Putini stiu faptul ca „icoana” inseamna „chip”,
Insa, chiar din primele secole crestine s-au ivit invataturi gresite ce opreau cultul icoanelor, sub pretextul ca cinstirea acestora ar insemna idolatrie. Aceste invataturi gresite, erezii, pregatesc aparitia, in secolul al VIII-lea, a ereziei consemnata in istorie ca iconoclasm, ce-si propunea distrugerea icoanelor. Aceasta puternica miscare a durat aproape un secol, a fost initiata de imparati si pusa in practica cu sprijinul lor militar si politic, manifestat sub forma de violenta de mare cruzime. Atitudinea lor era indreptata nu numai impotriva cinstirii icoanelor, ci si a moastelor, a sfintilor, si chiar a Maicii Domnului. Au fost vremuri de grea persecutie: clericii care posedau icoane erau depusi din treapta, calugarii si laicii erau anatemizati ca adversari ai lui Dumnezeu, pictorii de icoane erau ingropati de vii. Calugarii erau alungati din manastiri si obligati sa se casatoreasca. Manastirile au fost transformate in cazarmi sau hanuri. Proprietatile le-au fost vandute, iar moastele si manuscrisele au fost arse. Aceasta dureroasa situatie a durat pana in anul 843, cand imparateasa Teodora a Bizantului a convocat un Sinod care a restabilit cultul icoanelor, anatemizand pe iconoclasti. Sinodul a mai hotarat ca prima duminica din Postul Pastelui sa poarte denumirea de „Duminica Ortodoxiei”, reamintind astfel mereu triumful dreptei credinte asupra tuturor invataturilor gresite.
Legat de acest moment, elevii scolii parohiale, sub indrumarea doamnei preotese, Gina Cimpoca, pentru a marca evenimentul, au zugravit fiecare, dupa pricepere si indemanare, cate o icoana reprezentand pe Mantuitorul, pe Maica Domnului ori un sfant drag lor, in cadrul programului intitulat
Icoana in viata mea. Lucrarile au fost asezate in biserica, pentru a fi vizualizate de credinciosi. Totodata, elevii mai mari au avut ca tema de meditatie o scrisoare adresata Mantuitorului. Cea mai frumoasa scrisoare a fost a tanarului ANDREI DINUT, iar cea mai reusita icoana a tinerei CRISTINA-IOANA CUCU. Toti copiii au primit, duminica, 13 martie a.c., in cadrul Sfintei Liturghii, diploma Vestitorii Ortodoxiei, ca rasplata pentru efortul depus.
Icoana, chip al desavarsirii, vorbeste despre Dumnezeu si despre cum oamenii ajung sfinti. Prin intruparea lui Hristos a devenit posibila reprezentarea Sa si implicit realizarea de imagini religioase destinate cultului crestin. Fie ca era tinuta in casa, de regula pe peretele de rasarit, sau la biserica, icoana era si este obiect de inchinare. Icoana urmeaza firul vietii omului. Omul se naste cu ea in casa, o primeste dar de nunta, se inchina ei cu evlavie, iar la groapa este dus tot alaturi de ea. Si la procesiunile de Inviere sau la alte sarbatori icoana este nelipsita. Crestinul iubeste icoana si vrea sa-i aiba pe sfinti cat mai aproape de sufletul sau.
?
?