Institutul Regional pentru Securitate și Sănătate în Muncă tocmai a prezentat ghidul practic Coordonarea activităților de afaceri eficiente este posibilă. Bune practici și strategie de transformare. Această lucrare este rezultatul colaborării IRSST și al liniei de lucru de coordonare a activităților de afaceri ale PRLInnovation. În plus, au colaborat Institutul Național pentru Securitate și Sănătate în Muncă (INSST) și Inspectoratul de Muncă și Securitate Socială (ITSS).
Ghidul a fost elaborat cu scopul de a contribui la promovarea unui model de aplicare pentru managementul coordonării activităților de afaceri (CAE), care vizează eficacitatea coordonării pentru prevenirea accidentelor de muncă. Este vorba de a fi mai eficient în garantarea sănătății și securității în muncă și în utilizarea resurselor disponibile, respectarea reglementărilor în vigoare și protecția sănătății lucrătorilor.
Studiul prezintă exemple de bune practici preventive în CAE care au fost implementate cu succes de companii din diferite sectoare de activitate, luând în considerare nevoile derivate din diferitele roluri implicate, precum și indicații ale situațiilor specifice care limitează eficacitatea acestora. Printre aceste exemple le găsim pe cele ale unor companii precum Enagas, Arcelor Mittal sau Vodafone.
Toate aceste bune practici își propun să ofere strategii care să contribuie la transformarea către o mai mare eficacitate în managementul CAE al cărui rezultat cel mai evident, fără a fi nevoie de verificare, este respectarea reglementărilor legale.
Reglementările de prevenire a riscurilor profesionale definesc în mod clar temeiurile legale și particularitățile pentru a se conforma articolului 24 din Legea de prevenire a riscurilor de muncă, dezvoltat în instrumente juridice specifice, precum Decretul Regal 171/2004. Provocarea acestei publicații a fost de a realiza, pe cât posibil, stabilirea unor modele care să „fixeze” aceste fundamente și specificități într-un mod practic și eficient.
Sursa: Comunitatea Madrid – Publicăm un ghid pentru o coordonare eficientă a activităților preventive