Cine a trecut prin Valencia, orașul luminii cum i se mai spune, și nu a auzit de fallas? Fallas este una dintre sărbătorile care dau o puternică identitate turistică orașului, alături de complexul arhitectonic Orașul Artelor și Științelor și, bineînțeles, litoralul. Sărbătoarea este dedicată Sfantului Iosif (San José) de unde și numele de sărbători iosefine.
Se celebrează în fiecare an între 15 și 19 martie. Practic, în această perioadă de 5 zile, în oraș nu se doarme și se trăiește pe stradă. Orașul este blocat în mare parte pentru circulația cu mașina, anul acesta fiind închise peste 300 de străzi. Iluminarea străzilor devine spectaculoasă. Ghirlandele de lumini ajung să creeze ambienţe spectaculoase precum cele care se folosesc în fiecare an la falla de pe strada Cuba și Literat Azorin unde în acest an au fost montate 850 de mii de becuri și 40 de mii de cristale Swarovski.
Originea sărbătorii este considerată a fi obiceiul tâmplarilor de odinioară de a arde de Sfântul Iosif, patronul acestei bresle, deșeurile de la atelierele de tâmplărie și mobilierul vechi. Este deci o sărbătoare a reînnoirii, a purificării prin foc și prin critică socială de stradă. Este o sărbătoare populară prin excelență fiind finanțată și organizată de asociații de cartier numite „comitete fallere„. Acestea au un sediu numit „casal faller” unde se întâlnesc pe parcursul anului și organizează diverse evenimente sociale pentru membrii asociației. Scopul principal al comitetului faller este să strângă bani prin cotizații, vânzare de bilete de loterie și donații pentru monumentul faller și celelalte cheltuieli din perioada de sărbătoare.
Monumentul faller (care se numește ninot în valenciană, adică păpușa) este comandat din timp la artiști falleri cu care se stabilește tema, culorile, dimensiunile, etc. și este instalat pe stradă ca o statuie de mari dimensiuni. La finalul sărbătorii acestuia i se dă foc. În jurul acestor monumente de lemn și polistiren expandat există texte în valenciană care explică în notă critică și (auto) ironică grupul statuar faller făcându-se referire la viața socială și politică sau la cultura populară. Anul acesta, Obama, Zapatero, Berlusconi, primarul Valenciei Rita Barbera sau tenismenul Rafael Nadal au fost câteva dintre personalităţile prezente în satira acestor sărbători. În Valencia se ridică în jur de 400 de astfel de monumente care reprezintă figuri mitologice, personalități din diverse domenii, scene de viață reale sau imaginare. Cel mai scump ninot obișnuiește să fie cel al comitetului faller din Nou Campanar care, în 2010, a avut un buget de 600.000 de euro (în 2008 bugetul pentru monument a fost de 900.000 de euro, cel mai mare din istorie, iar monumentul măsura 28 de metri).
Un alt element specific sunt spectacolele pirotehnice. În fiecare zi între 1 și 19 martie în Piața Primăriei din Valencia, la ora 2 se organizează mascletá, adică se detonează petarde de mare putere. Acestea produc explozii ritmice și care, celor care asistă, le produce o puternică stimulare mergându-se până acolo încât undele sonore produc anumite vibraţii. Fiecare falla din fiecare cartier organizează mascleta sa, mai mică. În aceste zile toată lumea are petarde în buzunar pe care le aruncă pe stradă începând cu copiii de 2 ani. În perioada de sărbătoare efectivă noaptea se organizează focuri de artificii care culminează cu noaptea de 18 martie, numită noaptea de foc, continuând în noaptea de 19 când arderea tuturor ninoților se face acompaniată de focuri de artificii ce împânzesc cerul întregului oraș.
În aceste moemnte, atrage atenția şi costumația specială a membrilor acestor grupări care organizează sărbătoarea. Ei se numesc falleri, și defilează costumați pe stradă în costume tradiționale în după amiaza zilei de 17 și de 18 martie când se face depunerea de flori la monumentul de la Virgen de los Desamparados de lângă catedrală. La acest ritual numit ofrenda participă în jur de 60.000 de falleri și peste 30.000 de copii de asemenea îmbrăcați de falleri. Femeile îmbrăcate cu costume ce reproduc haine din secolele XVIII poartă în mâini buchete de flori pe care le depun la statuia Fecioarei Maria căreia i se face o mantă din aceste flori. De altfel, conducătoarea simbolică a întregii sărbători este o tânără care este aleasă „fallera mayor”. Cele aproape 400 de comitete fallere care defilează sunt însoțite fiecare de muzicanți care pe tot parcursul itinerariului care traversează zonele centrale ale orașului cântă melodii valenciene. Alături de ninot, petarde, iluminație stradală și costumație, muzica fiind un alt ingredient indispensabil al acestei serbări urbane de amploare. Se apreciază ca la ofrendă participă în jur de 10.000 de muzicanți.
Pentru toate acestea, Fallas valenciana este o sărbătoare a spiritului deschis, muzical, exuberant și vesel al Comunității Valenciene.