fac acest lucru pe jos, cu bicicleta sau cu transportul public), un procent semnificativ mai mic decât cel al unităților de format mare din zonele periferice.
. Legătura piețelor cu viața economică și socială a mediului este confirmată de faptul că trei din patru persoane profită de vizită pentru a desfășura alte activități în municipiu (cumpărături la magazine, restaurante, personal activități). Nu este deci surprinzător că 61% dintre respondenți își exprimă preferința ca piețele să fie situate în locații centrale sau în zone comerciale și nu în zone periferice.
Principalele tendințe în obiceiurile de cumpărare de alimente ale vizitatorilor din piețele sunt: dorința de a cumpăra produse locale (56,3% în alimente și 61 .1% în nealimentare) și produse cu ambalaje reutilizabile (50,4% în alimente și 40,1% în nealimentare).
Piața nesedentară se remarcă la categoria alimentară ca a doua cel mai ales format de publicul dvs. (50,1%) , chiar în spatele supermarketului (74,7%). În domeniul non-alimentar, vizitatorii văd acesta ca fiind al patrulea cel mai relevant format (35,9%), urmată din ce în ce mai îndeaproape de cumpărăturile online, care au cunoscut o creștere mare în ultimii ani, până când se află în .5%.
Tânărul consumator, o țintă grozavă pentru viitor
Datele concluzionează că clientela piețelor de vânzare nesedentare este puțin mai în vârstă: 50, 1% depășește ani și 11, 6% depășește 51. Persoane sub vârsta de 20 ani mai puțin vizitați acest format (%) și o fac cu o frecvență scăzută (doar 6% apar la fiecare saptamana); dar există și împrejurarea că ei sunt și grupa de vârstă care valorează cel mai bine piețele: 8,3 peste .
Strategii viitoare
Față de această realitate a piețelor nesedentare, Direcția Generală Comerț identifică diferite aspecte de influențat:
Informare și comunicare, pentru atragerea de noi profiluri de consumatori Raportul se angajează să dezvolte acțiuni pentru o mai bună segmentare a clientelei existente și potențiale; folosiți o identitate proprie pentru piețe; îmbunătățirea semnalizării; îmbunătățirea prezenței în rețelele sociale și pe internet; stabiliți sinergii de colaborare, în special cu asociațiile comercianților, și organizați evenimente de publicitate a pieței. Îmbunătățiți serviciile de piață și tarabe. Studiul urmărește îmbunătățirea informațiilor disponibile pentru a facilita navigarea și găsirea de tarabe în piețe; implementarea plății cu cardul/mobilul; îmbunătățirea etichetării, sau pur și simplu efectuarea unei analize continue a gradului de satisfacție al utilizatorilor, ca acțiuni de îmbunătățire a serviciilor Îmbunătățirea spațiului fizic și a imaginii opririlor. Raportul identifică, de asemenea, acțiuni de îmbunătățire, cum ar fi amenajarea unor zone pentru ca vizitatorii să poată sta (cu zone cu umbră, să stea, cu fântâni cu apă); asigurați-vă că imaginea opririlor îndeplinește standardele de calitate și are un grad suficient de omogenizare; căutați spații largi pentru piețe sau verificați accesibilitatea spațiilor.Adoptarea de noi tendințe, de adaptare la noile obiceiuri de consum. Textul explică că acțiunile promovate din aceste spații trebuie să fie axate pe sustenabilitate și economia circulară: promovați campanii de promovare a containerelor și ambalajelor reutilizabile; promovați campanii de promovare a returnării ambalajelor și punctelor verzi, sau stabiliți canale de colaborare cu producătorii locali. Management, pentru a promova cunoașterea sectorului și supraviețuirea acestuia în viitor. Raportul concluzionează, de asemenea, că colectarea și schimbul de informații ar fi de mare beneficii sectorului, precum și conceperea și implementarea programelor de formare care favorizează sprijinirea generațiilor. . Acest studiu privind managementul schimbării pe piețele de vânzări non-sedentare din Catalonia a fost unul dintre conținuturile prezentate la Prima Conferință Săptămânală a Piețelor, una dintre inițiativele noului program de sprijin pentru vânzări. piețe nesedentare ale Consorțiului de Comerț, Artizanat și Moda (CCAM). Acest program își propune să facă piețele de vânzare non-sedentare din Catalonia mai competitive și astfel încât managerii acestora să aibă instrumente și informații utile pentru a se adapta la noile nevoi ale consumatorilor.
În acest sens, CCAM, cu colaborarea consiliilor orășenești din Catalonia , a inițiat crearea Recensământului Piețelor Nesedentare din Catalonia, un instrument care va fi disponibil cetățenilor și le va permite să aibă informații actualizate despre piețele care există în Catalonia, în ce zi de săptămâna în care au loc și care este programul și locația lor.
Urmărește-ne pe rețelele
Twitter: @ empresacat | @treballcat | @ccamcat Facebook: Companie | Muncă | CCAMLinkedin: Companie | Muncă Youtube: Companie | Muncă6665235866652358 Sursa: 66652358 Proximitate și sustenabilitate, principal activele piețelor comerciale din Catalonia