Interviu cu José Vicente Espino, candidat al PSOE la primăria din Torrejón de Ardoz – Prezenţa românilor în Spania a trecut de la simpla migraţie de forţă de muncă la formarea unei comunităţi care acum are cu totul altă importanţă pentru societatea spaniolă, pentru că prin statutul de cetăţeni europeni, românii au dreptul să voteze la alegerile locale. În acelaşi timp şi celelalte naţionalităţi străine au câştigat, într-un număr important, posibilitatea de a vota la locale din Spania. Pentru că până la urmă, problemele străinilor sunt adesea şi cele ale spaniolilor, partidele politice aşteaptă de la noii veniţi să se implice în viaţa politică a societăţii spaniole, grăbind astfel integrarea.
În Torrejón de Ardoz, oraş cu foarte mulţi cetăţeni români liderul socialiştilor speră într-o participare importantă a românilor la viitoarele alegeri din mai 2011. José Vicente Espino a fost desemnat candidat al PSOE pentru alegerile locale, în urma unor alegeri interne derulate în interiorul formaţiunii, în urmă cu puţin timp.
Reporter: – De ce vreți să candidați la primăria din Torrejón?
José Vicente Espino: – Este rezultatul alegerilor primare din partid, colegii și colegele au decis astfel, însă este și dorința mea de a fi în serviciul cetățenilor, mi se pare cel mai frumos lucru. A fost un vis de când eram copil: să fiu primar al orașului meu. Din mai multe motive: vreau să le fac viața mai bună celor din acest oraș, este orașul unde trăiesc și vreau să fie un oraș familiar, care trăiește pentru locuitorii săi. Vreau ca oamenii să se simtă mândri că trăiesc în Torrejón de Ardoz.
Rep: – Este un moment dificil pentru Partidul Socialist, având în vedere că traversăm o perioadă de criză economică, numărul șomerilor este mare, iar PSOE se confruntă cu o scădere de popularitate extrem de mare. Intenția de vot este în favoarea conservatorilor (46,4% pentru PP față de 33,8% pentru PSOE, n.r. ). La nivel local, oamenii fac aceeași diferență sau văd omul, nu partidul?
José Vicente Espino: – Fără îndoială situația prin care trece țara nu este cea pe care o doream sau o așteptam. Eu mă prezint cu sigla partidului, ceea ce pe mine mă face să mă mândresc, pentru că premierul desfășoară o muncă dură pentru a scoate țara din criză, cu măsuri nepopulare, dar necesare pentru a depăși această criză. PSOE are electoratul său, iar oamenii doresc acest partid. Aici, în Torrejón avem aceeași situație: PP cu procente mari, pentru în ultimii trei ani s-au realizat diverse lucruri aici, dar trebuie văzute consecințele! Și trebuie să ne întrebăm ce s-ar fi putut face în loc de ceea ce au pus ei în mișcare? Pe primele locuri aici au fost concertele, publicitatea și aruncarea banilor în toate părțile. E adevărat că au făcut câte ceva, însă fără să îi întrebe pe locuitori pentru ce ar fi vrut ei să fie cheltuiți banii de impozite. Nu cred că i-a întrebat nimeni pe locuitori dacă voiau să se cheltuiască 14 milioane de euro pentru un parc frumos, dar inutil în condițiile economice de acum. Nimeni nu i-a întrebat dacă au nevoie de locuri la creșă, dacă doresc să fie împrejmuite parcurile și așa mai departe. Aceasta este problema acestui oraș: s-a făcut o politică pentru a fi văzută în stradă, o politică foarte populară, dar care nu are nici o legătură cu necesitățile locuitorilor. Nu pot să concep că dacă o familie rămâne fără loc de muncă este nevoită să își retragă copiii de la masa de prânz de la școală din cauza lipsei banilor, sau că nu poate să cumpere manualele școlare. Sau lipsa ajutoarelor pentru persoanele în vârstă, care au nevoie de asistență în viața de zi cu zi…Acestea sunt politicile care trebuie aplicate în Torrejón de Ardoz, pe care PSOE le va pune în practică. Este dificil, pentru că suntem în minoritate, însă avem un proiect reformat, care trebuie cunoscut și care a fost pus la punct după alegerile din 2007, când am înțeles mesajul cetățenilor și faptul că proiectul nostru era expirat. De aceea am modificat proiectul, am schimbat persoanele și vom pregati schimbări pentru alegerile din 2011. Acum ce trebuie să facem este să obținem încrederea cetățenilor. Este dificil, dar nu imposibil!
Rep: – Spuneați că politica în Torrejón e bazată pe lucrări mari și inaugurările de rigoare. Asta înseamnă mai puțină politică socială?
José Vicente Espino: – Da, așa este. Campania noastră va fi bazată pe trei direcții: recuperarea politicilor sociale, adresate familiilor, persoanelor în vârstă sau cu nevoi speciale, dependente, apoi politica economică, adică dezvoltarea poligoanelor industriale, deoarece singurele care funcționează acum sunt cele puse în mișcare de echipa socialistă care a administrat orașul. Aici amintesc că singura măsura pe care a fost în stare să o ia PP în domeniu a fost desființarea a 300 de firme și, în consecință peste 4000 de persoane și-au pierdut locul de muncă. Asta nu e nici politică socială, nici economică.
Apoi trebuie să acordăm atenție tinerilor, viitorul nostru, în special celor care au fost nevoiți să abandoneze studiile și să înceapă să muncească, dar care acum sunt în situația de a nu avea de muncă. Vom avea în vedere formarea lor, pentru că există posibilități de a organiza cursuri de pregătire și astfel mărim și posibilitatea ca ei să intre din nou în câmpul muncii.
Rep: – În aceeași situație se găsesc și imigranții…
José Vicente Espino: – Așa este și trebuie găsite soluții, alternative pentru toți acești oameni. Bogăția acestei țări e formată din cetățenii săi, care trebuie să muncească, dar și să se simtă bine, de aceea Torrejón trebuie să fie un oraș în care să se poată trăi bine.
Un alt punct important va fi transparența economică, pentru că Torrejón ocupa locul 84 din 110 la acest capitol, adică suntem pe ultimele locuri la transparența conturilor publice, la fel ca Marbella, cunoscută ca un oraș cu probleme și corupție. Această situație nu poate continua, pentru că orice lucrare publică se realizează și din banii colectați din impozite, așa că cetățenii trebuie să știe unde se duc acești bani. Astfel cetățenii s-ar simți mult mai integrați în oraș dacă ar cunoaște destinația banilor lor, se vor simți importanți pentru că vor fi consultați și vor fi ei cei care vor lua deciziile. În legislatura anterioară, consiliile de cartier funcționau foarte bine, pentru că ele hotărau ce se întâmplă în cartierul lor. Evident, și partea politică trebuie să existe, însă societatea trebuie să participe și ea cu decizii.
Rep: – Care este starea de spirit acum în Torrejón? Cum îi afectează criza pe locuitori?
José Vicente Espino: – Cred că la fel ca toți cetățenii, care percep măsurile luate la nivel național drept dure, dar necesare, mulți cetățeni nu sunt de acord cu ele, sunt măsuri care nu plac, sunt măsuri pe care premierul le pune în aplicare, cu riscul să piardă alegerile următoare. Dar asta este responsabilitatea unui politician, aceasta este politica: serviciul pentru cetățean, să facem totul pentru ca Spania să depășească această criză care afectează foarte multe țări.
În Torrejón avem 14.000 de șomeri și o populație de 120.000 de locuitori. Dar trebuie să subliniez că nu se poate face demagogie pe tema crizei și ca 2 din fiecare 3 euro pe care guvernul îi alocă programelor de angajări sunt pentru primării și comunități autonome. Eu sunt primul care îi cere premierului să aplice măsuri dure, astfel încât să reducem rata șomajului. Dar același lucru îi cer şi primarului acestui oraș, care a cheltuit 14 milioane de euro pentru un parc de 220 metri, având în oraș 14 mii de șomeri! Și a mai cheltuit bani pe concerte, pe sărbători și pe focuri de artificii!
Trebuie să fim mai serioși și să rezolvăm problemele împreună, toți din administrație să contribuie la soluții, pentru că dacă nu punem toți umărul este imposibil să depășim situația. Nu e o soluție să punem piedici guvernului național, pentru că cine crede că executivul e mulțumit de actuala rată a șomajului, de 20%?
Rep: – Cum vedeți situația expulzărilor din Franța?
José Vicente Espino: – Eu m-am bucurat când Uniunea Europeană a început să reacționeze la această problemă și cred că dacă toată lumea ar beneficia de servicii sociale, daca toată lumea ar avea un loc în spitale, atunci nu ar mai fi probleme cu imigranții. E surprinzător atunci când anumite grupuri spun că oamenii care își caută o viață mai bună reprezintă o amenințare. Sunt persoane care nu au mijloace de supraviețuire în țara lor și vin în căutarea unei vieți mai bune. La fel cum am făcut și noi și trebuie să ne amintim de asta: am plecat în alte țări pentru că aici nu se putea trăi. Trebuie dezvoltate contractele pe domenii și în țările de origine, firmele să meargă direct să contracteze personalul, astfel acești oameni să vină în condiții acceptabile, decente, pentru că există o Cartă a Drepturilor Omului care ne garantează tuturor niște condiții de trai normale. Acest oraș este al tuturor și eu cred că multiculturalitatea este un concept fundamental. Cred că ce spunea Felipe Gonzalez acum câteva luni e adevărat: sunt încă 30 de milioane de persoane în afara Europei care pot fi locomotivă a Europei.
Rep: – Cum vedeți conviețuirea în Torrejón de Ardoz, este un oraș unde trăiesc persoane de multe naționalități?
José Vicente Espino: – Am prieteni de toate naționalitățile și cred că trebuie să luptăm pentru integrare, să acceptăm cultura fiecăruia, dar și cel care vine aici să se adapteze la cultura noastră. Cred că e bine să ne adaptăm toți și să construim toți împreună acest oraș, pentru că indiferent de naționalitate tuturor ne place să ieșim la plimbare, să mergem la cinema sau la teatru, să jucăm fotbal… Nu suntem diferiți.
Rep: – Torrejón are nevoie de imigranți?
José Vicente Espino: – Cu siguranță, Torrejón nu este o insulă într-un deșert, este un oraș viu, care întotdeauna a primit emigranți. Să ne aducem aminte de baza aeriană, când au venit americanii… Care nu sunt diferiți de români, chinezi, ecuatorieni, toți au aceleași drepturi și Torrejón este un oraș deschis. Datorită imigranților, Torrejón este mai bogat și fiecare dintre noi poate să se îmbogățească din cultura noilor veniți.
Rep: – În perspectiva alegerilor locale, pentru imigranți, din partea PSOE Torrejón, va exista un mesaj special?
José Vicente Espino: – Încă suntem în faza de concepere a campaniei electorale, de stabilire a liniilor principale ale programului politic, dar eu cred că nu trebuie să facem o diferență de grupuri în campania electorală. Toate colectivele sunt destul de mature ca să poată primi același mesaj, nu e nevoie de discriminare pozitivă, ci de o participare activă. Eu vreau imigranți în partidul nostru și vreau ca oamenii să se implice în politică.Vor fi cu adevărat cetățeni cu drepturi depline atunci când își vor exercita și dreptul de vot.