Filmul „Poliţist, adjetiv” al regizorului român Corneliu Porumboiu a fost proiectat la Madrid, în cadrul Ciclului de Film European de Vară. Proiecţia filmului „Poliţist, adjectiv” a fost organizată de Biroul Parlamentului European şi Reprezentanţa Comisiei Europene din Spania, la sediul din Paseo de la Castellana, numărul 46. La eveniment a colaborat Institutul Cultural Român de la Madrid.
Organizatorii au avut o excelentă idee, aceea de a combina atmosfera relaxată a unui eveniment cultural de stradă, pentru care nu se plăteşte intrare, cu arta cinematografică de cea mai bună calitate. Pentru al patrulea an consecutiv, pe bulevardul cel mai important din Madrid, Castellana, aproape de Piaţa Colón, dar şi de marile centre financiare ale Madridului, organizatorii au montat un panou imens, au adus scaune (multe, spectatorii au stat şi pe scările din apropiere şi în picioare şi pe jos), au oferit gratuit sute de pungi de palomitas (floricele de porumb) şi sticle cu apă rece. Şi, mai ales, au oferit timp de opt seri (seri de sfârşit de vară madrilenă, când temperatura este perfectă pentru aşa ceva), opt pelicule europene alese inteligent. Cel care s-a ocupat îndeaproape de selecţie este Javier Tolentino, cunoscut critic de film, realizator de emisiuni de radio de mare audienţă, director de festivaluri de film şi, aşa cum a mărturisit înainte de prezentarea peliculei româneşti, un mare admirator al noii cinematografii din ţara noastră.
Au fost prezente în selecţie filmele: „Welcome”(Philippe Lioret Franţa), „Soul Kitchen”, (Fatih Akin, Germania), „Junco”, (Andrzej Wajda, Polonia) „Algo Parecido A La Felicidad”, (Bohdan Slama, Cehia, Germania), „La Caja De Pandora” , (Yesim Ustaoglu, Turcia, Franţa, Germania, Belgia), „El Esfuerzo Y El Animo” (Arantxa Aguirre, Spania). Alături de acestea, „Poliţist, adjectiv” de Corneliu Porumboiu, România.
Dacă am spune că a fost foarte multă lume la filmul lui Porumboiu, n-ar fi riguros, pentru că a fost public la fiecare dintre cele opt filme, un public, desigur, în majoritate spaniol, foarte rafinat şi în temă, foarte interesat, atent, liniştit, dar cu reacţii imediate. Înaintea filmului „Poliţist, adjectiv”, selecţionerul Javier Tolentino a invitat conducerea ICR Madrid la o mică discuţie publică, de asemenea, joi, la încheierea festivalului, mai mulţi reprezentanţi ai Parlamentului European, ai Comsiei Europene şi ai Institutelor culturale din Madrid s-au perindat pe la cabinele improvizate elegant şi eficient în spatele ecranului, cabine din care s-a făcut transmisia la Radio Nacional 3.
Un imens interes faţă de filmul românesc în general se putea constata, pe viu şi despre asta comenta şi Javier Tolentino. Mai mult, criticul de film spaniol a avut amabilitatea (faţă de noi) şi curajul (faţă de ceilalţi participanţi) să spună că filmul românesc este cel mai bun din festival. Publicul a aplaudat imediat această remarcă. Toate numele pe care le-am amintit în timpul discuţiilor, nu doar ale regizorilor acum în vogă, dar şi ale celor din anii 90, Dan Piţa sau Lucian Pintilie, titlurile, premiile obţinute în ultimii zece ani de regizorii români, toate sunt în general cunoscute aici şi trezesc reacţii imediate. Cu Javier Tolentino s-a discutat apoi despre realitatea românească ce se regăseşte în aceste pelicule, despre reziduurile unei societăţi închise, transformate acum în automatisme birocratice, elemente nu tocmai necunoscute şi în Spania, despre felul în care regizorii români se uită spre trecut (iarăşi comparaţia cu cei spanioli e interesantă, pentru că ceea ce se reproşează într-un fel în Spania este tocmai întoarcerea destul de târzie a artistului spre vechea realitate a regimului franchist).
„Poliţist, adjectiv”, filmul din 2009 al lui Corneliu Porumboiu, a fost deci vedeta festivalului madrilen. Chiar dacă nu e vorba despre un festival mare, integrat în calendarul festivalurilor de gen internaţionale, este un prilej extraordinar de a vedea, direct, reacţia unui public destul de pretenţios. Cred că este încă o ocazie să mulţumim acestor regizori români pentru tot ceea ce fac, implicit, pentru noi toţi şi pentru imaginea unei Românii câştigătoare.