New York, Londra, Frankfurt, Roma, Madrid, Seul, Tokio si mai departe, pana la 950 de orase din 100 de tari din lume sunt unite astazi de manifestatii convocate in cadrul miscarii 15O (15 octombrie), care protesteaza impotriva elitei financiare si impotriva politicii care i se subordoneaza.
Este vorba de o manifestatie internationala care a fost coordonata prin internet si care, in Spania, se produce la 5 luni de la aparitia miscarii 15M. Scopul acestor manifestatii este reorientarea clasei politice catre necesitatile cetatenilor si eliberarea guvernelor de sub obligatiile pe care le au fata de banci si fata de lumea financiara.
Desi este o miscare internationala, revendicarile variaza si in functie de tara. Indignatii din Spania se autodeclara cetateni simpli, fara apartenenta politica, care sunt nemultumiti de felul in care politica si cei care au fost votati de ei ajung sa fie subjugati de evolutia pietelor financiare si de interesele bancherilor, in timp ce sunt impuse politici de asuteritate in invatamant si sanatate.
In Spania, miscarea indignatilor nu are lideri si toti membrii sai afirma faptul ca vorbesc in nume personal, dar ca reprezinta si miscarea. Unul dintre acesti „indignati” este profesorul de Economie Aplicata de la Universitatea Complutense din Madrid, Jorge Fonseca.
El crede ca reducerile bugetare si taierile din invatamant si sanatate nu sunt altceva decat o „latino-americanizare” a Europei, referindu-se la fenomenul crizei din anii 70 – 80.
„Luptam pentru demnitatea umana care este amenintata in mod serios. Acesta este doar inceputul agravarii drepturilor sociale si inclusiv a drepturilor umane, cand aici in Europa raman milioane de oameni in strada, fara nici un venit, cand se desfiinteaza invatamantul, se desfiinteaza sistemul sanitar. Nu este decat inceputul unei lungi perioade, similara cu ceea ce s-a intamplat in America Latina, in anii 70 – 80, unde a durat cateva zeci de ani ca sa se inverseze procesul si tot nu s-au recuperat dupa aceste zeci de ani„, crede prof. Jorge Fonseca.
Indignatii considera ca politica si guvernele raspund doar la apelul lumii financiare si uita foarte repede cine i-a votat. De aceea, reiterand unul dintre sloganurile din 15 mai, indignatii revendica o „democratie reala„.
„Cand vorbim de iesit in strada, in 15 octombrie, nu o facem doar pentru a ne revendica demnitatea, ci ca sa evitam ca maine copiii nostri si nepotii nostri sa nu ajunga sa traiasca in mizerie, pentru ca acest proces nu a facut decat sa inceapa. Faptul ca acum in Spania se restrange accesul cetatenilor romani si a cetatenilor din restul Europei sau cand sunt expulzati pentru ca nu exista locuri de munca, nu este decat o tendinta mai veche in care orice strain sau orice persoana era criminalizata doar pentru ca vroia un loc de munca„, ne-a declarat prof. Fonseca, in opinia caruia ceea ce se petrece acum la nivel mondial pe fondul crizei financiare seamana cu situatia din Romania lui Ceausescu, cand poporul a fost obligat sa suporte o austeritate brutala ca sa poata fi platita datoria externa a tarii.
„Intre Ceausescu si bancherii de azi nu exista nici o diferenta. Fara indoiala, trebuie amintit faptul ca Ceausescu a fost dat jos de la putere de populatie dupa ce a impus o austeritate brutala pentru a putea plati datoria externa. Tocmai asta se intampla acum in sudul Europei, pentru a plati o datorie pe care nu am facut-o noi, la fel cum nici poporul roman nu realizase datoria lui Ceausescu, care traia foarte bine si nu era un comunist, ci un domn capitalist care isi cunostea bine interesele. Aici, la fel, bancherii si cei care traiesc foarte bine s-au indatorat si au creat o datorie extraordinara si acum vor sa ne puna pe noi, cetatenii, sa o platim, provocand un sistem de reforme austere similar cu cel al lui Ceausescu„.
Miscarea 15O va fi culminata astazi la Madrid cu o intalnire in Plaza del Sol unde se vor aduna toate coloanele de manifestanti plecate din jurul capitalei.