Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, a participat astăzi, 4 martie, la dezbaterea online cu tema „Egalitatea de gen în contextul pandemiei de COVID-19: telemunca și reprezentarea echitabilă a femeilor la nivel decizional” organizată de Reprezentanța Comisiei Europene în România și de Biroul de Legătură al Parlamentului European.
Evenimentul dedicat Zilei Internaționale a Femeii a fost deschis publicului larg și și-a propus să sublinieze importanța femeilor în societate, cu atât mai mult astăzi, când Europa și întreaga lume sunt martorele unui război care produce o criză umanitară profundă.
Europa va continua să își apere libertatea și drepturile fundamentale, iar un astfel de drept fundamental este și egalitatea de gen. De aceea, Comisia Europeană continuă să prioritizeze și să încurajeze promovarea și implementarea politicilor privind egalitatea de șanse.
„Dacă tema inițială viza impactul pandemiei asupra modului în care lucram și trăim și impactul asupra femeilor, putem și trebuie să extindem această discuție, astăzi, și asupra impactului războiului asupra femeilor. Aproape jumătate din refugiații rămași în România sunt minori, de exemplu, revenind iată, din nou, femeilor rolul de a oferi grijă și protecție atât copiilor lor, cât și părinților, bunicilor, rudelor în vârstă care îi însoțesc. De asemenea, femeile și copiii deja vulnerabili se află într-o situație de risc suplimentară, putând deveni victime ale traficului de persoane, un fenomen care poate lua amploare în acest context geopolitic. Dupa vizita noastră la frontiera Siret de luni, una dintre colegele mele ne-a împărtășit că poartă în minte și suflet zgomotul roților cărucioarelor de copii, împinse de mame în căutarea unei speranțe. Egalitatea de șanse și promovarea măsurilor în această direcție este o prioritate pentru instituția pe care o conduc și una dintre prioritățile comunicării noastre publice în 2022”, a declarat Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România
Pandemia a exacerbat inegalitățile existente între femei și bărbați în aproape toate domeniile vieții, în Europa și nu numai, de la creșterea fenomenului violenței domestice până la impactul pandemiei asupra locurilor de muncă: 76% dintre lucrătorii din domeniul sănătății și din domeniul asistenței sociale sunt femei și, în același timp, două tremi din totalul persoanelor aflate în șomaj sunt femei.
Dezbaterea a avut loc între orele 11:00 – 12:40 (ora României), prin intermediul platformei Zoom și a fost difuzată în direct pe pagina de Facebook a Spațiului Public European acolo unde rămâne disponibilă pentru a putea fi urmărită oricând.