Ministrul Științei și Inovării, Diana Morant, a a prezentat acest raport elaborat de Minister în colaborare cu Fundația Spaniolă pentru Știință și Tehnologie (FECYT) și care analizează prezența femeilor în domeniul inovației,
Raportul acordă o atenție deosebită decalajelor de gen și provocărilor pe care politicile de egalitate în activitatea inovatoare trebuie să le abordeze și reflectă progrese precum accelerarea prezenței femeilor în cercetare, dezvoltare și inovare în Spania, cu o 28% din populația feminină angajată care lucrează în știință și tehnologie comparativ cu 32, 4% ocupație masculină, dar există încă diferențe de gen în sector.
Acest lucru a fost detaliat de ministru în actul ´Innovadoras ‘, organizat de Ministerul Științei și Inovării și n Muzeul Național de Știință și Tehnologie (MUNCYT) cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, care este sărbătorită în fiecare 8 martie. În discursul său, Morant a optat pentru măsuri precum cele prevăzute în proiectul de reformă a Legii științei, tehnologiei și inovării pentru a se îndrepta către participarea deplină și egală a femeilor în domeniul C&D&I.
. )Această regulă va oferi pentru prima dată securitate juridică egalității de gen în Sistemul de Știință, Tehnologie și Inovare, asigurând o abordare duală, în care perspectiva de gen este axa transversală a instrumentelor de planificare a agenților publici în știință, tehnologie și inovare în timp ce sunt implementate acțiuni specifice. Printre alte măsuri, agenții publici trebuie să aibă și să evalueze anual un plan de egalitate de gen și să aibă, de asemenea, protocoale împotriva hărțuirii sexuale și din motive de gen sau orientare sexuală.
. De asemenea, Morant a transferat în discursul său angajamentul Guvernului de a realiza egalitatea reală în toate domeniile. În acest sens, Consiliul de Miniștri a aprobat marți Planul strategic pentru egalitatea efectivă între femei și bărbați 2018-2025, care are participarea Ministerul Științei și Inovării.
Secretarul General pentru Inovare al Ministerului Științei și Inovării, Teresa Risk, a deschis evenimentul. CEO-ul Amadix, Rocío Arroyo; CEO-ul ARPA Mobile Campaign Teams, Clara Arpa; fondatorul și CEO-ul Decedario, Diana de Arias; șefa Advanced Analytics și Big Data la Caixabank Tech, Diana Díaz Agrela; și prorectorul pentru Globalizare și Cooperare al Universității Deschise din Catalonia, Pastora Martínez Samper, să-și împărtășească experiențele în sectorul inovației.
Raportați rezultatele   ;Femeile și inovația 2018'
Ministrul a subliniat că raportul „Femeile și inovația 2021′ face parte din strategia Ministerului Științei și Inovării de a monitoriza, măsura și înțelege evoluția egalitatea de gen în sectorul inovației, cu scopul de a evalua impactul de gen al politicilor de cercetare, dezvoltare și inovare și de a direcționa noi acțiuni în favoarea participării depline și egale a femeilor și bărbaților.
Acesta este al doilea reportaj din seria care a început în 93 Observatorul io Femei, Știință și Inovare (OMCI) al Ministerului Științei și Inovării și se aliniază cu alte publicații periodice, cum ar fi studiile „Científicas en Cifras”, pentru a avea o radiografie a stării egalității de gen în sistemul de cercetare, dezvoltare și inovare spaniolă.
Raportul reflectă unele tendințe pozitive precum accelerarea ponderii resurselor umane în știință și tehnologie în rândul femeilor, cu o creștere de aproape 4 puncte procentuale între 2018 și 2021, dublu decât în cazul bărbaților.
Cu toate acestea, există încă decalaje de gen în diferite domenii ale sistemului C&D&I. Potrivit studiului, femeile de la masterat în inginerie și arhitectură reprezintă 28%. În studiile doctorale cifra scade la unu 20% în Informatică și Inginerie și este din 33,8% în Industrie și Construcții, ceea ce confirmă o subreprezentare semnificativă a femeilor în domeniile STEM.
Odată încorporate pe piața muncii, participarea femeilor în domeniul inovației reflectă diferențe semnificative față de bărbați. La 24, 9 % din personalul intern de cercetare și dezvoltare din companii au fost femei. La rândul lui, doar unul % din locurile de muncă create de ajutorul CDTI a fost pentru femei în 2020.
Referitor la rolul jucat de femei în inovare și transfer de cunoștințe, raportul arată că, în perioada 2018, în trei din patru brevete solicitate de Consiliul Superior al Cercetare Științifică (CSIC) a fost inclusă în aplicație cel puțin o femeie, fapt care întărește rolul femeii în activitățile de transfer de cunoștințe întreprinse. Totuși, acest procent scade la analiza numărului de femei inventatoare din cererile depuse, un 37, 6% față de 62,4% dintre inventatori.
Raportul analizează și rezultatele diferitelor apeluri pentru proiecte de cercetare cu domeniul inovării. Femeile sunt prezente în 39% din proiecte de C+D+I finanţat în 2020 de către Administraţia de Stat şi comunitățile autonome, deși sunt doar principalii cercetători în aproximativ 40% din proiectele menționate.
De asemenea, „Femeile și inovația 2022’ analizează prezența femeilor în posturi de decizie în domeniul inovării. Datele arată că femeile erau subreprezentate în 2020 în companiile care au sigiliul „IMM-ului inovator” și numai % are ca reprezentant legal o femeie. De asemenea, doar unul % dintre grupurile de afaceri inovatoare care au primit finanțare au femei în președinție, procent care scade la 3% în consiliile de conducere.
Pe baza acestor rezultate, Ministerul Științei și Inovării a identificat principalele provocări la care trebuie să răspundă politicile de egalitate în activitatea inovatoare: vizibilitatea și normalizarea profesiilor inovatoare; eliminarea prejudecăților de gen în procesele de selecție și evaluare; și să promoveze participarea femeilor la cererile de propuneri și finanțarea proiectelor de cercetare și dezvoltare legate de inovare.
. Mai multe informații
Raportul „Femeile și inovația 2018” (PDF) Sursa: Guvernul Spaniei – Raportul „Femeile și inovația 2022” analizează decalajele de gen în sectorul inovator pentru a ghida politicile publice de cercetare și dezvoltare 2025